Christer Eklund, Mathias Dahlgren och Martin Berg. Foto: Lena Runer
Mathias Dahlgren, stjärnkocken som driver de prestigefyllda restaurangerna Matsalen och Matbaren på Grand Hotel, serverar ny meny för kommande halvår med temat; Fokus på fågel. Framför allt är det vilda fåglar säger Mathias; ”fåglar vi sällan ser eller hör i naturen som blir till delikata smakupplevelser på våra tallrikar”.
2013-09-03
Till sin hjälp har han Svenska Jägareförbundets Öster Malma, där Christer Eklund, köksmästare och Pontus Eriksson, viltslaktare, förser Mathias Dahlgren med utmärkta råvaror i form av änder, skogsfågel, duvor, ripor, rapphöns – ja vad som flyger förbi. -Mathias är en kräsen kund, säger Christer Eklund. Det är viktigt att fåglarna är tillvaratagna och hängda på rätt sätt så att köttet blir det bästa. Att få samarbeta med Mathias är en fjäder i hatten, tillägger Christer Eklund. Mathias är uppvuxen med jakt, men jagar inte själv. Dock är han en mästare på att tillaga vilt.-Min favoritfågel är orre, säger Mathias, men man får akta sig för att översteka viltkött för då smakar det bittert. Stek hellre i smör så man får en stekyta och var inte rädd för att låta den vara ganska rå inuti. På fågelmenyn serveras bland annat rökgrillad sjöfågel med orientaliska kryddor, sallad, yoghurt, stekjuice, lime och pitabröd.
Ni har säkert sett matskribenten, författaren och programledaren Lotta Lundgren i otaliga sammanhang....
De flesta känner Erik Haag, från bland annat SVT-succén ”Historieätarna”. Men få vet vad han gör na...
Här hittar du aktuella kurser och utbildningar i hela Sverige.