Vad innebär lagen?
Som oftast när det gäller lagtexter från EU behöver dessa tolkas. Från ett övergripande perspektiv kan lagen sägas ta upp principer och ambitioner. Lagen är därtill komplicerad. Samtidigt lämnas stort ansvar för genomförandet över till medlemsländerna, vilket gör det svårt att beskriva helheten och vad den faktiskt kommer att innebära.
Men kraven ser ut som följer: För att nå EU:s övergripande mål om restaurering måste medlemsländerna återställa minst 20 procent av de livsmiljöer som den nya lagen omfattar (vilket innefattar allt från skogar, gräsmarker och våtmarker till floder, sjöar och korallbäddar). Statusen ska förbättras från ”dåligt” till ”gott skick” senast 2030. Lagen omfattar dock inte all mark utan den mark som karaktäriseras ”i dåligt skick”, utifrån vissa parametrar.
Målet ska sedan breddas till 60 procent fram till 2040 och till 90 procent fram till 2050. Parlamentet anser att det är Natura 2000-områdena som EU-länderna bör prioritera fram till 2030. Så snart dessa områden är i gott skick måste EU-länderna se till att de inte försämras igen. EU-länderna ska anta egna nationella restaureringsplaner där de i detalj beskriver hur målen ska uppnås.
Vid 2033 ska EU-kommissionen utvärdera lagen och dess påverkan på jordbruket, fisket, skogssektorn samt titta på lagens socio-ekonomiska effekter ur ett vidare perspektiv.
Jordbruksmål
För att förbättra den biologiska mångfalden i jordbruksekosystemen måste EU-länderna göra framsteg när det gäller två av följande tre indikatorerna: 1) indexet för gräsmarksfjärilar, 2) andelen jordbruksareal med landskapselement som gynnar en hög biologisk mångfald och lagret av organiskt kol i mineraljordar på åkermark. 3) Insatser för att förbättra indexet för vanliga jordbruksfåglar, eftersom fåglar anses vara ett bra mått på hur det står till med den biologiska mångfalden.
Återställande av dikade torvmarker ses som ett av de mest kostnadseffektiva sätten att minska utsläppen inom jordbrukssektorn. Därför ska EU-länderna återställa minst 30 procent av de dikade torvmarkerna (minst en fjärdedel ska återvätas) senast 2030, 40 procent fram till 2040 och 50 procent fram till 2050 (där minst en tredjedel ska återvätas). Privata markägare och lantbrukare är dock inte lagbundna att genomföra någon återvätning. Tanken för dessa grupper är frivillighet genom incitament som gör sådana åtgärder attraktiva.
Restaurering av skogsekosystem
Utanför Natura 2000-områden, där särskilda regler gäller, måste EU-länderna uppnå en ökande trend för minst sex av följande sju indikatorer som anses gynna den biologiska mångfalden i skogsekosystemen: stående död ved, liggande död ved, andel skogsmark med olikåldrig struktur, trädartsblandning, skoglig konnektivitet (dvs. ett mått på hur sammanhängande eller fragmenterad skogslandskapet är), lager av organiskt kol, och andel skogsmark som domineras av inhemska trädarter.
På samma sätt som för jordbruksmålen anses fåglar vara ett bra mått på hur det står till med den biologiska mångfalden. EU-länderna måste därför uppnå en ökande trend på nationell nivå för indexet för vanliga skogsfåglar till tillfredställande nivåer.
|