Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Hela klappgänget samlat för gruppbild. Foto: Privat

Klassisk klappjakt för 18:e året

NORRBOTTEN. Lördagen den 12 november samlades en stor skara nyblivna och unga jägare för den årliga klappjakten i Ersnäs vid Norrbottenskusten. Arrangörer för klappjakten var viltvårdsgruppen i byn tillsammans med jaktledaren Jonas Seger och Jägareförbundet Norrbotten.

Vilma Herrlin-Fredriksson med en fullpälsad räv. Foto: Privat

2022-11-16

Över 40 personer hade samlats på lördagsmorgonen för att förväntansfullt lyssna på jaktledarens traditionella inledning, “för 18:e året i rad samlas vi för att jaga framförallt räv men även hare”. Nytt för i år var att även hare fick skjutas på samtliga såtar eftersom observationer efter av just hare varit mycket goda under hösten.

Närmare 30 personer var helt nya jägare  och jaktsuget var uppenbart under samlingen vid gryningsljuset. Jaktdagen bestod av sammanlagt fem såtar varav utdelningen blev en vacker fullpälsad räv och tre harar. Under lunchen fick man höra om jägarnas observationer och historier om dagens första såtar, där både rävar och harar lyckats lura flera passare från skottillfälle. Jakthändelserna övergick fort till roliga historier och hur listig specifikt räven kan vara. 

Vilma lyckligt rävskytt

Men listigare än räven var Vilma Herlin Fredriksson som lyckades få en räv på kornet såten innan lunch. Det är fjärde året som Vilma medverkat vid klappjakten och just idag fick hon fälla sin första räv vilket gladde stort. 

-"Det  är det här man har väntat på, att uppleva nervositeten och glädjen samtidigt man får se att viltet ligger ”, strålade Vilma. Vilma medger även att hon har haft en del stolpe ut under höstens jakt och att få lägga ned en räv på första skottet kändes riktigt bra för självförtroendet.

- Klappjakten är en höjdpunkt på året eftersom man får träffa många nya människor och kompisar, samt stunderna alla kan sitta och prata och berätta om vad man sett under dagen. Vi garvar mest och har roligt vilket gör att jag redan längtar tills nästa år, säger Vilma. 

Jonas Seger som är jaktledare och medarrangör av klappjakten säger att intresset för denna tillställning har ökat stadigt från starten för 18 år sedan.

- Från början var det ett 20- tal jägare som deltog och idag är vi över 40 personer, vilket är fantastiskt roligt, säger Seger. Viltvårdsgruppen i Ersnäs som är huvudarrangör för klappjakten är ett sammansvetsat gäng som har god vana och  rutin kring jaktformen vilket gör att dreven flyter på bra och man lyckas nästan alltid få ut rävar i pass. Ett konstaterande är att skogsharen  ökat markant på markerna vilket ledde till att minst tolv skogsharar var på benen under jaktdagen.

 

Johannes Hansson 

 

 

 

 

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick