FÖRBUNDSLEDARE. Det snart avslutade 2024 har på flera sätt varit ett gott år för jakten i Sverige men flera kommande utmaningar väntar.
Bland annat minskar antalet jaktkortslösare och jag vill påminna om att alla vi som jagar enligt lag är skyldiga att betala jaktkortet, skriver förbundsordförande Peter Eriksson.
Julen står för dörren och snart är det nytt kalenderår. Även om vi jägare följer en lite annan tideräkning med jaktåret är det lämpligt att göra en snabb summering av året som snart har gått – och nämna lite om de kommande utmaningar som väntar oss.
2024 har varit ett på flera sätt gott år för jakten i Sverige. I decennier har vi kämpat för att vargens placering i bilagorna till EU:s art- och habitatdirektiv ska flyttas från strikt skyddad till förvaltningsbar.
Processen tog ett rejält kliv den 25 september när en överväldigande majoritet av ministerrådet i EU röstade för en sådan nedlistning. Det är en bit kvar men vi har rört oss rejält framåt.
Detsamma gäller för Renmarkskommitténs arbete som regeringen den 6 november aviserade att man avslutar. En oerhört viktig fråga för oss jägare, men ännu viktigare för alla oss medborgare i Sverige. Bakom dessa fundamentala förändringar står hårt arbete från förbundets alla delar.
2025 kommer att bjuda på nya utmaningar. Vi vet att det rör på sig i säl- och skarvfrågan. Likaså att bly- och skjutbanefrågan åter kommer att aktualiseras av EU.
Vi påbörjar redan nu förbundets arbete med jakttidtabellen, med målgång 2026, och vi kommer att fortsätta kampen för att få till stånd en bättre älgförvaltning.
Under 2025 kommer det ett förslag om en ny vapenlagstiftning. Dessutom ska utredningen som tittar på en ny viltmyndighet om några månader redovisa sina slutsatser för regeringen.
Ett orosmoln är att antalet jaktkortslösare minskar. Det kan finnas många orsaker till det. Samtidigt måste vi som jägarkår ta vårt ansvar. Avgiften som alla vi som jagar ska betala in kommer jägarkåren till nytta.
Som stöd till jägarorganisationer men även medel till viltforskning, trafikeftersök och annan jägarviktig verksamhet kommer ur Viltvårdsfonden, där våra inbetalningar hamnar.
Det är lag på att vi som jagar ska ha löst statligt jaktkort. Står man som jägare upp för en god jaktlig etik och moral är man med och betalar. Det är viktigt för oss alla som arbetar för en fortsatt god jakt i Sverige.
Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en god jul och ett gott nytt år. Jag hoppas också att ni under helgerna får utrymme för ledighet och får möjlighet att tillbringa tid i skogen, på fälten eller vid vatten.
Peter Eriksson
Ordförande Svenska Jägareförbundet
(Förbundsledare i Svensk Jakt nr 1/2025)