Jakttiderna är frågor som engagerar medlemmarna i Svenska Jägareförbundet. Foto: Göran Ekström
Älgbrunsten pågår när älgjakten drar igång i södra Sverige. Forskaren Jonas Malmsten tog nyligen upp detta i sin doktorsavhandling. Men är det ett problem, eller en etikfråga?
2014-04-25
Förbundet får i dagarna många frågor, förslag och synpunkter om jakttiderna på älg. Det har också kommit skrivelser från Länsföreningarnas årsstämmor med förslag på förändrade jakttider. Under torsdagen försvarade Jonas Malmsten sin doktorsavhandling där han bland annat funnit att en del älgar fortfarande är mitt i brunsten då älgjakten startar i södra Sverige.
- Detta är mer en etikfråga än en diskussion om jakttiden för älg, säger Daniel Ligné, Riksjaktvårdskonsulent. - Tittar vi på andra klövviltarter så startar jakten efter råbockar i slutskedet av brunsten. Vi jagar idag dovhind och kalv under hela brunstperioden och vad gäller vildsvinen tar vi ingen som helst hänsyn till brunstperioder. - I övriga Europa är jakt under brunst mer regel än undantag, Norge startar till exempel sin älgjakt när vi inleder brunstuppehållet och deras älgstam är det inga större fel på. Att jaga under brunstperioden har idag inga bevisliga större biologiska effekter som att korna skulle få färre kalvar eller att färre kor blir betäckta. Det råder ingen tvekan om att jakttiderna är frågor som engagerar medlemmarna i Svenska Jägareförbundet. Hur ska då förbundet hantera alla frågor och synpunkter kring jakttiden på älg?- Vi håller på att starta upp ett stort etikprojekt just nu. Det är viktigt att alla får tycka till i denna och liknande frågor, och vi ska försöka hitta arbetsformer som gör att alla som vill får komma till tals. Det är också viktigt att vi kommer med genomtänkta och konsekventa förslag kring etiken – i såväl stora som små frågor – så därför tror jag vi ska tänka till ordentligt innan vi bestämmer oss, säger Daniel Ligné.