Vargarna äter 75 000 portioner älgkött per år!

(Antal portioner justerat i efterhand pga felberäkning från min sida)

Regeringen lanserade Matlandet Sverige förra året, en vision och satsning på att Sverige ska bli det nya matlandet i Europa. I det exotiska Matlandet Sverige ingår givetvis viltet som en självklar del. Nu finns det vilt i andra delar av världen också. Men vi har en viltart som inte så många länder i världen kan stoltsera med, älgen! Älgen, det är den viltart som lockar flest besökare till Sverige. Älgens dragningskraft som vildmarkssymbol är oöverträffad. Givetvis är det också extremt exotiskt att få äta älgkött. Svenska Jägareförbundet har startat en webbplats i syfte att lyfta fram viltet. Det mest ekologiska, frigående och närproducerade kött man kan hitta, dessutom klimatsmartare än t o m de flesta vegetabilier.

Det har varit självklart att vi jägare och markägare kan hämta värdens bästa mat från skogen. Vårt arbete med att bygga upp en av världens bästa älgstammar efter att den nästan varit utrotad på 1800 talet har varit lyckosam. Så är det inte längre. Fortfarande finns det älg, men många markägare och jägares frysboxar gapar tomma i Mellansverige. Rovdjuren, framför allt vargen, tar hela tillväxten, inte överallt, men i allt fler områden.

Ekosystembaserad viltförvaltning verkar i mångas ögon handla om att vargen har mera rätt till viltet än markägaren. Vi som vill värna viltet som resurs, förlöjligas inte sällan och kallas missunnsamma.

Men hur mycket älgkött är det vi tappar egentligen? Jag roade mig med att räkna ut det. Jag använde medelvikten för vuxna älgar och kalvar i Värmland. Dessutom med den fördelning som de har i avskjutningen och det köttutbyte som de ger. Internet gav också uppgifter om medelportionen för kötträtter.

Vargarna tar 75 000 portioner älgkött per år. Om du tycker att 75 000 portioner låter mycket, skall du veta att det inte är alla vargar. Det är vad ETT vargpar tar per år! Varje nytt vargpar i Sverige kostar alltså 75 000 portioner älgkött.

Vad vill vi med våra viltstammar? Skall de avkasta klimatsmart kött eller skall det enbart bli rovdjursföda och mat åt asätare? Vi jägare accepterar att rovdjuren äter klövvilt, men den utveckling vi ser nu är fullständigt oacceptabel!

 

101 Kommentarer
  1. Gunnar Glöersen says:

    mj. rådjuren återkom efter att nästan ha utrotats till t ex Värmland på 50 talet. Rådjursexplosionen kom med rävskabben på 80 talet. Långt efter att avelsarbetet och rådjursrenheten var genomförd.

  2. mj says:

    Gunnar Glöersson:
    Som sagt var det under rådjursexplosionen, 60-talet va?
    Om du var med då så minns du nog vilket liv det var.

    Sen är det klart att man jagade med stövare också.

  3. Björn Isaksson says:

    Nej, mj, jag säger som Stenmark: ”Hä, ä int lätt å förklar för en som inget begrip”
    Jag lägger ner diskussionen med dig.

  4. Gunnar Glöersen says:

    mj, var har man jagat rådjur med älghundar? Om du skall ge dig in i den typen av debatter bör du nog läsa på. Möjligen har du missförstått allt och syftar på jakten med stövare på 40-50 talet, långt före rådjursexplosionen. Eftersom rådjuren var nästan utrotade från Sverige behövdes inga rådjurshundar och stövarna visste inte vad rådjur var. Alltså behövde de inte vara rådjursrena. När rådjuren spred sig började jägarna direkt göra stövarna rådjursrena och avlade fram nya raser, som lämpar sig för rådjursjakt.

  5. mj says:

    Björn Isaksson:
    För din upplevelse av vargfobi är bättre än statistik?

    Det är bara att titta på hur det fungerade innan man utrotade vargen här och hur det fungerar i andra länder med mycket mer varg. Men det går såklart inte att jämföra eftersom jägarna är mycket skickligare i de länderna, eller?

    Det är inte konstigare än att en person utrustad med en riktig pistol kan spöa fyra större personer som bara är utrustade med luftpistoler. Om vargen gör sig illa när den biter hunden och vargen gör sig illa när hunden biter den så ger den upp ganska snabbt. Det är inget nytt utan kunskap som funnits i mer än tusen år.

    Njae det är en väldigt modifierad sanning. Under rådjursexplosionen så jagade man rådjur med älghundar som just stressade ihjäl eller fällde rådjuren. Detta ledde till kritik och förslag om att förbjuda löshundsjakt, jägarna självsanerade då genom att börja jaga rådjuren med långsamt drivande hundar. De jägare som då stressade ihjäl rådjur och blev förbannade över att man fick kritik för det är samma typer av jägare som idag har vargfobi (och igår hade vildsvinsfobi).

  6. Björn Isaksson says:

    Ja, du mj, du har uppenbarligen ingen aning.
    Agria själv säger att man inte har statistiken uppdelad på det sättet.
    Jag ser inte att en 20 kg gråhund ska spöa vargar bara för att dom får en länk runt halsen.
    Vi har de hundraser vi har av viltvårdsskäl, vi vill inte ha stora tysta förföljare som stressar viltet och tar ihjäl det.
    Ingen vill ha ovcharkaliknande hundar springande lösa i skogen.

  7. mj says:

    Björn Isaksson:
    Enligt den statistik som finns så är det 10 gånger fler jakthundar som dödas av trafik I vargrevir än av varg. Dessutom dödas ungefär lika många hundar av varg som av jägare och klövvilt tillsammans I vargreviren.

    Ja precis som man började skydda hundarna från vildsvin efter att utrotningsivern gått över (innan dess omöjliggjorde ju vildsvinen all löshundsjakt och vildsvinen skulle utrota allt klövvilt i hela södra Sverige, ja enligt samma människor som nu gapar om vargen alltså men det gick som sagt över när man kom på att man fick ett nytt jaktbart vilt). Men det är mycket lättare att skydda hunden från varg eftersom vargen går på strupen eller nacken så sätter man på hunden en varglänk precis som de gör i andra länder där de har mycket mer varg än här och jagar med lösa hundar precis som här, och precis som man gjorde i Sverige innan vargen utrotades.

    Taxar och drevrar kommer väl fortfarande att gå åt en då och då (kanske 1/100 av vad som dör i trafiken i vargrevir) men en gråhund eller liknande med en varglänk spöar en eller ett par vargar om den blir angripen och lär vargarna att de inte ska gå på hund.

  8. Sture Sjöstedt says:

    Calle Seleborg.
    Det är kanske så enkelt att de trafikskadade hundarna är så illa skadade att det inte är lönt att släpa dem till veterinären.

  9. Calle Seleborg says:

    mj

    Var har du fått dessa siffror från. Jag har personligt haft långa samtal med veterinären i Torsby djursjukhus. Hon har stor erfarenhet av rovdjursskadade hundar men mycket liten av trafikskadade.
    Jag har slutat att släppa min hund. Och det är inte för att jag varit rädd för trafiken. Känner dessutom många som fått sina hundar vargangripna men ingen vars hund skadats i trafiken. Kolla dina källor bättre i framtiden.

  10. Tommy Olsson says:

    Björn Isaksson håller med dig på varje punkt
    Har påpekat detta i varenda Blogg i över ett år men inte en reaktion från Sjf enbart påpekanden om att jag bara skäller o gnäller
    jag är inte helt fel ute när jag vågar påstå att Sjf har gått en Läggmatc
    Vad beträffar vår sinnesvaga regering är det helt i linje med Borgeligt styre att trycka ner minoriteter och att långsamt ta död på landsbygdens befolkning Landsbygden skall enbart vara till för att välbestälda knösar skall kunna flanera med sina fruar och inbjudna politiker och eu komisionärer för att se vår orörda natur

  11. Björn Isaksson says:

    mj!
    Den enskilt största risken för hunden i vargrevir är varg det är helt uppenbart.
    Det kan vi tvista om tills vi dör, men hur ska jag då skydda min hund mot vargangrepp, du antyder ju att man kan välja att göra det?
    Har du ett bra svar här så kommer du få många jägare på din sida;)

  12. Björn Isaksson says:

    Jag ska bli ännu mer off-topic och utmana dig att öppna ett nytt spår!
    Man kanske ska uppmärksamma att EU-kommissionären Potocnic, eller vad han nu heter, deltar i falskspelet om vargen.
    Om man nu skjuter 12 av 50 vargar i hans hemland borde hans ord väga fjäderlätt!
    Det är dags att gå till motattack och med lite tuffare framtoning visa på alla lögner som styr vargförvaltningen!
    Lst Dalarnas nya rapport som nu tvärsågas av vargforskare, lst Gävleborg betraktar kritik som hot!
    NVV som vill göra det svårare med skyddsjakt, tvärt emot regeringsbeslutet!

    Saknar regeringen fullständigt ryggrad?
    Ska populistiska EU-tomtar som inte ens orkar hålla rent framför egen dörr styra över vår riksdag?
    Ska tjänstemän på lst och NVV tillåtas driva sina egna agendor utan åtgärder?

    Sedan finns det dom som förundras över att det verkar tjuvskjutas vargar!
    Tyvärr, ”the italian way” riskerar att ta över vargförvaltningen när vi har en regering som låter sig hunsas av populistiska EU-politiker och tjänstemän med helt egna agendor!
    Får den här politiken fortsätta så kommer fiktionen ”Vargkriget” att bli sann om man får tro BRÅ.

  13. Per-Ola Kullman says:

    Då några verkar överge fakta och sanningen och i stället prisar värdegrund som argument vill jag kasta in en rapport som på ett intressant försöker belysa problematiken med subjektiva värderingar och deras påverkan på samhället! http://utpjournals.metapress.com/content/m6n18335802143m8/fulltext.pdf
    Att boken Never Cry Wolf lanseras som självupplevd och verklighetsbaserad samt påverkar utvecklingen och människors syn på vargen och därmed vargpolitiken än i dag är rent tragiskt om man anser att grunden till beslut ska vila på vetenskap.
    Att vi nyligen har haft en svensk motsvarighet på opinionsbildande bedragare har väl ingen missat, tom inbjuden till riksdagen för att hålla föredrag i sin egenskap av magisk djurdansare..

  14. mj says:

    Björn Isaksson:
    Men risken är mer än 10 gånger större att en hund som släpps i ett vargrevir dödas av trafik än att den dödas av en varg. Hur kommer det sig att denna högts marginelt ökade risk gör att man inte kan jaga med löshund? (Dessutom gäller ju det bara om man väljer att inte skydda hunden från vargangrepp).

  15. Sven-ove jonsson says:

    Är inte jägare men är nästan uppvuxen med allt som har med tjuvjakt att göra Men det var många år sen och då var det att man ville ha en mat bit på bordet Men som det är nu har allt spårat ut Ta Leksand Rättvik Värmland m.m Det är så många jägar som inte vågar säga vad dom tycker Och skulle dom säga vad dom tycker så kan inte dom bo kvar eller jaga där Det har blivit så sjukt allt det här som har med jakt att göra Alla skriver om vargarna hur rädd dom är för dom Men jag är hundra gånger mer rädd att möta en björnhona med ungar på våren Men sånt skriver aldrig tidningarna och tv om Har en som jag känner som bor i kanada Där svartbjörna går runt knuten Men vargarna brydde dom sej inte om Det kanske lika bra att vi skjuter ihjäl allt som är farligt i skogen Men vi kommer att få problem hur vi ska ta bort alla getingar som har dödat flest mäniskor än alla våra rovdjur
    ’Sven

  16. Gunnar Glöersen says:

    Lennart Andersson, jag vet inte om bloggen ändrats innehållsmässigt. Möjligen används olika argument för samma sak i de olika inläggen. Jag tycker i grunden illa om populistiska argument, som inte sällan är direkt vilseledande. Jag önskade att rovdjursdebatten kunde föras på en saklig nivå, och att beslut grundades på fakta. Tyvärr är det inte så. I dagens media klimat måste budskapen förenklas och göras begripliga för alla. ”Vildavästern jakt”, ”nöjesslakt”, ”hetsjakt”, ”blodtörstiga jägare” m.m. är argument som vi ofta ser. Är de sanna? Nej, de har ett enda syfte, att sprida en ett negativt budskap. Tyvärr fungerar det. Vi måste också börja använda ett bildspråk som mottagaren förstår.

    Ett vargpar tar 120 älgar om året eller ett vargpar tar 75 000 portioner älgkött per år, vilket argument tror du väcker mest debatt? Jo, redan din reaktion visar att det senare fungerade bättre. Alla äter ”potioner” och kan förstå vad det betyder. Men 120 älgar, är det mycket eller lite om man bor på Östermalm eller i Rosengård? Men i grunden är det exakt samma argument, men uttryckt på ett nytt sätt. Att sen kommentarerna tenderar att ibland hamna lite ”of topic” får vi leva med.

    Det är uppenbart att opinionen håller på att vända, jag hoppas att jag och SJF kan förstärka den vändningen.

  17. Lennart Andersson says:

    Det var något år sedan jag kommenterade på denna sida. Men nu kan jag inte låta bli längre eftersom jag tycker att innehållet på bloggen förändrats succesivt, och jag undrar vart vi är på väg.

    Handlar jakten numera endast om slakt och antal producerade matportioner eller antal uteblivna matportioner? Ska klöviltet i skogarna hindras från att äta trattkantareller för att det minskar uttaget för svampplockare? I så fall så tycker jag att Jägareförbundet och diverse övriga organisationer bör slå sina påsar ihop och se till att inhägna klöviltet så att utvecklingen går att styra och kontrollera mer exakt och därmed ge bästa möjliga avkastning i form av 100 grams portioner per dag, inte mer det är inte bra för folkhälsan. Rovdjuren måste ju också hägnas in och matas med eventuellt överblivet slaktavfall, heslt i små burar så att alla kan betrakta dem ur allehanda vinklar. Alla våra tamdjur kan sedan ströva omkring i skogen utan att riskera att skadas av rovdjur eller vildsvin. Och tänk vad bra det blir för skogsbruket som slipper alla betesskador, nollvisionen för viltolyckor kan också bli en realitet. Det kan man kalla förvaltning av naturen på 2000-talet.

  18. Tommy Olsson says:

    Johan det finns ett enkelt svar på detta de mäniskor som strider för ohämad tillväxt av varg
    Hyser enbart människoförakt dom har inga känslor för Varg utan tar enbart tillfället att få sätta sig till doms över andra människor

  19. Björn Isaksson says:

    @mj
    Din fråga förklarar en hel del av din argumentation.
    Du har tydligen missat en stor del av problematiken: I vargrevir blir hundarna dödade av varg, det innebär att i dessa områden är det omöjligt att släppa hundar lösa vid jakten.

  20. Kerstin Fredin says:

    Per Bengtsson!

    Tänk om du kunde gå in och påminna oss lite oftare!

    Du har så rätt när du skriver: ” Det finns helt enkelt inget ”rätt” svar.”

