Regeringen fattar beslut om nya jakttider 2026. Fram till dess ska ett stort förberedande arbete göras. Svenska Jägareförbundet har tillsatt en arbetsgrupp som redan nu påbörjar förbundets interna arbete.
Linda Mattisson-Olsson från förbundsstyrelsen leder den.
Arbetsgruppen som ska jobba med den nya jakttidsprocessen består av två personer från var och en av Svenska Jägareförbundets tre regioner – uttagna utifrån en lista där varje länsförening nominerat två personer. Utöver dessa och Linda Mattisson-Olsson ingår riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné som personalresurs.
- Det här är en bra arbetsgrupp av intresserade personer med olika kompetenser, säger Linda Mattisson-Olsson. Vi är tidigt ute, men tiden går fort när allt drar i gång.
I ett första skede kommer gruppen att gå ut med en öppen enkät med frågeställningar bland medlemmarna för att fånga upp så många relevanta frågor som möjligt.
- Jakten består av så mycket och det finns många duktiga människor runt om i landet med stort intresse och kunskap om sina områden. Det är viktigt för oss att vi får med oss deras input och fångar upp högaktuella frågor från hela landet, inklusive saker som vi kanske inte tänkt på, understryker Linda Mattisson-Olsson.
Arbetsgruppens ambition är att vara så heltäckande som möjligt, med flera kanaler för medlemmar att kunna föra fram sina åsikter. Enkäten är en sådan, och arbetsgruppens kontaktpersoner i regionerna kommer också finnas tillgängliga. Tillsammans med informationsspridning via länsföreningar och kretsar vill man framför allt se till att fånga upp de större strömningar av ämnen som berör medlemmarna i jakttidsfrågorna.
Det har sedan tidigare beslutats att frågor som rör jakttider inte ska motioneras utan skickas som skrivelser till förbundsstyrelsen. Några sådana har redan kommit in och även de tas med i processen.
- Arbetsgruppens insatser kommer att pågå fram till 2026 i olika former av förberedande arbete, sedan remissläsande i en process som i mycket styrs av det schema Naturvårdsverket sätter. Det är en inte helt enkel process så det är bra att vi är flera som ingår och även har stöd från personal, säger Linda Mattisson-Olsson.
En lista på arbetsgruppens deltagare tillsammans med kontaktuppgifter kommer finnas tillgänglig på Svenska Jägareförbundets webb från slutet av november 2024.
Jakttidsprocessens olika delar:
- Internt arbete:
Svenska Jägareförbundets arbetsgrupp inleder med en enkät och förslagsperiod för att tydligt kunna mäta och kategorisera de riktningar som medlemmarna vill se.
- Naturvårdverkets inledande förslagsperiod:
Förslag kan lämnas in från en mängd aktörer till exempel myndigheter, intresseorganisationer och enskilda.
- Beredning:
I dialog med en beredningsgrupp tas preliminära förslag fram. Svenska Jägareförbundet är tillfrågat att nominera en person att ingå i gruppen. Övriga representanter förväntas komma från Länsstyrelserna, Svenska Naturskyddsföreningen, Jägarnas Riksförbund, BirdLife Sverige, Lantbrukarnas Riksförbund, Skogsstyrelsen och Skogsindustrierna.
- Remissperiod:
Berörda aktörer kan lämna synpunkter på preliminära förslag för eventuella ändringar av jakttiderna.
- Naturvårdsverkets slutgiltiga beredning och överlämning till regeringen:
Naturvårdsverket tar fram ett förslag till regeringen.
- Regeringen bereder och fattar beslut:
Regeringen fattar beslut om eventuella ändringar i jakttiderna.
Målsättningen är att de nya jakttiderna ska börja gälla från 1 juli 2026, alltså för jaktåret 2026/2027.