Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Foto: Hanne Kringstad

Välbesökta vildsvinskvällar i Gävleborg

Vildsvinstammen ökar i Gästrikland och i vissa områden har det skapat stora problem när de bökar i mark och uppehåller sig i växande grödor. Länsstyrelsen i Gävleborg bjöd i november in till två informationskvällar med fokus på förebyggande åtgärder.

2022-12-06

Vid två olika tillfällen fick deltagare information av flera olika föreläsare. En av dem var Petter Kjellander, forskare på SLU som berättade om forskning som görs på vildsvin, deras beteende och rörelsemönster.

Sedan Tjernobylkatastrofen 1986 har vildsvinsstammen ökat sin utbredning i de nedfallsdrabbade områdena. Prover som görs på vildsvin fällda i dessa områden har visat på för höga cesiumhalter.

- Jag och Patrik Gustavsson från Gävle Kommun tog chansen att berätta mer om de goda exempel på vildsvinsförvaltning och samverkan som finns gällande bekymmer runt cesiumhalter. I den södra delen av länet är det många vildsvin som fällts och varit otjänliga som människoföda, berättar Jörgen Linander från Gävle södras jaktvårdskrets.

Vildsvin är ett nattaktivt vilt och för att lyckas med jakten krävs oftast ett gott samarbete mellan lantbrukare och jägare. Gunilla Flyckt, lantbrukare och jägare i Hedemora, var på plats och berättade om hur hon hanterar vildsvinen. Tillsammans med andra jägare används bland annat en sms-grupp och gemensamma jakttorn där alla bidrar med kunskap och jakttimmar.

Under den andra kvällen föreläste Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, om vildsvinens biologi samt gav exempel på hur en fungerade förvaltning av stammen kan se ut.

Rebecca Wikström och Marielle Cambronero från Länsstyrelsen sammanfattade kvällarna som väldigt lyckade och konstaterade att alla var överens om att med god samverkan och förvaltning kan skador orsakade av vildsvin förebyggas i Gävleborgs län.

 

Samordnare av vildsvinskvällarna:

Jörgen Linander, Jägareförbundet

Lotta Zetterlund, LRF

Rebecca Wikström, Länsstyrelsen

Marielle Cambronero, Länsstyrelsen

 

 

 

 

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick