älgar och björnar

Just nu sitter jag och samlar ihop mig efter en intensiv helg med jaktledarutbildning. Det är två intensiva utbildningsdagar som tar på krafterna, men det är roligt att se människor som är engagerade i de uppdrag de har fått. Ibland kan man känna att saker blir rutin, att man har sagt dom för många gånger. Men om de man möter är på hugget och vill lära och veta mer så blir man själv också inspirerad att göra bättre ifrån sig. Sen är det alltid roligt att vara på skjutbanan och testa lite gemensamma övningar och se att även det inspirerar de nya jaktledarna att förhoppningsvis föra dessa tankar vidare till sina respektive jaktlag.

Att använda skjutstöd är något som fortfarande inte är självklart, men vi blir allt fler som inser fördelarna!

Utbildningen i helgen var alltså veckans positiva inslag som i mångt och mycket väger upp det som inte är lika positivt. Förra veckan beslutades om kommande säsongs tilldelning av älg i länet. Man kan säga mycket om detta men det finns en del i denna hantering som gör mig orolig inför kommande säsonger med det nya systemet. Att de som sitter på markägarsidan i viltförvaltningsdelegationen utan att blinka kör över det som deras lokala företrädare har ställt sig bakom, ja det får man kanske acceptera. Den förtroendefrågan får hanteras inom deras egna led även om man kan tycka saker om ett sånt agerande. Däremot finns en del i resonemanget runt beslutet som på oroväckande tydligt sätt visar att man på beslutande nivå mer litar på simuleringar än verklighet. man ”förutsätter” vissa saker, stoppar in dessa förutsättingar i ett dataprogram och får ut ett resultat. Utifrån detta drar man långtgående slutsatser om framtiden utan att jämföra med historiken. Ett fullständigt huvudlöst sätt att hantera frågan, men trots det något man gör öppet och utan att förstå kritiken! Att man sen inte själv tror på modellen med licenstilldelning och ändå bygger upp en förvaltning som kommer att vara rätt tungrodd och kostsam runt just licenstilldelning är i sig fascinerande. För visst måste det vara en misstro mot systemet med licenstilldelning om man är bekymrad över att ”tilldelningen har varit gränssättande för avskjutningen”… smaka på den formuleringen och försök sen att få inspiration till förnyat arbete med tilldelningsarbetet! Trösten i bedrövelsen är ju trots allt att det är i skogen och under jakten som den egentliga förvaltningen sker. Tyvärr upplever jag ibland att överenskommelser på lokalplanet faller med enda anledningen att ”vi har ju fått en högre licens än vi ville ha, så då nyttjar vi väl den”. Förhoppningsvis gör kommande system att vi får många mer älgskötselområden, då blir de lokala överenskommelserna mer giltiga och onödig klåfingrighet från regionalt håll får mindre inflytande.

En annan intressant sak rörande älgförvaltningen är den pågående studien av björnpredation på renkalv. Från och med i år är också älgarna med i studien på ett lite mer organiserat sätt än tidigare. Att björn äter kalv på våren är ju känt sen tidigare, men inte riktigt i vilken omfattning. Att en björnhona på några dagar har tagit över 30 renkalvar visar ju i alla fall på deras potential!  Det ska bli intressant att fortsätta följa studien och se hur mycket kalv de tar och hur stor skillnad det är mellan olika björnindivider!

Nu är det bara att flytta fokus och förbereda sig för möte med eftersöksjägare och poliser från hela landet och se hur viltolycksorganisationen fungerar och kan utvecklas framöver. Förhoppning är att systemet ska underlätta arbetet för de som hanterar frågorna i fält och utför det praktiska jobbet  istället för att öka administrationen för dom. Det finns en bit kvar att gå för att nå dit som jag ser det!

11 Kommentarer
  1. Björn Sundgren says:

    Hej Rickard. Verkligheten är det som finns i terrängen. På vissa håll mer älg än vad som är ekonomiskt försvarbart för markägarna, på andra håll är läget ett annat. Att sänka älgstammen borde inte behöva innebära att skjuta den i sank utan just att sänka nivån med bibehållen eller bättre kvalité på de djur som finns kvar. Det gör man bättre genom att se hur stammen har reagerat på tidiagre års avskjutningar än genom att stoppa in oklar data i ett program och få ett ”svar”. Det finns också en tendens från många (båda sidor) att inte inse att det finns lokala skillnader. Om älgstammen behöver sänkas i till exempel Kalix behöver det per automatik inte innebära att det är för mycket älg i Luleå eller Arvidsjaur eller tvärtom… Jag är inte omedveten om skadorna på skogen men jag tänker inte se älgen som ett ”skadedjur” utan som en resurs att förvalta parallellt med virket.

  2. Rikard Hansson Nätverket mot vitskador says:

    Hej Björn!

    Tack för ditt svar!
    Jag inser vad du säger om dataprogramen, men som vanligt behöver vi som diskuterar älgförvaltning reda ut begreppen. Vad menar du med verkligheten?
    Verkligheten för oss i föreningen är att vi har för stora färska skador på tallungskog i Norrbotten. Du får gärna följa med på en guidad tur i Östra Norrbotten, och jag bjuder på lunch!

