Jägarnas och allmänhetens bilder och observationer av lodjur spelar en viktig roll i att öka kunskapen om våra rovdjur. Foto: Mostphotos
STOCKHOLM I Stockholms län arbetar Länsstyrelsen proaktivt med nyhetsbrev och regelbundna statusrapporter för att uppmuntra jägare och även allmänhet att bidra med observationer till framför allt lodjursinventeringen.
2024-11-25
Länsstyrelserna ansvarar för genomförande av lodjursinventeringar. Det är en del i det uppdrag de har att ta fram underlag gällande hur många stora rovdjur vi har i landet. Förra inventeringssäsongen landade medianvärdet på 1 276 individer i Sverige – en siffra som helt säkert inte är exakt, men den bästa uppskattning vi har.
- Det är inte helt enkelt att inventera lodjuren som uppvisar stora individuella skillnader, bland annat när det gäller hur stora områden de utnyttjar, säger Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent för Stockholms län.
- Det är helt avgörande att jägarna och allmänheten bidrar med kunskap och framför allt observationer av lodjur, för att länsstyrelsen ska kunna ha en chans att lyckas komma i närheten av den faktiska sanningen, fortsätter Per Zakariasson.
Snabba rapporter om observerade familjegrupper av lodjur är därför viktigt. Bilder från åtelkameror och övervakningskameror blir också allt större del i inventeringsarbetet.
Svenska Jägareförbundet har ett statligt uppdrag i rovdjursinventeringen. Både att tillsammans med Länsstyrelserna informera om vikten av att rapportera observationer, samt att genom andra åtgärder nå så långt som möjligt i att ta reda på det faktiska läget.
I Stockholms län jobbar Länsstyrelsen med ett veckobrev där man visar på vilka olika observationer man fått in. Med jämna mellanrum under inventeringssäsongen skickar man även ut en statusrapport om hur många familjegrupper av lodjur man hittat och var i länet det är extra intressant att söka lite mer.
- De här uppdateringarna från Länsstyrelsen hjälper till att få folk att förstå hur viktiga deras observationer är och skillnaden som deras bidrag gör för kunskapen om våra rovdjur, säger Per Zakariasson.
Länsstyrelsen har också tillsammans med Jägareförbundet haft träff med intresserade jägare för att informera och diskutera vad vi kan göra tillsammans för att nå längre i ambitionen att komma så nära sanningen om antalet katter i skogen som möjligt.
Den lägst hängande frukten som skulle göra stor skillnad är om alla som får en bild på framför allt familjegrupper av lodjur (men även ensamma djur kan vara intressant), skickade in dessa via Skandobs.
Bidra till rovdjursinventeringen genom att ladda ner och rapportera i appen ”Skandobs” på din mobil, eller via webben https://www.skandobs.se/