Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Den praktiska jaktdagen på Stora Glosebo Hjortgård är en viktig del av jägarskolorna i Kalmar och på Öland. Foto: Isabel Mena-Berlin

Första viltet styckat med hjälp av medlemsgåvan

Att hon är helt ny till jakten och ännu inte hade hunnit skriva teoriprovet var inget som höll Jenny Tinnert tillbaka. När chansen kom att stycka en nyfälld hjort tog hon tillfället i akt – med Jägareförbundets styckningskurs till hjälp.

Jenny Tinnert var först med och flådde hjortkalven innan hon tog med sig den hem. Foto: Privat

2023-03-16

Vi fick en pratstund med Jenny Tinnert från Öland som dragit särskild nytta av styckningskursen som alla medlemmar fått i medlemsgåva i vinter och styckat sitt första vilt.

Hej Jenny, du är just nu i färd med att ta jägarexamen. Berätta om det!
- Jag är gammal scout och har alltid varit ute mycket i naturen, både i uppväxten och med familjen och är intresserad av hur vi förvaltar djur och natur. Nu har en av våra grabbar fyllt 19 och vi funderade på vad vi skulle kunna ha gemensamt när han flyttar hemifrån. Vi har ingen erfarenhet av jakt, men bestämde oss för att gå jägarskolan tillsammans och vi är så nöjda. Vi är båda förundrade över hur stor roll etiken spelar, det hade vi nog inte förväntat oss.

Och ni är nyblivna medlemmar i Svenska Jägareförbundet?

- Ja, vi blev medlemmar efter årsskiftet. Jag hade sett meddelandet om att medlemmarna hade fått en styckningskurs, men jag hade kanske inte tänkt titta på den riktigt än…

Men så var du på jägarskolans praktiska jaktdag?

- Ja precis, jägarskolorna här runt Kalmar och Öland hade en praktisk jaktdag på Stora Glosebo Hjortgård. Det var helt fantastiskt att få se och få en känsla för hur allt går till. Att höra skotten, leta upp djuret, det var så bra för oss nybörjare att få vara med om.

Hade du varit med och styckat vilt förut?

- Nej aldrig! Jag frågade Germund [Eriksson, Stora Glosebos ägare] om han säljer köttet och han frågade om jag kunde stycka. Jag svarade att ”jag kan säkert lära mig” och då sa han att jag kunde få köpa det! Så jag kollade med en granne som är nybliven jägare och svetsare. Han har fixat i sitt garage så han kan hänga vilt om han skulle komma att skjuta något, så jag frågade om det kunde få hänga hos honom för vi har ingen sådan plats än. Det var ok, så då körde vi! Jag var lite skakig efter beslutet, det var ju speciellt att lägga det i bagaget och åka hem.

Hur gick det?

- Väl hemma fick jag hänga det hos grannen. Jag tittade på kursen. Det var så bra och upplagt utifrån olika djur. Man ser att det är otrolig skillnad mellan en stor älg och liten hjortkalv som det här var. Jag kollade ett par gånger och när den hängt några dagar gick jag över till grannen.

Nu hade jag fördelen att grannen köpt lite knivar och så. Han är ju också väldigt ny så vi fnulade lite tillsammans på hur vi skulle ta oss an det hela. Jag hade inte tänkt att det skulle ta så lång tid men det tog oss 4,5 timme. Då hade jag inte tagit hand om det som skulle bli färs heller, utan bara de större bitarna.

Grannen fick två bitar och var jättenöjd. Det var lärorikt för honom också sa han och jag som tycker det är spännande med anatomi och fysiologi tyckte det var väldigt roligt att titta på musklerna och de olika delarna. Nu ligger allt i frysen och filéerna ska vi plocka upp när vi har klarat teorin!

Har du några tips till andra?

- Bara att våga! För att lära sig måste man våga chansa och ta tillfällena i akt när de kommer. Så fånga varje tillfälle och våga fråga – alltid lär man sig något.

Tillbaka till överblick