Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt- och viltvårdsuppdraget

Den 1 oktober är det jakthundens dag!

PRESSMEDDELANDE. Från den 1 oktober får drivande hund användas under jakten. - Det går inte att ta miste på jaktlusten hos våra jakthundsraser när de äntligen får släppas i samband med jakt i skog mark, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

2015-09-30

- Våra traditionella svenska jakthundsraser; stövare, jämthundar och norrbottensspets lever dessutom längre och besöker veterinären mindre än andra hundar. Med tanke på att jägarna släpper sina 200 000 jakthundar 3 miljoner gånger under ett år, är det glädjande, tillägger han.

Det finns nog inget land där jakthunden har så central plats i jakten som i Sverige. Det är av avgörande betydelse för viltförvaltningen att vi har duktiga jakthundar som kan hjälpa till i jakten.
Inför årets jaktsäsong kommer fler vildsvin och hjortar fällas än i fjol eftersom stammarna har ökat.
Det innebär också att det kommer finnas mer viltkött i butikerna – något som konsumenterna efterfrågar.
I Livsmedelsföretagens undersökning i förra veckan framkom att svenska konsumenter tycker att svenskproducerad och hälsosam mat är det viktigaste faktorerna när man handlar mat. Och i det framstår viltkött som det bästa valet. Något som också WWFs köttguide kom fram till innan sommaren.

På Svenska Jägareförbundets sajt, viltmat.nu finns viltrecept och tips till både jägare och konsumenter om viltkött.

För mer information kontakta:
Daniel Ligné, 070 3300 673
Anja Kjellsson 070 3300 643
Per Zakariasson 070 3399 143
Fredrik Ustrup, 076 7766 046

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick