Svenska Jägareförbundet

Meny

Pressmeddelande

Mer viltkött på bordet.

Nu finns det mer viltkött i frysboxarna än i fjol. När man äter viltkött vet man att det är nyttigt, magert och utan tillsatser, något som kräsna konsumenter uppskattar. Antalet älgar, rådjur och dovhjortar som fällts har ökat. På den stora kedjan City Gross ser man att intresset för viltkött stiger med skillnaden att de säljer fler detaljer som racks och ytterfilé och inte bara färs och stekar.

2013-02-19

Foto: Lena Runer

I år finns det mer viltkött i frysboxarna än i fjol. Jaktsäsongen går mot sitt slut och intresset för att äta naturligt viltkött ökar. När man äter viltkött vet man att det är nyttigt, magert och utan tillsatser, vilket kräsna konsumenter uppskattar.

- Enligt en färsk summering ser vi att antalet älgar, rådjur och dovhjortar som fällts har ökat, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Och det blir allt lättare att få tag på viltkött även för dem som inte jagar. I de flesta välsorterade matbutikerna säljs viltkött.

På den stora kedjan City Gross ser man att intresset för viltkött stiger för varje år.

-Skillnaden är att vi säljer fler detaljer som till exempel racks och ytterfilé och inte bara färs och stekar, säger Anders Karlsson, kategorichef  kött, på City Gross. Trenden för mer viltkött är tydlig och just nu planerar att vi ta fram viltspett och andra köttdetaljer av bland annat vildsvin, tillägger Anders Karlsson.

Man kan även vända sig till alltfler lokala viltbutiker för att få tag på viltkött eller varför inte fråga en jägare.

- Det bästa sättet att veta vad man äter är förstås att själv jaga, säger Daniel Ligné och då får man en fantastisk naturupplevelse i skog och mark på köpet.

Många restauranger blir alltmer måna om att servera närodlat och lokalt producerat och det finns ett stort intresse att nyttja gamla beredningssätt som torkning, rökning och syrning, samt att man tillvaratar alla delar på djuret.

Se även www.viltmat.nu

För mer information kontakta:

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent, 070 220 06 73

Christina Nilson-Dag, informationschef, 070 738 83 06


Tillbaka till överblick
Bli medlem Logga in