    För hur skulle det kunna finnas något rätt/fel, när våra värdegrunder är så olika?

    Inga vidare kommentarer ifrån mig, men jag kände mig bara tvungen att kommentera just detta, för jag tyckte det var så bra och så fullkomligt med sanningen överensstämmande.

  21. Mats S Johansson says:

    Johan.
    Du ställer några väldigt relevanta frågor.
    Jag har ställt mig liknande frågor flera gånger själv och min slutsats har jag beskrivit i en kommentar i GG’s inlägg Opinionen vänder (kl:10:28)
    På toppen skiter de fullständigt i vargen. Den är bara ett verktyg och eftersom det knappast kan bli tal om att plantera in något mer djur med samma symbolvärde så är det deras sista chans. Deras panda/isbjörn om du så vill. Faktum är att möjligheten för att politikernas plan (2009) skulle lyckas var för dem det största hotet av alla, därav EU-anmälan.
    Sedan har vi dem som verkligen tror att Sverige kan ha en natur som sköter sig själv. De bor tillräckligt långt från en eventuell vargetablering för att inte påverkas alls själva. Jag skulle vilja påstå att de är förlåtna ”ty de förstå ikke bättre”. Med lite hjälp från de som förstår men som är beredda att ljuga friskt proppas de fulla med påståenden som t.ex att en inavlad vargstam kan växa sig frisk av sig själv bara den blir tillräckligt stor. Bl.a Kerstin Fredin sprider det budskapet internt på SRF FB och tar svensk bäver som exempel. Fakta i frågan finns här http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/djur/daggdjur/gnagare/baver.273.html men varför sabotera propagandabudskapet med fakta. Undrar förresten vad inavelsgraden hade varit i vår nuvarande vargstam om vi haft 80 genetiskt ”friska” individer i den? Svar mottas med tacksamhet.
    Taktiken bakom att överklaga allt som riskerar att minska dagens numerär trots den höga inavelsgraden, eller ens bromsa tillväxten av den samma, är givetvis att splittra speciellt oss jägare och för att få de som blir direkt berörda så desperata att de utför dåd a.la skoteravlivningarna. Bara en varg mindre, hela jägarkårens anseende borta. Smart va!
    Detta är min egen teori, men jag har hittills inte sett en enda representat från SNF eller SRF som haft modet att försöka motbevisa den och, om vi jägare kan vara skyldiga till dess att motsatsen är bevisad, varför skulle inte det kunna gälla dem också. Går man längre ned i kedjan tror jag faktisk man i stort sett bara hittar ärliga (men lite väl romantiska) vargvänner/fotsoldater.

  22. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    Varför tar ingen upp de plågor älgarna får utstå när vargarna avlivar dem. De är ju inte i samma viktklass. Kan ni inte finna något lämpligt bytesdjur att plantera in åt vargarna ? Varför accepterar Jägareförbundet 150 vargar ?Med dina beräkningsmetoder blir det mycket älgkött som blir vargmat i stället för klimatsmart människoföda.

  23. Markus says:

    Jag tycker det är mest intressant att oavsett vilken sida (för eller emot varg) som skriver något så är det alltid ”Vi jägare” eller ”Dom, jägarna”…

    Jag är inte helt 100% insatt i hur vargen faktiskt påverkar områden där den finns, och tyvärr har vi inte varg i Småland. (Dom få som kommer hit får smaka någons kula snabbare än Lucky Luke drar sin revolver).

    Finns det något material över detta?

    Något som är bättre än en hemgjord kalkyl?
    (Inget illa menat Gunnar!)

    Jag menar, finns det någon som helt opartiskt har forskat kring detta?
    Utan möjlighet att ge varesig det ena eller andra lägret några cred-points!

    /Markus, jägare i Småland med både älgkött och vegetariskt i frysen..

  24. Wempan says:

    1624398 personer finns i varglänen och skulle mycket gärna vilja vara med och rösta om det skall finnas tullar i stockholm och framförallt vad de skall kosta för stockholmaren att köra bil. samt vet jag även att jag själv har ett intresse av att även vara med och bestämma hur mycket en t-bane biljett skall kosta. Men se det får jag inte. Men på nå vis är de med och bestämmer hur mitt liv skall beskattas och kosta. Nej jag är inte riktigt övertygad om att demokratin fungerar som den skall i detta land.

  25. Johan says:

    Anledningen till diskussionen från 1:a början var att EUs miljökommisionär ansåg att ett svenskt, demokratiskt fattat riksdagsbeslut stred mot EUs habitatdirektiv. Det finns ingen politisk vilja att utrota vargen i riksdagen, det kommer inte att ske, och skulle inte ha skett om man följt det fattade beslutet om ett tak på 210 vargar, licensjakt och genetisk förstärkning.
    När nu vargnärvaro påverkar så många människor så negativt, varför är det så otroligt viktigt att strida för ohämmad tillväxt av vargstammen? Vari finns vinsten? Vad får man ut av att tvinga människor som lever nära naturen till eftergifter och ställer saker på sin spets och kallar folk för allt möjligt? Det är ju inte vargens överlevnad vi pratar om, det är antalet vargar. Jag kan bara inte förstå det, hur mycket jag än försöker.

  26. Tommy Olsson says:

    Mj du kan väl omöjligt vara så dum som du visar här bara att visa sådant människo förakt som du gör anser jag vara skäl nog att spärra in dig
    Är du så urbota dum att du inte fattar att med en ständigt ökande vargstam så kommer även människor som inte har någon anknytning till vare sig jakt eller djurhållning bli drabbade

  27. Calle Seleborg says:

    Erik Nyman.
    Det stora verket Sovjetunionen däggdjur säger om vargen. ”Detta otvetydigt skadliga djur kan ge en bra päls och ett välsmakande kött.”
    Så grilla på, men se upp för trikiner.

    @mj.
    Är det därför alla rovdjursvänner bosatt sig i stan efter 1980? vargfakta.se visar att alla ledande inom förödarorganisationerna bor långt från naturen och vargarna.

  28. mj says:

    @Björn Isaksson
    Varför skulle ni göra det utan hundarna?

    @Per Bengtson
    Nej det är när man vill ändra på naturen för att man inte tycker om den som den är som man bör flytta till stan.

  29. Tommy Olsson says:

    Gunnar Kerstin menar säkert människomat inte människokött
    men skillnaden är att vi Jägare tar ut en hel del mat från Älg Rådjur och Vildsvin eller om man så vill återbäring med vargen är det så att den enbart kostar oss någonting så som dödade tamdjur dödade hundar många människors möjlighet till det liv dom och deras förfäder levt i generationer samt att pengarna som den kostar skulle tex ge många fler arbetstillfällen inom vården Varg tiken som skall flyttas för tredje gången är snart uppe i 4 miljoner samt att den med säkerhet kommer att vandra tillbaks ytterligare en gång och då kommer det att beviljas skydsjakt på den samma Är inte det ren idioti så vet inte jag
    Jag som bara har 9 årig folkskola samt några yrkesutbildningar anser mig förstå detta
    medan dom som bestämer om idiotin verkar ha minst 2 år i varje klass

  30. Per Bengtson says:

    Mj, så bara för att man till exempel uppskattar en mager tallskog mer än en grisbökad bokskog, en våtäng mer än en mosse, ett fjällandskap mer än ett slättlandskap, eller ett brutet landskap framför en granplantering så bör man alltså flytta till stan??? Den logiken hängde jag inte riktigt med på. Har jag som landsbyggdsbo alltså inte rätt att föredra en viss naturtyp framför andra, utan måste hålla mig fullständigt likgiltig och neutral?

