FÖRBUNDSLEDARE. För den svenska jägarkåren har 2024 varit ett händelserikt år. Vi har tagit stora kliv framåt i flera viktiga frågor, exempelvis EU-beslutet om vargen, men många utmaningar kvarstår. Ditt medlemskap och engagemang är avgörande för framtidens jakt, skriver förbundsordförande Peter Eriksson.
Så här med julmånaden strax framför oss, med allt vad det innebär, finns det goda skäl att börja summera året och kanske framför allt en intressant höst sedd ur jägarperspektiv.
När kalenderåret 2024 började kunde vi konstatera att Svenska Jägareförbundet hade en lång rad utmaningar framför sig. Älgen, vargen och Renmarkskommittén – och en mängd andra frågor – stod högt upp på dagordningen.
Dessa behöver fortfarande hanteras, men det har onekligen hänt en hel del under året.
Låt mig börja med ett konkret och gott exempel där förbundets mål har uppnåtts. När ni läser det här får svenska jägare, som gått en kortare utbildning, sälja vildsvinskött direkt till grannar och andra privatpersoner samt till butiker och restauranger. Ungefär som vi får göra med annat viltkött.
Förbundet har jobbat länge med frågan. Redan 2017 lämnade vi in en hemställan till den dåvarande regeringen. Att det skulle ta sju långa år räknade vi inte med, men nu är det levererat. Förhoppningsvis kommer många jägare att nyttja möjligheten att sprida det utmärkta viltköttet.
Få har missat den utveckling som skett gällande förvaltningen av varg i Sverige och EU. Den 25 september fattade EU:s ministerråd det historiska beslutet att påbörja nedlistningen av vargen i art- och habitatdirektivet. Strax därefter meddelade regeringen att Sverige ska rapportera 170 vargar som nivå till EU nästa år.
Efter decennier av mödosamt arbete av förbundet blev det nästan en ketchupeffekt på slutet. Det är omvälvande förändringar i frågan vi står inför. Medan vissa organisationer ställt sig offside med gnäll och orimliga krav, har Svenska Jägareförbundet metodiskt arbetat i frågan och nu börjar vi i snabb takt se resultat.
Vi ser också början på en ljusning i älgstammens utveckling. Möjligen går det efter flera års nedgång åt rätt håll med stammen i vissa områden. Det är långt kvar, men kanske har vi passerat bottennivån.
Vi noterar att det både i EU och Stockholm görs viktiga satsningar gällande skarvförvaltningen och jakten på säl.
Regeringens beslut att lägga ner Renmarkskommittén i början av november är synnerligen välkommet. Många i förbundet har arbetat hårt för detta och vi kommer fortsätta driva medlemmarnas intressen under nästa steg i processen.
Även om viktiga frågor tydligt rört sig framåt, finns fortsatta utmaningar. Det finns också ett jaktetiskt felaktigt förslag att öka möjligheterna att jaga vildsvin med drönare.
Gissningsvis kommer älgens förvaltning att vara en betydande del av vårt arbete även i framtiden, och förbundet tar snart de första stegen inför en kommande jakttidsprocess. Ditt medlemskap och engagemang i Svenska Jägareförbundet hjälper till i detta arbete. Både med det vi har gjort, och det vi kommer att fortsätta arbeta med.
Du behövs som medlem. För att jakten i morgon ska vara minst lika bra som den vi har i dag – och för att morgondagens jägare ska ha alla möjligheter att fullt ut njuta av jaktlandet Sverige.
Peter Eriksson
Ordförande Svenska Jägareförbundet
(Förbundsledare i Svensk Jakt nr 12/2024)