Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Genom initiativet "Vilda Vallentuna" arbetar Norrorts jaktvårdskrets med Vallentuna kommun för att sprida kunskap om viltmat och viltvård till barn och unga. (Bild tagen vid annat tillfälle.) Foto: Calle Franklin

Ökad kunskap om både viltmat och viltvård

STOCKHOLM Viltmaten är ofta ett första steg för att öka allmänhetens intresse för vilt. I Vallentuna kombineras nu viltmat med utbildning och information för att belysa vilt som lokal och hållbar resurs och få in viltvårdsfrågor i skolundervisningen.

Kjell Åkerström från Norrorts Jaktvårdskrets driver viltslakteri och är den samordnande länken mellan jägarna och kommunen. Foto: Privat

2024-12-13

På många ställen runt om i landet arbetas det med olika initiativ för att allmänheten ska få upp ögonen för viltköttet som resurs. Norrorts Jaktvårdskrets norr om Stockholm har tagit arbetet ett steg längre. Under flera års tid har de arbetat med att nå både tjänstemän och politiskt valda representanter inom kommunen för att sprida kunskap och vilt och viltvård.

- Vallentuna kommun investerar i åtgärder som till exempel viltvatten och vi såg att vi kunde hjälpa kommunen med kunskapsbiten, inte minst till barn i skolorna, för att hålla initiativen levande, säger Anders Brismo, ordförande i Norrorts Jaktvårdskrets.

Kommunen är naturnära, men både jordbruk och hästnäring. Över tid har kommunen och kretsens respektive arbete löpt fram till en gemensam agenda. I frågan över hur man kan servera ännu bättre mat i skolköken hittade de fram till en långsiktig samarbetsform.

I slutet av november lanserades Vilda Vallentuna – ett viltmatsinitiativ där viltkött köps in från lokala jägare och serveras i skolorna och äldrevården.

Kjell Åkerström, också från Norrorts Jaktvårdskrets, driver viltslakteri och har bidragit med kunskap och samordning. Slakteriet tar emot vilt både från jaktlag och individuella jägare, köttet färdigställs där och hämtas sen av kommunen. Till en början tar man emot älg, hjort och rådjur, men kommunen arbetar på en lösning för att även kunna hantera vildsvin.

- För kommunens del är det här del av ett långsiktigt arbete med en närproducerad kedja där vi vill jobba upp ett nätverk med lokala leverantörer och samtidigt belysa vilt och viltvårdsfrågor i skolorna, säger Charlotte Müntzing kostchef för Vallentuna kommun.

Vilda Vallentuna handlar inte bara om att servera viltkött. Utbildning och information är också en viktig del. På nyåret kommer en utbildningsinsats göras för kommunens måltidspersonal där bland andra jaktvårdskonsulent Per Zakariasson kommer medverka.

- För oss är kontakten med skolorna väldigt viktig. Både för att öka kunskap om viltkött som hållbar resurs och för att lyfta viltvårdsfrågor i undervisningen, säger Anders Brismo.

Sedan initiativets början i november har reaktionerna varit positiva.

- Många jaktlag har redan etablerade vägar för sitt vilt, men vi kommer att jobba långsiktigt med detta. Priset jägarna får är väldigt bra och ändamålet är ännu bättre, avslutar Anders Brismo.

 

Vilda Vallentuna är ett samarbete mellan Vallentuna kommun, Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund.

Tillbaka till överblick