Kretskampen, ungdomarnas alldeles egna skyttetävling. - Svenska Jägareförbundet
bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Foto Jan Westlund

Kretskampen, ungdomarnas alldeles egna skyttetävling.

2018 års upplaga av kretskampen avgjordes en regnig kväll i slutet på augusti, på Hookortens jaktvårdsförening. Denna tävling är en renodlad ungdomstävling, som har ett uttagningssystem från kretsnivå via länsnivå till slutligen en regionsfinal. Lagen ska bestå av ungdomar upptill 20 år och vara mellan 3-5 deltagare. Tävlingen avgörs i fyra skytte grenar samt ett teoriprov, skyttegrenarna är två kula respektive två hagel, allt på jägarexamsnivå, vilket även är nivån på terorifrågorna.

Foto Jan Westlund Bild kretskampen Ungdom Gnosjös Lag till vänster.

Man kan med fog säga, att laget skall lösa uppgifterna, det är inte individen som står i centrum, vilket gör detta till en ganska unik tävling i det avseende den enskilde och medtävlande per definition, inte vet om de individuella prestationerna i alla moment. Lite avslappnat och avslappnade skyttar skjuter bäst och har roligare.

 

Alla ingående moment, regler och poängsystem, finns i ett "reglemente" utgivet av jägarförbundet, smidigt om man vill arrangera en aktivitet för ungdomar eller har svårt att hitta på aktiviteter.

 

Länsfinalen kretskampen jägarförbundet F-län, blev en hård batalj mellan lagen från Gnosjö och Vaggeryd jaktvårdskretsar, endast ett poäng skulle avgöra på slutet. Lagen vann en skyttegren var, oavgjort i två och det hela avgjordes på teoriprovet. Alla deltagare kämpade på i ösregn med ett gott humör. men det tog nog lite på krafterna, deltagarna gjorde "Tabberas" på all varmkorv som fanns att tillgå.

 

Det är lite synd i sammanhanget, att inte kretsarna inte förmår eller om det nu finns andra anledningar, mönstra ett lag till denna tävling, den är en möjlighet för alla. Lätt att ta till sig, lätt att arrangera, passar alla och sist men inte minst, den skrämmer inte bort någon från våra anläggningar, tror alla förstår innebörden. Det som har alla förutsättningar att avsluta säsongens träning och ungdomsaktiviteter i en riktig final, blir nu lite av ett antiklimax, när endast två lag kommer till start.

 

Välförtjänta segrare av årets länsfinal i kretskampen, blev ett glatt gäng från Gnosjö, som i helgen får representera Jönköpings län i regionsfinalen, bra gjort, ni slog bästa tänkbara motstånd från Vaggeryds jaktvårdskrets, som vann förra året och blev tvåa i regionsfinalen

Grattis Gnosjö och lycka till i finalen.


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2018-09-06 2018-09-06