Naturvårdsverket pekar ut samverkan som den viktigaste åtgärden för att förbättra vildsvinsförvaltningen. Foto WildMedia/Mostphotos
Naturvårdsverket har gjort en delrapportering av ett regeringsuppdrag runt att öka incitamenten i vildsvinsförvaltningen. Den viktigaste nyheten i förslagen är att Naturvårdsverket vill satsa på bättre samverkan mellan aktörerna. – Svenska Jägareförbundet har under många år efterfrågat en bättre samverkan med markägare och jordbruksarrendatorer. Markägarna måste komma överens om den lokala vildsvinsstammens storlek, säger Lennart Johannesson, förbundsstyrelseledamot.
Lennart Johannesson.
2024-10-31
Naturvårdsverkets delrapport ”Incitament för vildsvinsjakt och åtgärdsplan för genomförande” är på 53 sidor. Slutsatserna av arbetet är att länsstyrelserna i vildsvinens utbredningsområde bör få ett nytt uppdrag där man ska tillse att samverkan mellan de lokala aktörerna utförs och att lokala förvaltningsplaner för vildsvinen upprättas. Verket föreslår att man utgår från befintliga strukturer inom jakten och att förvaltningsplanerna bör omfatta ett område på minst 10 000 hektar.Verket vill också att det avsätts 15 miljoner kronor årligen under fem år för att stödja den lokala samverkan.Myndigheten ser också behov av en förbättrad avskjutningsstatistik för vildsvinen på älg- och kronhjortsskötselområdesnivå, som ska utgöra underlag för samverkan.– Efter att läst igenom delar av rapporten kan vi säga att Svenska Jägareförbundet välkomnar förslagen. Ska vildsvinsförvaltningen bli bättre behöver man lokalt komma överens om tätheter och sänka trösklar för en fungerande förvaltning.– Vi har efterfrågat ett bättre samarbete med markägare och jordbruksarrendatorer. Jägarna kan var en del av lösningen för att reglera de lokala vildsvinsstammarna, men först efter att jordbruksarrendatorer och markägare är överens hur stor den lokala stammen ska vara. Det behövs också att alla inblandade hjälps åt för att nå de mål man sätter upp, säger Lennart Johannesson.
Läs rapporten här.