  31. Lars-Anders Ek says:

    ”Äter hellre själv än jag ser vildmarkens barn svälta”..den läraren som jag hade när jag gick jägarskolan svarade kort och koncist på frågan varför många ser så negativt på de stora rovdjuren; de är konkurrenter till oss om viltköttet. Vi får väl äta mindre själva så att vi inte blir så feta i så fall. Allvarligt skämtat så har väl skogsbolagen en del av bollen när det gäller tillgången på älg; där är det troligen betesskador mm som styr synen på älgstammens storlek. Det räcker förmodligen både till jägare och rovdjur om man ökar till en större älgstam än vad vi har för tillfället.
    Annars tycker jag att både du och jägareförbundet hittills har gjort en hyfsat jobb, vi har ju både rovdjur och bytesdjur, sedan får väl framtiden utvisa hur det hela fördelas proportionellt. Jag är i varje fall tacksam för att jägareförbundet också klart uttalar sitt stöd även för rovdjuren.
    Rävjägare

  32. Björn Isaksson says:

    Jo, mj.
    Din fråga är berättigad och inte helt okomplicerad att svara på.
    Jag tror att det är så här:
    Idag tar de flesta jägare en veckas semester till älgjakten.
    Vi klarar av att skjuta de älgar som behöver skjutas, bl a med hjälp av hundar.
    Vissa områden främst i sydsverige kan man kanske klara av utan löshundsjakt, men stora områden av landet är i princip omöjliga att hålla avskjutningen uppe utan löshundsjakt.
    Den disponibla lediga tiden och antalet jägare räcker helt enkelt inte till för att klara avskjutningen utan löshundarna.
    Hur konstigt det än låter i dina öron så har de flesta jägare ett familjeliv, ett arbete och andra sociala aktiviteter som kräver sin tid. All ledig tid kan inte läggas på jakt.

  33. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin, din fråga får nog någon som förstår frågan svara på!

  34. Jan Bratt says:

    Charlotte, det jag skrev inatt var efter ett par timmars vak på räv och kanske inte så fullständigt.
    Människan behöver kolhydrater för att prestera något fysiskt ansträngande.
    Hundar och vargar behöver framförallt fett. Då vi jagar mycket med hundarna måste vi öka andelen fett. Torrfoder ingår oftast för att det är bekvämt, många ger också
    slaktrester eller köper färskfoder där slaktrester ingår. Endast de dyrare av vårt köpta torrfoder håller en någorlunda hög fetthalt. Extruderingen gör att fodret blir smältbart, inte bara vad gäller kolhydrater utan även stärkelse och fibrer.
    Bra foder ger liten och mörk avföring, dåligt foder ger stora ljusa högar.

  35. Kerstin says:

    Hur många portioner människokött äter älg + rådjur + vildsvin per år? Och vem skall betala för de portionerna?

  36. mj says:

    @GG
    Så du menar att vargen ökar älgstammen (där håller jag med) men att den minskar avkastningen? Så det blir fler älgar men man kommer inte kunna skjuta av fler? Hur går det ihop?

    @Anders Hermansson
    Ja det är onekligen en person som passar i staden snarare än på landet eller ute i naturen. PRECIS som att de som inte tål vargen borde flytta in till stan där de slipper naturen.

  37. Jan Bratt says:

    Men Charlotte, påstår du att ”Våra hundar har via domesticeringen formats till att klara av mer spannmål, det gör inte vargen”.
    Jag tror definitivt inte att en hundmage skiljer sig från en varg. Domesticeringen har inte påverkat detta. Varken hundar eller vargen kan smälta spannmål. Det som gör hundfodret användbart är extruderingen och som gör att hunden kan bryta ned kolhydrater. Människa och grisar har många meter tunntarm och det gör att vi kan tillgodogöra oss kolhydrater. Hundar och vargar har en väldigt kort tunntarm en halv meter ca. Man skulle kunna utfordra en varg med samma mat som vi ger våra hundar, det går alldeles utmärkt.
    Sedan skriver du att för mycket kött inte är bra för våra kroppar.
    Som jag skrivit tidigare i denna tråd gällde det nog tamdjur. Kött av vilt kanske är något annat då t.ex fetthalten är annorlunda, men det vet jag inte.
    Utrotning är ett populärt ord att ta till då man inte kan precisera med fakta.
    Om 1800-talet måste jag säga att alla, även du skulle döda den sista älgen om det kunde hålla svälten borta, för svalt gjorde många och kött var välkommen räddning ibland.

  38. Tommy Olsson says:

    Charlotte Vi mäniskor är anpassade att äta i prinsip allt men proteiner behöver vi genom hela livet Barn behöver mängder av det idrots män o kvinnor alla behöver vi proteiner om inte för att bygga upp vår muskulatur utan ochså för att behålla den
    vad är då bättre att äta än kött från vår vilda natur
    Att vargen på något sätt skulle vara utrotnings hotad är rena lögnen en ytterligare upplysning är att väldigt många hundar får problem som allergier matsmältnings problem Klåda av spanmålsprodukter
    främst då Vete
    Jag måste ställa samma fråga till dig som till Kerstin mfl
    vilken Art är viktigast Varg eller mäniskor

  39. Anders Hermansson says:

    Per Bengtson skriver 23 januari, 2012 kl 20:56: ”… men faktum är att jag personligen tycker att det är ganska trist att röra sig i en skog där kronhjort och vildsvin etablerat sig”.
    Detta är verkligen att sammanfatta att den moderna stadsmänniskan har mentalt helt tappat sambandet mellan arbete och mat. Stadsbon går till sitt kontor och sitter i stort sett stilla hela dagen och för detta får hon mer än nog pengar för att skaffa sig bostad, värme, kläder och för att gå till ICA för att köpa sig en stor stek med tillbehör. Väl hemma behöver hon inte samla bränsle utan kan tillaga sin stek med elenergi. Sedan, när stadsmänniskan efter maten tar sin jycke på en liten skogspromenad så tycker hon att det är ”trist” att skogen producerar ett överflöd av matnyttigt vilt. Denna moderna stadsmänniska föredrar att det i skogen skall finnas livsfarliga, sjukdomsspridande och oätliga skadedjur, skall dessa substituera den spänning som saknas i stadslivets tristess? Men varför skall vi som har tillräcklig spänning i våra liv betala för andras otillfredsställda behov?

  40. Mats S Johansson says:

    Per Bengtson.
    Huvudet på spiken igen. Betala skatt/hysa varg. NOOMW/NIMBY. Vad har man gjort för att få bort så mycket som möjligt av skattefusket? Rovdjursöverenskomsten innehöll en hel del av det man sett fungerer när det gäller skatter. Men det offrades på ”långsiktigt livskraftiga INOM LANDET GRÄNSERS” altare med EUs hjälp. Jag hoppas det går att reparera.
    (Not out of my wallet)

  41. charlotte says:

    Fast glömmer vi inte lite anatomi här?! Vi människor har möjligheten att äta annan föda än kött, vi är omnivora. Asätare eller ej så är vargens matspjälkningssystem utformat för att klara av kött, mycket protein. Våra hundar har via domesticeringen formats till att klara av mer spannmål, det gör inte vargen. Vi överlever, onekligen gör inte vargen det. Det finns vetenskapliga fakta som stödjer minskad köttkonsumtion bland människor pga hälsorelaterade orsaker, för mycket kött är inte bra för vår kropp. Jag blir så ledsen när jag hör unga nyblivna jägare säga ”varg kan vi inte ha i Sverige”, vad lär vi våra ungdomar idag?! Att det är ok att utrota en art för att den inte passar oss människor. Det finns något större bakom denna eländiga vargdebatt än hur mycket älg de tar. Det handlar om etik, ekologi och förståelse för hur vi människor påverkar vår miljö. För inte var det vargarna som nästan utrotade allt vilt under 1800 talet.

  42. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    Är det älgen ???( som motsvarar galten Särimner) du skriver om i ditt svar till M K ? Så här skriver du :’Den älgkalv som vargen tar i maj väger totat 10 kg levande vikt , men väger ca 70 kg (slaktvikt) i oktober när jag skjuter den.’
    Varför dribblar du så mycket med siffror ? Kan du inte skriva lite om den grymma död som älgarna går till mötes då vargarna biter dem. Kanske lite också om hur älgkom vrålar då vargen tar hennes tiokiloskalv kan hjälpa dig i ditt krig mot vargen.

  43. Skogman says:

    Hm att skogsbruket införde trakthyggesbruket hade nog också en ganska stor inverkan på älgstammensutveckling. Se bara vad som hände med älgstammen i Gudrun området. Om jag förstår ditt resonemang rätt är det jag som skogsägare som skall bestämma hur många älgar du skall skjuta per år, eftersom dom äter upp mina tallar? Skulle gärna vilja kunna använda detta resonemang i mina diskussioner med jägarna, som sparar älgar på licensen för att det skall finns älg kvar att jaga nästa år. Har gjort en omplantering 2011 för 15 000 kr pga. av uppätna tallar av älg, arrendet på 240 kr per år räcker inte så långt. 14 760 kr blir många portioner mat för mig.

  44. Per Bengtson says:

    Gunnar, det är en värdegrundsfråga och därför är inte min åsikt mer rätt eller fel än din. Det finns helt enkelt inget ”rätt” svar. Men vad tycker du själv, ska de som betalar in och ”drabbas” mest av skatter (dvs höginkomsttagare och storföretag) ha större inflytande och bestämmanderätt över skattepolitiken än låginkomstagare och arbetslösa?

  45. Carl Ullman says:

    Testing.. Testing.. :)
    Testar att posta ett inlägg här på forumet, har tidigare bara läst med och detta med stort intresse!
    Till att börja med vill jag ge ett speciellt TACK till Gunnar Glöersen för att du envist driver Rovdjursfrågorna på ett sakligt och väl underbyggt sätt!
    Imponerad att du mfl orkar stå upp och argumentera när nyhetsflödet och debatterna ruttnar av lögner och missledande information!
    Hang in there!

    Bästa hälsningar! /Carl Ullman

  46. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, din sista mening säger en del om problemet. Frågan är vem som skall bestämma hur stor andel av mina älgmiddagar jag skall behöva avstå. Borde inte den som drabbas ha större inflytande än den som aldrig eller endast till fest äter en älgmiddag?

  47. Per Bengtson says:

    Gunnar, att du räknade fel må så vara, du var iallafall ”in the ballpark”. Din typ av beräkningar blir oavsett om man räknar rätt eller inte vansinnigt osäkra eftersom så många olika faktorer spelar in för hur många älgar ett vargpar slår. Klimat, densitet av älgar i förhållande till andra bytesdjur, konkurrens med andra predatorer, och kultur (vargvalpar som vuxit upp i revir där rådjur varit huvudfödan kommer antagligen i första hand rikta in sig på rådjur), osv. Så i princip kan man i det här fallet sätta likhetstecken mellan 130 000 och 75 000 portioner.

    Tack förresten för dina svampplockningstips! Jag har mina ställen att gå till, så jag har så jag klarar mig! Men många av mina gamla favoritställen känns nu ganska ödelagda. Kanske borde jag som du säger bara se till att gå dit vid rätt tidpunkt, men faktum är att jag personligen tycker att det är ganska trist att röra sig i en skog där kronhjort och vildsvin etablerat sig. Nu bor jag nog i och för sig i ett ganska extremt viltrikt område och ska inte frestas att dra slutsatsen att det är så de flesta har fått det sen dessa båda arter börjat återetablera sig.. Det är långt fler gånger jag går på kronhjort under mina dagliga skogsturer med hundarna än att jag inte gör det, och gris ser jag för jämnan när jag kör till jobbet. Däremot är det inte ofta jag ser dem när jag är ute med hundarna, trots alla varningar och rövarhistorier jag fått höra från folk som inte längre vågar gå i skogen med sina hundar på grund av grisen. De är skygga rackare minsann.

    Nåväl, det om det. Nu är det upp till var och en av oss bestämma oss för hur mycket svamp och älgmiddagar vi tycker det är värt att avstå för att det ska vara möjligt att hålla en livskraftiga populationer av våra däggdjur inom landets gränser.

  48. Gunnar Glöersen says:

    mj, hur många älgar blir det i Sverige om vi låter vargen sköta förvaltningen? 4-5 ggr fler än idag är väl inte orimligt. Försök förstå skillnaden mellan vargens påverkan på avkastningen från en av människan reglerad älgstam och en vargstams invrkan på en älgstam som styrs av naturens egna processer.

  49. mj says:

    @GG
    Men den skada som älgar gör i trafiken och i skogen är ju flera tusen gånger så stor som omsättningen på älgkött. Är det inte snarare så att vargarna, om det ni påstår stämmer, betalar sig då?

  50. Gunnar Glöersen says:

    Mattias Karlsson, den första delen har jag redan svarat på.

    Så vi är överens om att vargar skadar samhället, det är bra. Sen skulle jag vilja veta på vilket sätt de 800 000 hundarna (taget ur minnet) skadar samhället? Hur de 300 vargarna påverkar oss och vad de kostar har jag hyfsad koll på.

  51. Gunnar Glöersen says:

    mj, läs mitt svar till Mattias Karlsson. Du glömde fundera på vad en älg väger i maj. ”Fem myror är fler än fyra elefanter.”
    Felberäkningen framför TVn bjuder jag på, det förändrar inte bilden av att vargar kostar och att det är vi som får betala.

  52. Gunnar Glöersen says:

    Mattias Karlsson, nu rättade jag min beräkning till 75 000 portioner. Men du missar det viktiga. Den älgkalv som vargen tar i maj väger totalt 10 kg levande vikt, men väger ca 70 kg (slaktvikt) i oktober när jag skjuter den. dessutom skrev jag aldrig att vargparet själva äter alla de älgar de dödar. Hälften av dem har valpar som också gillar älgkött! Jag skrev att ett vargpar ”tar” älgar motvarande 75 000 portioner. varje nytt par tar lika många. Två vargar dödar lika många älgar som en hel flock.

  53. Mattias Karlsson says:

    Gunnar Glöersen skiver att en varg äter ca 4-5 kg per dag. 5 kg x 365 = 1825 kg per år. 1825 / 0,10 kg (100g) = 18250 portioner per år per varg, eller 36500 per vargpar.

    113000 portioner per vargpar per år ger då 15-23kg per varg per dag räknat på 100-150g per portion.

    Borde vi inte ha en debatt om hundar istället eftersom de gör mycket mer skada i samhället än vad vargarna gör?

  54. mj says:

    Så att du räknar som en kråka var en fälla?

    Fantasin om ca 4,5 kilo kött om dagen per varg blir ju 45 portioner och således 16 425 portioner per varg och år, eller ca 500 000 portioner om året på 300 vargar. Om vi nu ska komma upp i 17 miljoner (300 vargar istället för vargpar) portioner så betyder det alltså att vargen bara äter 1/34 av det slagna bytet. Är det så?

    Jag ser att du ändrat dina siffror nu, trots att du påstod att de bara var en fälla.

    Hur som helst, även med era fantasisiffror, 120 älgar gånger 50 par är alltså 6000 älgar. Det är alltså bara ca 5% av det antal som jägarna tar. Om ni slutar skjuta älgar i sin mest produktiva ålder så har ni snart 12 000 fler att skjuta varje år och kan bjussa vargarna på dubbelt så många som de tar nu.

  55. Mattias Karlsson says:

    Gunnar Glöersen skriver att en varg äter ca 4-5kg kött per dag.

    5kg x 365 dagar=1825 kg/år. 1825 / 0,15kg(en portion)=12166portioner per varg per år, eller 24332 portioner per vargpar per år.

    Räknar man 113000 portioner per år för ett par så blir ju att varje varg äter 23 kg per dag vilket låter mycket.

  56. Kerstin Fredin says:

    Tack Gunnar, det tar jag som en ärligt och vänligt menad komplimang :-D

    Engagemanget gäller till stora delar att det ska finnas fakta i grunden för allt man påstår.

    Det gäller för min del oavsett om det gäller jakt, jägare eller rovdjur. Jag upplevs säkert som minst lika mycket ”a pain in the arse” för vissa på värnarsidan, som jag upplevs som detta på jägarsidan.

    Det hela handlar nog bara om att jag ifrågasätter, där andra sväljer allt okritiskt.

    – – – – – –

    Jag ser f ö hur missnöjda kommentarer börjar dyka upp. Det verkar inte så poppis bland vissa, att du själv har styrka nog att erkänna när du har fel. Kanske alldeles särskilt då gentemot en från SRF ;-)

    Ha en trevlig kväll!

  57. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    Ser att du ändrat på dina siffror. Har du också studerat vad jag skrev om Fermiproblem ? Gör du det så är du kanske försiktigare med sifferuppgifter i fortsättningen. Skriv kort och rättframt som Björn Isaksson gör.

  58. Tommy Olsson says:

    Seleborg något svar från Kerstin med anhang lär du aldrig få se
    Och jag har aldrig sett make till kvalifiserat skit prat med älgportioner hit eller dit
    sätt människan i centrum för det är oss det gäller sen är jag bara glad ju färre 08 or som får tillgång till Älgkött förlåt 99 or Vad gäller vildsvinen så hoppas jag att dom äter upp så mycket som möjligt
    för vill man komma och skjuta några då kostar dom 5000 kr st
    Jag ber till Gud varje dag och hoppas dom äter upp hela södra Sverige

  59. Uffe B says:

    Problemet är i grunden inte att vargen äter älg utan att den äter även hundar, får, kalvar och getter. Detta innebär ett problem för dem som skall vistas och verka i dess närhet och som dessutom skall producera maten till det ”nya” matlandet Sverige, även de som skall producera viltkött, jägarna. Vi har skoltvång här i landet så några pojkar och flickor som vallar djuren och skrämer bort vargar a la Rumänien blir det nog inte tal om. Inte heller är det tillåtet att hålla hundar som attackerar det som attackerar tamdjuren. Älg eller inte, vargen är ett problem på flera olika sätt, inte bara protionsmässigt.

  60. Jan Bratt says:

    Det blev en het debatt om portionerna. Själv orkade jag inte hänga med då jag satt och försökte räkna ut hur långt ett snöre är, men fick ge mig.
    För ett par dagar sedan kom alarmerande rapporter om hur farligt det är att äta rött kött,
    nöt, gris och får. Däremot stod inget om viltkött, det är nog det vi skall äta mer av i framtiden om vi nu kunde få vargen att äta lite mindre.

  61. Björn Isaksson says:

    Ja, gu´ va´skönt!
    Han hade räknat fel, det var inte så mycket!
    Nu är det väl ändå inte det som saken egentligen gäller, eller?
    Det handlar om hur vi ska utnyttja den resurs som viltköttet innebär, om rovdjuren äter 75 000 portioner eller 135 000 kan väl kvitta, vi vet inte ens om dom siffrorna är riktiga.
    Oavsett vilket, det finns bättre sätt att använda den maten tycker jag.

  62. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, du är en ”pain in the arse” för många. Men man får beundra ditt engagemang. Synd bara att det är för fel sak! :)

  63. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    Fel gör vi alla då och då, men det är inte alla som klarar av att erkänna dem.

    Hur som helst, jag har själv lär mig en hel del genom att leta efter fakta runt detta, så det får jag väl delvis tacka dig för. :-)

  64. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, jag hade räknat fel, det blir 75 000 portioner. Läs mitt svar till Fredin. Nej, vi äter inte en helg älg på 200 kg slaktvikt. Av den älgen är 140 kg rent kött. Jag fryser som regel in en halv älg varje år. Det blir 700 portioner älgkött. Vi är oftast tre som äter, men våra gäster älskar också älgkött. Men många älgmåltider blir det per år. Gissningsvis tre dagar i veckan. Övriga dagar i veckan blir det inte sällan and, duva eller gås. Däremellan lite gös eller annan fisk som vi fångat själva. Så 6 dagar i veckan är huvudingrediensen hämtad från frysen. Tillbehör blir ofta svamp.

    Ett tips till dig. Inte ens vildsvinen hinner käka upp svampen i skogarna om du är snabb. Trattkantareller, karl-johan och ibland även gula kantareller kommer i sådan mängder att vildsvinen omöjligen hinner med att käka upp allt. Det gäller bara att veta hur, var och när du skall plocka. Invänta en torrsommar med efterföljande regnperiod i augusti så kan även du plocka hundratals liter karl-Johan.

  65. Anton says:

    Jag tycker att det är helt logiskt att räkna med att en kalv som dödas av varg i juni kan frånräknas som september- resp. oktobervikt (beroende på var den hade jagats och blivit mänsklig föda). Utan varg hade vi ju faktiskt kunnat tillgodogöra oss just det köttet på våra tallrikar. Det hade varit ett bättre tillvaratagande av det tillgängliga sommarbetet!

  66. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, jag var lite trött igår när jag skrev inlägget. Inte så bra idé att samtidigt titta på Wallander på TVn. Har man fel skall man erkänna det.

    Slaktuttaget blev lite i överkant, borde ha dubbelkollat uppgifterna jag hittade på nätet. Dessutom gjorde jag ett graverande tankefel. Självklart måste jag utgå från den fördelning som vargarna har i sitt uttag. Det är ju vargarnas uttag av den årliga tillväxten som påverkas. Nu hade det inte ändrat tanken med inlägget om jag anget 75 000 portioner. Det är väldigt många portioner det också, men nu får jag leva med att alla diskuterar min felräkning. Shit happens.

    Men i fråga om sommarkalvarna har du fel. Självklart skall du räkna på vad de skulle ha vägt om vi sköt dem under hösten istället. Desutom finns det revir där vargarna tar fler vuxna än kalvar.

  67. Kerstin Fredin says:

    Ytterligare en beräkning med följande ”fakta” som underlag:

    Snittvikten rent kött: vuxna ca 133 kg (77% av 173) och för kalv 46 kg (68% av 68) (källa G Glöersen) Då bör man samtidigt tänka på att snittvikten på kalv har beräknats för de kalvar som skjuts under älgjakten, och inte de ”småttingar” som finns att tillgå för vargen under sommarmånaderna.

    Vargens uttag utgörs till 80-83% av kalv (källa ”vargfakta”)

    Beräkning:
    1. Av 120 älgar är 96 kalvar och 24 vuxna.
    2. Den totala vikten av det rena kött man kan få ut av 120 slagna djur är 7608 kg dvs i snitt 63,4 kg per djur.
    3. En (1) portion rent kött väger 100-150g och den totala mängden portioner = 50 720 – 76 080.

    Ju närmre sanningen vi kommer, ju färre portioner verkar det bli.

    Även den mängd portioner som kommit fram här kan nog ses som hög, i och med att det inte tagits hänsyn till de små sommarkalvarna.

  68. Calle Seleborg says:

    Kerstin. Ledsen men du börjar bli allt mer desperat. En vargslagen älg ska naturligtvis beräknas efter den vikt den skulle haft under älgjakten. Sen om det blir 50 000 eller 100 000 portioner per vargfamilj är det verkligen så betydelsefullt? Sedan vargen gjorde sitt intåg i mina älglag har mitt utbyte sjunkit med 2 tredjedelar. Och det är betydelsefullt för mig och min familj.
    På förra tråden bad jag dig om vad vargen har givit för bidrag till landsortens trivsel och näringsfång. Kom igen nu. Det är väl inte så svårt?

  69. Mats S Johansson says:

    När slår fällan igen Gunnar?
    Jag trodde SRF ville förbjuda fällfångst.

  70. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    Det är ett Fermiproblem du brottas med. Du kan lika gärna försöka lösa problemet : Hur många popcorn får plats i ett normalt rum ? eller : Hur stor är sannolikheten för att träffas av en fågelskit när man vistas ute i naturen. Hur man behandlar sådan problem finner du på http://www.ncm.gu.se/namnaren där även frågan : Hur många katter finns det på Hasslö ? diskuteras.

  71. Per Bengtson says:

    Gunnar, enligt dina egna beräkningar (du kör hem 200 kg älgkött och en portion är 100 gram) så konsumerar du/din familj alltså 2000 portioner älgkött per år, eller 5.5 portioner per dag? Du antydde att jag var misunnsam i ett tidigare svar. Vad är det då inte om du inte kan tänka dig att avstå från en del av alla dessa portioner? Du kommer knappast svälta ihjäl med tanke på att du även plockar 100-500 kg svamp per år. Det blir jag lite avundsjuk på, det är nämligen tvärt emot vad du säger definitivt så att det råder svampbrist där det finns täta populationer av vildsvin, rådjur och kronhjort. Herregud, har du inte varit i såna skogar? Marken ser ju ut som en plöjd åker.

  72. Björn Isaksson says:

    Hörni siffernissar, det var väl principen det handlade om?
    Är det vi eller rovdjuren som ska äta upp älgköttet?
    Om en portion väger 100 eller 150 gram eller om vargen tar fler eller färre vuxna är ju inte själva poängen! Matematisk teori finns det andra forum för.
    Visst kan vi jägare dela med oss till rovdjuren, de flesta rådjur blir ju rävar i slutänden, så vi är ganska vana egentligen.
    Det det handlar om är i vilka proportioner det hela ska ske!
    Exakt matematik existerar inte i det här fallet eftersom vi inte har absoluta fakta.
    Men proportionen i de rovdjurstätatse länen har blivit fel, det kan väl även den mest rabiate rovdjursälskare hålla med om, oavsett medelvikt på älg, proportioner på kvoten vuxna/kalv/ungdjur?

  73. Kerstin Fredin says:

    Men du Gunnar!

    Du kan väl inte använda slaktvikten för kalvar som skjuts under älgjakten, med de som vargen äter från det att kalven har fötts, till innan älgjaktens start? Det är dessutom bara en liten del av de älgar som slås av varg, som är fullt utvuxna. I de flesta fall tycks det förutom kalvar, vara årsgamla djur, och bara en mindre del fullvuxna kor och tjurar.

    Förstår heller inte vad avskjutningen har att göra med detta, men om du menar att det är den fördelning som även gäller för vargens uttag, så måste du ha hamnat helt fel. Jag har inte siffran framför mig för tillfället, med den fördelningen är – enligt forskarna – mer än 50% kalv och inte som här ca 40%.

    – – – – –
    Nu har jag i alla fall roat mig med att räkna lite på de vikter som ”vargfakta” har tagit fram. Jo, just den ”vargfakta”, som jag själv anser helt saknar trovärdighet, bl a p g a brist på källhänvisning ;-)

    De menar att i snitt kan man få ut 70 kg rent kött per älg som vargen slår. De har alltså räknat med de många kalvarna. Personligen så undrar jag om inte t o m den här siffran är lite för hög – men i brist på annat, så nöjer jag mig med den.

    70 x 120 = 8 400 kg rent kött = mellan 56 000 och 84 000 portioner. I det ena fallet alltså halva det antal portioner som står angivet i Gunnars debattinlägg.

    Hm – vem ska man egentligen lita på?

  74. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, visst tar vargar mest kalv, men om de inte fanns skulle det finnas 120 älgar mer att fälla för jägarna. Fördelningen bland dem hade inte varit den samma som det uttag vargarna väljer. För att få så riktiga siffror som möjigt använda jag medelslaktvikten (Värmland) för vuxna 173 kg (Tjur o ko) och kalvar 68 kg. Av detta utgör 77 procent rent kött för vuxen älg och 68 % för kalv. (buljongen av märgben bjuder jag på). Fördelningen mellan vuxna och kalvar i avskjutningen skulle bli 67 vuxna och 52 kalvar.
    Nu kan du räkna fram 113 000 portioner.

  75. Gunnar Glöersen says:

    Sture Sjöstedt o Kerstin Fredin, jag erkänner att jag läste fel, två ggr! Du frågade om vargpar, jag läste vargar. Det fanns ca 50 par förr vintern. Så sorry för att ”vilse”. Multiplicera 50 med 113 000 så får du det total antalet portioner för vargpar och deras valpar. Till dem skall du lägga ensamma stationära och kringflackande vargars uttag.

  76. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    Tror du läste lite fel, Sture skriver CITAT: Gunnar Glöersen.
    Hur många vargpar har vi i Sverige ? SLUT CITAT

    Dvs det finns ett ”p” emellan g och a.

  77. Sture Sjöstedt says:

    Gunnar Glöersen.
    Vad menar du med att jag gick vilse ???Var inte uträkningen med de siffor du lämnade korrekt ???

  78. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    Kan du ange hur du fick fram de 113 000 portionerna lite mer noggrant?

    Jag räknade lite, och fick det till väldigt, stora älgar, och vi vet ju att de älgar vargarna tar till övervägande delen utgörs av kalv och årsgamla djur. Dessutom mycket små unga kalvar under sommarmånaderna.

    Om vardera portion utgör ca 100-150g rent kött så kommer vi upp i mellan 11 300 och 17 000 kg kött. Dela detta med 120 älgar per år, så blir det mellan 95 och 140 kg rent kött per älg.

    Hur stora ska älgarna vara för att få ut de mängderna med RENT kött?

    OBS! Mängden rent kött per portion är enligt recepten på http://www.viltmat.nu, i de flesta fall mellan 125-150 g rent kött per portion.

  79. Tommy Olsson says:

    Trevlig läsning tycker jag i inlägg och komentarer
    Men om nu ett vargpar äter 113000 portioner Älgkött så är det inte till närmelsevis såilla som när det påverkar en enda mäniskas väl och ve det räcker att en enda familj måste sluta med sin djurhållning pga Varg eller att en enda familj inte vågar låta barnen gå ensamma till skolbussen
    för att inse att varg är något vi absolut inte behöver ha alls
    Jag skulle bli fruktansvärt Glad om jag en gång får se att ni tänker längre än er egen Näsa

  80. Gunnar Glöersen says:

    Kerstin Fredin, Sture frågade hur många vargar finns det i Sverige? Jag svarade ca 300. Sen gick han precis som mj vilse i matematiken. Din siffra är helt rätt, det fanns ca 50 par förra vintern.

