SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har släppt sin rapport angående älgstammens storlek, Lst Moose. Denna rapport överensstämmer inte vad gäller Blekinge, enligt Jägareförbundet Blekinge, JFB.
I SLU:s rapport har älgstammen ökat i Blekinge som två av län som ökat. I övriga län har älgstammen minskat. Enligt SLU:s beräkningsmodell ska Blekinges älgstam efter fjolårets jakt bestå av drygt 2 200 älgar. Det skulle innebära att en tilldelning vid årets jakt skulle bli ca 600 älgar. Vi har inte kunnat skjuta så många älgar sedan en period för 30 till 50 år sedan, mellan slutet av -70 talet till slutet på -90 talet.
Aldrig någonsin finns det överhuvudtaget en rimlighet att kunna skjuta så många älgar, med den låga älgtäthet vi har i dagsläget! I fjol var tilldelningen 264 älgar och det sköts 193. Detta kan förklaras av två skäl: Jägarna har insett krisen inom älgstammen, vilket i och för sig är bra. Eller att det helt enkelt inte fanns så många älgar!
SLU:s siffror säger att Blekinge före jakt i fjol hade 9.4 älgar per tusen hektar och 8,3 efter. Blekinge är alltså enligt LST Moose det topp fem älgtätaste länet i Sverige. Enligt rapporten har vi mer älg per ytenhet än man har i älglänet Kronoberg. Den högsta bedömda täthetsnivån på älgskötselområdesnivå i Blekinge är 6 älgar per tusen hektar och den minsta 1.9.
Vi har under ett antal år märkt en kraftig minskning av stammen i Blekinge, både vad gäller avskjutningssiffror och spillningsinventering. Älgstammen har minskat med över 30% de senaste 12 åren!
De tre senaste åren har länet genomgått extremt stora minskningar. Enligt de siffror som JFB kommit fram till så har vi i snitt 3.8 älgar per 1 000 ha. Enligt våra beräkningar blir det 900 älgar i Blekinge! Någonstans har det blivit fel. Även om sanningen skulle vara mitt emellan så måste man konstatera att älgstammen har minskat, inte ökat i Blekinge.
Vi kommer att vända stammens utveckling i länet. Vi har de tre senaste åren kraftigt minskat tilldelningen av älg i länet. Det kommer att ge effekt men vi har lång väg kvar till vi kan ligga på en för länet stabil avskjutning om 500–600 älgar. Vi jägare måste själva ta tag i detta och vidta lämpliga åtgärder. JFB anmodar till kraftig reducering av avskjutning i höst och framförallt att skjuta rätt individer, unga djur, eller helst bedriva endast kalvjakt, hoppas vi följs för att vi skall kunna vända trenden och ha älgjakt i framtiden.
Kent Löving
Jägareförbundet Blekinge