    Rikard Hansson

  3. Björn Sundgren says:

    Hej Lars!
    Enligt de rapporter jag fått så var det företrädare för den privata markerna som inte accepterade den nivå som man hade kommit överens om i Luleå där man från krets och privata marker var överens om ett förslag men företrädare för stiftet tyckte annat.

  4. Lars Jonsson says:

    ”Att de som sitter på markägarsidan i viltförvaltningsdelegationen utan att blinka kör över det som deras lokala företrädare har ställt sig bakom”. Detta stycke tycker jag att du fått om bakfoten. I VFD röstade jag enligt de eniga samråden i de kretsar utfallet blev sådant. I övriga kretsar där markägare inlämnat avvikande mening röstade jag enligt detta markägarförslag. Jag vill att du förklarar för mig hur detta innebär att jag kör över markägarföreträdare? Jag anser att jag röstat enligt deras mening./Lars Jonsson, Skogsnäringens representant i VFD Norrbotten vid aktuella omröstningen.

  5. Tommy Olsson says:

    Björn enligt Rikspolischefen är vi ju anstälda av polisen eller staten så det enda man behöver ifrågasätta är om polisen ochså får stå för sina skyddskläder eller om dom ingår som löneförmån
    och om så är fallet varför görs skilnad på olika grupper
    jag anser detta vara till grund för en anmälan om diskriminering och från vilken Rikspolisen aldrig torde kunna svära sig fria från med andra ord säveberg har bitit sig själv i Baken

  6. Jonas Martén Nätverket mot viltskador says:

    Jag kan inte förstå varför man ska tjorva till det för sig?

    -Problemet är att skadenivån är för hög p.g.a att älgstammen är för stor i förhållande till betesresurserna.
    -Lösningen är att sänka älgstammen.

    -Då borde det bara var att AGERA!!!!!!!

    Men visst, tjorvet skapar ju viss sysselsättning ……som om det inte fanns viktigare saker att ägna sig åt.

  7. Björn Sundgren says:

    Rickard – Som vanligt verkar jag ha varit otydlig vad gäller dataprogrammen. Det senaste är INTE det som redovisades i Kalix utan en annan simuleringsmodell. Att man sätter in siffror i ett dataprogram och sedan säger att ”om ni fortsätter jakten med så låg andel kor i avskjutningen så kommer stammen att haverare om två år” och sedan tittar i backspegeln och ser att man har haft samma avskjutningsmodell de senaste trettio åren och idag har en av Sveriges könsmässigt jämna älgstammarna, vilket är då sanningen? Inte tror jag på simuleringen. OM man använder dessa program för att pröva teorier så är det helt OK, men man måste se om siffrorna man får ut via dataprogrammmen är rimliga i förhållande till den verklighet man ser. Är det inte det måste man ändra insatta värden i programmet! Att jobba med avskjutning och älg-obs är inte att hålla upp fingret i luften och gissa! Sen hoppas jag på väl fungernade älgskötselområden i framtiden så att licenstilldelningen fasas ut så där är vi överens! :-)

  8. Björn Sundgren says:

    Hej Tommy! Kan bara beklaga att saker inte har fungerat som ni hoppats och jag kan bara hålla med om att det har varit en långbänk. Både regelverk och ersättningar hanteras av polisen så jag vet inte hur det riktigt faller på Jägareförbundet som trots allt fått regelverket dit vi är idag. Men mycket kan bli bättre och jag jobbar på det och hoppas komma framåt under denna vecka också!

  9. Rikard Hansson says:

    Hej Björn!

    I detta dataprogram du kommenterar har man senaste fem årens avskjutning och tilldelning, med könsfördelning kalvandel och en 5% övrig avgång (ca 1300 älgar i BD). Vid ex samrådet i Kalix räknade vi på olika produktivitetstal, och det var uppskattat av alla.

    Absoluta sanningen får man aldrig fram i något dataprogram, men många tycker det är bättre än att hålla upp fingret i luften och gissa. ÄlgOBSen är i regel väldigt osäker när älgstammen förändras år från år. Skulle inte förvåna mig om någon ifrån kretsstyrelserna i Norrbotten kommer med possitiva åsikter om dataprogrammet.

    Men jägarna och markägarna är nog överens om att licenstilldelning är till nackdel för älgförvaltningen. Det är ett beslut som kan klandras vår riksdag.

    Rikard Hansson, Föreningen mot Viltskador

  10. Tommy Olsson says:

    Björn jag är före detta eftersöksjägare som slutade för snart ett år sedan pga av att vi i vår del av landet inte fått någon som helst skyddsutrusning i form av reflex västar eller kepsar eller västar till våra hundar jag påpekade detta vid flera tillfällen för både polisen Eddie Björk och för SJFs representant svaret om jag fick något var att det är på gång men vi har inte hunnit
    som jag vet har fyra eftersöksjägare slutat bara i vår krets för just detta och fler är på väg
    jag fick nyligen den sista ersättningen som var från juli 2010 altså nästan ett år efter
    min fråga har SJF inte större värde på sina medlemmar än vad ni visat hitils i den här frågan
    är det nog bätre ni börjar på olens

Kommentering är stängd.