  81. Gunnar Glöersen says:

    mj, du gick i min väl gillrade fälla! Precis den reaktionen förväntade jag mig. Jag räknade inte ut att vargarna totalt tar 34 miljoner portioner, det var någon annan som inte heller har full koll. Det är nämligen inte rätt.
    Var i mitt inlägg står det att varje vargpar själva äter upp motsvarande 160 portioner älgkött? JAg skrev att de tar älgar som om de blivit jägarnas byte, motsvarar 113 000 potioner älgkött.

    Ja, 100 gram använde jag. Det är den rekommenderade genomsnittliga mängden kött i recept, oberoende av kön, grytkött, köttfärs, stekar och biffar.

    mj. gör om, gör rätt! När du hittat rätt, gör sedan om beräkningen för det totala antalet portioner älgkött. Vargar äter 4-5 kg kött om dagen. En ledtråd till dig är att fundera över hur de kan ta 120 älgar och när de på året de tas.

  82. Björn Isaksson says:

    Ja Per, ibland håller jag med dig.
    Du har en poäng i att varken älgar eller vargar löser klimatproblemen. Men debatten finns eftersom många politiker sätter likhetstecken mellan närproducerat och ekologiskt.
    Det finns inget som helst samband, inte ens KRAV tar upp transporterna i sin bedömning av livsmedel eftersom den delen är så liten i relation till andra miljöpåverkande faktorer i jordbruket.
    Sedan finns det en annan vinkel, men den är närings- och befolkningspolitisk och har att göra med att ha en levande landsbygd med öppna odlingsmarker, betesmarker och hagar. Där kommer vargarna däremot in.
    Sedan äter jag hellre viltkött än köpeskött pga kvalitetsskillnaden.

  83. Gunnar Glöersen says:

    Johannes Glännman, skillnaden mellan älgköttet vi förlorar och den svamp som du menar att vildsvinen, rådjuren och älgarna äter upp är att nästan alla älgar blir mat om de inte tas av rovdjur. Svamp däremot har jag aldrig haft ont om, ens när rådjurstammen och älgstammenvar som stört. Jag brukar plocka 100-500 kg om året. Men hur många tusen ton som ruttnar bort varje år i skogen kan jag inte ens gissa. Inte är det väl brist på svamp?

  84. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, vilda idisslares bidrag till växthuseffekten är ett nollsummespel. Det vore väl mycket märkligt om vi skulle skjuta bort de vilda växtätarna för att minska utsläpp av växthusgaser? Afrikas savanner med miljioner gnuer, kudus, oryx och andra idisslare skulle bli ett minne blott? Nej, Per, det är våra tama växtätare som kan vara ett problem.

    Jo, jag kör med bil för att jaga de älgar jag skjuter. Men de mil jag kör under jakt på dem är inget jämfört med vad andra kör för att hämta hem, entrecoten från ICA eller COOP. De hämtar den i små paket i taget. Jag kör hem 200 kg åt gången. Dessutom skulle ajg säkert köra till en golfbana eller till någon fiskesjö om jag inte jagade. Så visst bidrar ajg till växthuseffekten när jag kör bil, men till skilland från ornitiologen som bara tittar på gässen och sen åker hem, har jag med mig klimatsmart kött i bilen från samma plats.

  85. Gunnar Glöersen says:

    Fredrik L, välj själv vilket pris du vill sätta på portionen. Jag undviker den typen av beräkning. Mitt kött har ett annat pris än om du köper det i Östermalms hallen!

  86. Kerstin Fredin says:

    Gunnar!

    300 vargpar!!?? Nu drog du väl till i alla fall, eller missade du att det var par Sture frågade om?

    Dryga 50 vargpar är nog mer korrekt, i alla fall efter inventeringen förra vintern.

  87. mj says:

    113 000 /365= ca 310
    310 /2 = 160
    Så en varg äter 160 portioner kött om dagen?
    Låter det troligt?

    Sen 34 miljoner portioner om året går till vargarna enligt Glöersens siffror. Jag vet inte vad det är för portioner vi pratar om. Kanske är det sådana som kvinnor i Stockholm äter, ca 100 gram. Då blir det 3,4 miljoner kilo kött.
    Det motsvarar alltså ca 17 000 vuxna älgar.
    Ca 28 älgar per varg och år med Glöersens 600 vargar och så snällt räknat som möjligt på portionerna.
    Låter det ens i närheten av möjligt för någon tänkande människa?

  88. Johannes Glännman says:

    Jag bara måste fråga om man har gjort samma uträkningar vad gäller hur mycket mat vildsvinen äter upp för oss i åkrarna, likaså rådjuren och älgarna som inte sällan ses i havren och hur ställer sig Gunnar till detta ? Hur många portioner svamp i skogen äter vildsvinen upp ?

    Missförstå mig nu inte. Jag älskar också viltkött och tycker att allt inte verkar gå riktigt rätt till vad gäller vargpolitiken men det är ju inte bara vargen som tar mat vi skulle kunna äta. Markägare ser sälgen som ett skräpträd. I långa loppet får de tankegångarna skördarna att bli sämre och därmed mindre mat för oss.

    Mvh // Johannes

  89. Per Bengtson says:

    Gunnar, jag vill inte ha mängder av vargar, jag vill ha så många vargar som krävs för att populationen ska vara livskraftig. Jag trodde i min enfald att jag delade den åsikten med SJF. Har ni ändrat er och vill inte längre ha en livskraftig vargstam?

    Hur som helst, att försöka göra vargfrågan till en klimatfråga blir bara tramsigt. Vargen hotar inte vårt klimat. Punkt. Och om du nu är bekymrad över klimatet så skulle du om något se till att vi fick mindre älg i våra marker. De omvandlar mycket effektivt det kol som finns bundet i biomassan de äter till metan, en av de värsta växthusgaserna. Färre älgar ger lägre metanutsläpp. Men nog måste du väl ändå hålla med om att varken vargen eller älgen är nyckeln till att lösa klimatproblematiken? Vad menar du förresten med närproducerat? Många jägare kör väl ganska många mil för att medverka på älgjakten? Hur många mil kör en svensk jägare i snitt i samband med älgjakten, finns det siffror på det?

    Till sist måste jag berömma SJF för att ha skapat en mycket trevlig websida (viltmat.nu).

  90. Fredrik L says:

    Hej Gunnar,
    Om du räknar om det i köttvärde, hur mycket blir det då?

  91. Gunnar Glöersen says:

    Per Bengtsson, du är generös med andras portioner! Det är väl knappast hela svenska folket som förlorar möjligheten att äta älgkött? Det du är villig att offra är markägarnas och/eller jägarnas klimatsmarta, närproducerade kött. Men tyvärr är det den vanliga inställningen hos dem som vill ha mängder med vargar, att så länge de inte kostar dem själva något utan bara drabbar andra så är det inget problem.

  92. anders johansson says:

    Jag har alltid skänkt bort älgkött, men 2010 var sista året till de som vill ha varg. Jag frågar helt enkelt ”vill ni ha varg” ok då ger jag ditt kött till vargarna. Det känns inte bra för alla kan jsg säga. föresten ,miljöpartister kammar också noll på köttfronten.

  93. Per Bengtson says:

    Sture sjöstedt, då innebär ju det att utslaget per svensk så måste vi avstå hela fyra portioner älgkött per och person! Eller snarare två portioner per år, eftersom Gunnars beräkningar var per vargpar.

    Två portioner per år, hur ska det gå med oss och klimatet! Nåväl, får väl vara upp till var och en om man anser att det är värt att avstå två portioner älg per år för att leva upp till internationella åtaganden om att bevara livskraftiga populationer av våra inhemska djur. För en del kommer det säkert vara en okej uppoffring, för andra inte.

Kommentering är stängd.