Svenska Jägareförbundet har troligen varit den mest aktiva jägarorganisationen i Europa när det gäller kritik mot EU-kommissionens vapenförslag. Detta har lett till förbundet får föra talan för alla Europas jägare när EU:s Hunting Intergroup ska diskutera vapendirektivet.
Efter terrorattacken i Paris forcerade EU-kommissionen fram ett förslag som kan få dramatiska effekter för jakten och sportskyttet. Svenska Jägareförbundet har drivit frågan hårt och krävt att förslaget ska arbetas om. Många svenska politiker har efter hand insett vilka enorma konsekvenser detta skulle kunna få och har därför också krävt att EU-kommissionen ändrar förslaget.
– Att Svenska Jägareförbundet för talan för Europas 7 miljoner jägare säger en hel del om vilken tydlighet vi har haft i denna fråga. Idag (1 mars) kommer jag att föra fram våra synpunkter till EU-kommissionen och många EU-parlamentariker i det möte som EU:s Hunting Intergroup arrangerar, säger Torbjörn Larsson, förbundsstyrelseledamot och ansvarig för internationella frågor på Svenska Jägareförbundet.
En av förbundets allra viktigaste synpunkter är att EU:s vapenförslag slår helt fel.
– Det blir inte mindre terrorism eller mindre illegala vapen genom att skärpa reglerna för redan laglydiga människor.
EU-kommissionen vill bland annat förbjuda halvautomatiska vapen som ser ut som militära vapen, förbjuda handel som sker via distans (exempelvis Internet), införa tidsbegränsade licenser till fem år, införa obligatoriska läkarkontroller samt förbjuda innehav av vapen för den som är under 18 år, utan att utreda vilka konsekvenser detta skulle få.
– Alla jägare i Europa är positiva till åtgärder som försvårar och stoppar terror och illegala vapen. Men det kan man inte lösa med att skärpa reglerna för de som redan sköter sig. Detta börjar många i EU-parlamentet att förstå.
– Vi fortsätter att arbeta med frågan. Att EU vill agera mot terrorism kan vi förstå. Men då måste man ha smarta och genomarbetade förslag som faktiskt kan få effekt, säger Torbjörn Larsson.
Svenska regeringen har också bland annat försökt få till stånd överenskommelser med andra länder som kan leda till färre illegala vapen, exempelvis vapenamnestier.
För mer information kontakta:
Torbjörn Larsson, Svenska Jägareförbundet, 070-818 81 00