Svenska Jägareförbundet

Meny

Förbundsnyhet

Seychellerna behövde kunskap från Jägareförbundet

Om man vill ha tag i den allra bästa kompetensen för att få bort en fågelart som inte hör hemma på en paradisö i Indiska oceanen så vänder man sig till Svenska Jägareförbundet, Det gjorde Green Islands Foundation som sköter naturvården på Denis Island, som är en ö i Seychellerna.

2015-06-15

Hela denna historia kan verka ganska konstig, men egentligen är det helt naturligt att söka hjälp av en de mest kunniga jägarorganisationerna i världen.
Genom att det svenska mårdhundsprojektet i norra Sverige har skötts på ett exemplariskt sätt att andra bevarandeprojekt runt om i världen fått upp ögonen för den all kunskap som finns i Jägareförbundet.
På den vackra ön Denis Island i Seychellerna, som är cirka 150 hektar stor, har man under många år haft problem men en fågelart som inte hör hemma på ön. Fågeln heter Indisk Myna och är naturligt förekommande på många ställen i södra Asien, bland annat i Indien. Den flocklevande fågeln sprider sig och har slagit sig ner på paradisön sedan många år tillbaka. Mynan har ställt till med stora problem för flera hotade fågelarter på ön.

Påbörjade utrotningsförsök

Ett projekt som gick ut på att utrota fågeln från ön drogs igång 2010, samtidigt som man framgångsrikt lyckades utrota katter och råttor. Men trots intensiva försök och mer än 1200 avlivade fåglar fanns det ett antal fåglar kvar som var smarta nog att inte gå i fällorna.
Och det var då som projektet tog kontakt och hyrde in P-A Åhlén från Svenska Jägareförbundet.
Hans roll blev att försöka skjuta de sista fåglarna som uppskattades till cirka 20-30 stycken. Därför blev det till att packa ihop vapen och allt annat som kunde tänkas behövas och flyga ner till ön.

Läraktig fågel

– Det här är en fågel som är mycket läraktig och väldigt intelligent. Med facit i hand så har jag väldigt stor respekt för denna fågel. Helt klart det intelligentaste djur jag jagat och den största jaktliga utmaningen jag stått inför. Ingenting är enkelt med mynor. – Därför var det mycket viktigt att varje skott skulle vara dödande. Fåglarna fick inte lära sig att bli rädda för människor med vapen, något arten vid upprepade utrotningsprojekt på andra öar är ökänd för och som gjort att man i stort sett betecknar mynan som omöjlig att utrota.

Teknikval

Väl på plats började P-A med att utvärdera vilka olika tekniker han skulle använda. Det blev gömslen, små åtlar och användande av en golfbil.
– Projektet här nere är mycket seriöst. Och vapen är normalt förbjudna på Seychellerna så det har varit stor försiktighet som omgärdat mitt arbete, man är ju inte direkt van vid att ha både polis- och arméeskort när man ska färdas med sina jaktvapen.
– Bland annat har alla turister som besöker ön fått information om projektet, så de förstår hur viktigt detta är för att bevara de endemiska arterna (som bara finns på inom ett specifikt område, red. anm) på ön, berättar P-A Åhlen.

En bra start

Och arbetet fick en flygande start. Ganska snabbt kunde P-A skjuta 30 fåglar. Men det var många kvar. En av de större utmaningarna utöver de smarta mynorna var att hitta lämpliga kulfång bland alla turister och personal. 

Öns högsta punkt är fyra meter över havet och består av en hög med ilanddrivet sjögräs. Bortsett från denna hög är ön helt platt. 
Efter några veckors arbete började observationerna minska.
– När jag fått tag i cirka 60 fåglar började det bli riktigt svårt. Det blev mycket väntande, smygande och lyssnande efter mynor. Totalt sköt jag 65 fåglar och den sista fågeln sköt jag 7 gånger, eftersom det fanns fåglar kvar när jag trodde jag hade skjutit den sista.

  

Inga nya fåglar

– Nu har det gått nio veckor sedan sista fågeln sköts. Så förmodligen fick vi tag i alla. Naturvårdspersonalen ska nu systematiskt inventera ön efter mynor under sex månader innan man deklarerar ön mynafri. Hittar de en fågel är jag beredd att åka dit igen.
– Det finns globalt sett en lyckad utrotning av denna fågelart tidigare, då användes fällor och gift. Att förgifta mynorna på Denis var aldrig ett alternativ på grund av de väldigt hotade endemiska arterna som lever där. Om detta projekt kan konstateras vara framgångsrikt så är det första gången man lyckats skjuta bort de sista fåglarna.

Utbildade personalen

P-A Åhlén är tillbaka i Sverige igen och följer med nyfikenhet hur projektet fortlöper på Denis Island. – Genom att förbundet deltog i detta projekt så har vi bidragit till att begränsa skadeverkningarna från en av de mest invasiva fågelarterna i världen. 

Tre endemiska fågelarter på Denis är helt beroende av projektets framgång. 

Samtidigt har vi bidragit till att utveckla metoderna för att hantera invasiva arter. Nu arbetar personal i projektet med att övervaka ön så att det inte dyker upp några nya mynor.

P-A utbildade också naturvårdspersonalen i skytte med ett kraftigt luftgevär som lämnades kvar på ön, skulle en eller flera mynor lyckas ta sig dit i framtiden så kan de förhoppningsvis skjuta fåglarna.
– Om inte så får jag väl sätta mig på planet igen. Intressant är att Jägareförbundet genom detta projekt redan har fått några förfrågningar om att sköta skyttet i kommande bevarandebiologiska utrotningar på andra öar, säger P-A Åhlen.

Tillbaka till överblick