Svenska Jägareförbundet Jakt- och viltvårdsuppdraget

Meny

Jakt- och viltvårdsuppdraget

Foto: Madeleine Lewander

Foto: Madeleine Lewander

Idag startar älgjakten i norra Sverige

- Jag jagar främst för naturupplevelsen och för att få det naturliga viltköttet, säger Gun Fahlander, ny ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland. Hon ser fram emot älgjaktstarten och tror att alltfler börjar jaga för nöjet att själv få skaffa sitt eget viltkött.

2015-09-07

Idag, den 7 september börjar älgjakten i norr. I södra Sverige får man vänta till måndagen den 12 oktober. För många av landets cirka 300 000 jägare är älgjakten helig när man får känna gemenskapen i jaktlaget, samarbetet med hunden och spänningen på passet.

- Det bästa med älgjakten är upplevelsen tillsammans med övriga i jaktlaget, säger Gun Fahlander som jagar i Selet i östra Jämtland. Selets jaktlag består av 24 medlemmar varav 6 är kvinnor. Alla har någon anknytning till byn och de flesta bor också i Selet eller i dess närhet.

- Vi har en fin sammanhållning i laget där det i generationer pratats jakthistoria. Många är yngre jägare och medelålder är cirka 40 år, tillägger Gun.

När älgjakten drar igång på måndag vet vi att snart vankas älg på menyn även för de som inte jagar. Och alltfler föredrar att äta viltkött från hela djuret – alltså även tillaga lägg, bog och revben.

- Jag tycker framdelsköttet på älgen är det bästa köttbitarna, säger Pontus Eriksson, viltslaktare på Öster Malmas viltslakteri hos Svenska Jägareförbundet som också märkt av ett ökande intresse för andra styckdetaljer än stek och filé.


Gun Fahlander, ny ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland

För mer information
www.jagareforbundet.se, www.viltmat.nu
Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland, mobilnr 070 214 2085

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick