Svenska Jägareförbundet

Meny

Opinion

Drivkraften att jaga finns inte i att minska skadorna. Den finns i våra jaktkamrater, ett genuint intresse för viltet, våra hundar och naturupplevelsen. Foto: Mostphotos

Ett fantastiskt jaktland

FÖRBUNDSLEDARE. Drivkraften att jaga finns inte i att minska skadorna. Den finns i våra jaktkamrater, ett genuint intresse för viltet, våra hundar och naturupplevelsen. Utmaningen ligger i att vi gemensamt måste agera klokt, tydligt och hållbart för att bevara och utveckla jakten, skriver generalsekreterare Bo Sköld.

Bo Sköld, Svenska Jägareförbundets generalsekreterare. Foto: Martin Nordström

2020-11-02

Det är lätt att bli ödmjuk när man färdas i Sverige. Vi lever i ett fantastiskt land. Från fjällripornas vita vingar i Norrbottens fjällvärld till Sydskånes brölande kronhjortar.

Från knubbsälarna på Bohusläns karga klippor till ejdersträcken i Roslagens famn – och allt däremellan.
Alla delar i landet bär sin specifika historia, sina traditioner och sin jaktliga särart. De naturliga förutsättningarna i varje landskap ger oss unika möjligheter att få uppleva jakt som på få andra platser i världen.

Ett förenande och sammanhållande kitt är löshundsjakten. Vi jagar älg, fågel, klövvilt och annat med våra hundar.
Utan stövarens hetsiga upptag, taxens taktfasta drevskall eller fågelhundens metodiska rörelser över slätten skulle jakten inte kännas lika rik.

Tusenåriga arv har gett oss specialiserade hundar med jaktsätt som är värda att både lyfta fram och bevara. Den som smugit på ett ståndskall, eller hört trädskällarens skall på en tjäder, vet exakt vad jag menar.

Jakten innehåller så många former: toppfågeljakten, klövviltsjakten, fältviltet, lockjakten, jakt med grythundar eller andjakt, kaniner, duvor eller gäss.

Jakten på vildsvin är värd att nämnas för sig. Har man sett en flock vildsvin likt ett pärlband smyga sig ur en plantering på nära håll har man troligen förstått både svårigheterna och ansvaret vi jägare måste ta.

Jägarkåren blir allt bättre på att förvalta stammen. Sett till avskjutningen av vildsvin kan det konstateras att jägarkåren tar ansvar.

Debatten i jaktpolitiken kan vara ganska hård. Den handlar ofta om den bristande förvaltningen av rovdjur eller om viltets påverkan på skog och lantbruk.

Det är inte något nytt. Men det är en debatt vi behöver ta och kunna hantera.

Drivkraften att jaga finns inte i att minska skadorna. Den finns i våra jaktkamrater, ett genuint intresse för viltet, våra hundar och naturupplevelsen.

Att dessutom kunna bjuda på viltkött till middag är kronan på verket och kanske även ett smakfullt verktyg när vi vill nå samförståndslösningar.

Det tål att upprepas: Sverige är ett fantastiskt jaktland.

Utmaningen ligger i att vi gemensamt måste agera klokt, tydligt och hållbart så att vi får bevara och utveckla jakten.

Ett av jaktens största glädjeämnen är att få föra vidare det arv och de kunskaper vi förvärvat till kommande generationer och se nya jägares lycka vid deras första nedlagda vilt.

Bo Sköld
Generalsekreterare Svenska Jägareförbundet

Förbundsledare i Svensk Jakt nr 11/2020

Tillbaka till överblick