FÖRBUNDSLEDARE. Svenska Jägareförbundets arbete gentemot beslutsfattare och myndigheter går vidare med oförminskad intensitet. Detta för att slå vakt om jaktetiken och skydda den jaktliga tradition och viltförvaltning som vi vill lämna vidare till nästa generation, skriver förbundsordförande Peter Eriksson.
Det nya jaktåret har startat. Som avslutning på det gamla jaktåret deltog Jägareförbundet under Almedalsveckan på Gotland. Vi hade bra diskussioner med våra folkvalda och ett intressant seminarium om utmaningar i vargförvaltningen, från det lokala till EU. Det rör på sig i vargfrågan på många nivåer, men det kommer att ta både mer tid och arbete innan vi når målet.
Under de närmaste månaderna kommer en mängd för oss jägare viktiga frågor att drivas vidare och att passera olika beslutsfattare.
Sommaren inleddes med att landsbygdsdepartementet tog emot ett par hundra remissvar gällande Renmarkskommitténs betänkande.
Vad jag sett så är både civilsamhället och många offentliga aktörer synnerligen kritiska till de förslag som presenterats. Det lovar gott. Nu gäller det att regeringen noterar de tydliga signalerna och agerar snabbt och effektivt. Frågan kan inte dras i långbänk.
Arbetet med ett antal för oss viktiga utredningar rullar vidare. Den lagtekniska översynen av jaktlagen pågår. Utredningen om en ny viltmyndighet fortsätter sitt viktiga arbete under hösten för att leverera ett förslag efter årsskiftet. Det är för förbundet helt avgörande att denna utredning mynnar ut i ett förslag som vi kan arbeta med. En stark myndighet med tydligt mandat som omfattar en helhet rörande viltet, såväl skydd av natur, förvaltning samt rapportering av status till EU.
Myndigheten måste tilldelas offentliga resurser för att utföra sitt uppdrag – utan att Viltvårdsfonden belastas. Dessutom måste den ideella grund som är basen i viltförvaltningen värnas.
Det måste bli bra helt enkelt.
Även vapenfrågan är aktuell. Vapenlagsutredningen levererade något annat än det som efterfrågades av regeringen. Vårt remissvar kommer att vara tydligt. Vi förväntar oss leverans på det riksdagen uttalat i flera tillkännagivanden till regeringen.
I slutet av september ska förbundet svara på en remiss gällande användning av drönare vid skyddsjakt på vildsvin på enskilds initiativ, samt en utökning av gränserna för skyddsjakt vid grödor. Ett i grunden dåligt förslag som bryter mot svensk jakttradition och riskerar utarma såväl jaktetiken som acceptansen för jakten. Detta är kärnvärden för Jägareförbundet som vi måste slå vakt om.
När vi lyssnar på er medlemmar är ofta jaktetiken högst prioriterad. Den har vi format tillsammans under decennier – och den vill vi föra vidare till nästa generation. Att använda motordrivna redskap vid jakt är inte acceptabelt. Här behöver regeringen tänka om.
Alla dessa frågor, och många andra, kommer förbundet att behöva jobba aktivt med framöver.
Vi fortsätter att brett försöka påverka beslutsfattare på alla nivåer för att skydda svensk jakttradition och den viltförvaltning vi vill lämna över till kommande generationer.
Peter Eriksson
Ordförande Svenska Jägareförbundet
Förbundsledare i Svensk Jakt nr 8/2024