Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakthund - Hem

Två hundförare med gråhund.

Glömde att skicka med hundägarnas namn: Patrik och Håkan Lodin Järvsö. På bilden finns även vägvisaren Björn Hallberg med.

Gråhundmästerskapet 2015

Gråhundklubbens andra mästerskap hölls i Mullsjö i Västergötland och det blev ett mästerskap som kom att innehålla allt!

2015-11-16

Björkhaga Hotell och Konferens i Mullsjö stod för en fin inramning av mästerskapet. Bra boende där deltagarna fick ta med sina hundar in, serviceinriktad personal och fantastiskt god mat.

Fredag 25/9 16.00 var det samling för deltagare, vägvisare och domare, men innan dess rådde febril verksamhet för tävlingskomitten att iordningställa det sista. Pejlhalsbanden från huvudsponsorn Tracker packades upp, tekniken kontrollerades, sponsorskyltar var på plats och sist men inte minst förslöts kuverten inför lottningen.

Förväntansfulla och en del nervösa deltagare från när och fjärran droppade in och en gemytlig stämning la sig över konferenssalen. 8 deltagare från Sverige fördelade över lokalklubbarna samt en norsk och en finsk deltagare. Provledare Dan Lagerstrand tog till orda och äntligen var mästerskapet öppnat! Lottningen påbörjades och kuverten med provrutor, domare och vägvisare delades ut. Genast höjdes stämningen en aning. Provgrupperna delade in sig och sorlet ökade. Vart är bäst att släppa? Från vilket håll ligger vinden imorgon? Är det gott om älg? Finns det vildsvin på marken?

Alla slog sig till bords och åt en fin buffè uppdukad av Björkhaga Hotell och konferens och vägvisarna försökte så gott det gick svara på deltagarnas frågor. Med tanke på den kommande tidiga morgonen så avrundades snart kvällen.

Mellan 06,30 och 07,00 på lördagmorgon var det dags för släpp. Inför mästerskapet såg det väldigt lovande ut angående provrutorna, det skulle finnas gott om älg och det visade sig snart stämma! Strax efter 07,30 hade 8 av 10 hundar upptag! Vi på staben satt som på nålar och följde hundarna via Tracker live. Allt eftersom droppade det in sms från provgrupperna; ”Står fast i upptaget” ”Går undan” ”Gångstånd” ”Inväntar 90 minuter” Strax efter 10.00 hade alla hundarna haft älgkontakt!

Hundarna jobbade på bra och det blev snabbt spännande. Mycket kunde man följa via Tracker live men inte allt, fler sms droppade in. ”Lyckad inkallning” ”Stöt, går undan 200 meter” ”Stöt, sken”. Efter några timmar var det Rapphålets Basse, Böjeryds Beauty, Billbergets Sven-Åke, Novikan Burre och Losnabakkens S-N Viisi som jobbade med samma älgar som i upptaget och det var omöjligt att på förhand veta vem som skulle ta hem första platsen. Efter sms om lyckade inkallningar från Basse, Beauty och Sven-Åke började det pratas om att det var pallen, det var dom ”bonuspoängen” som skulle behövas för att ligga i topp då hundarna presterade otroligt bra i sina älgarbeten. Och det blev spännande in till sista stund!

Kollegiet samlades vid 13.00 och hölls löpande vart efter deltagarna kom hem från skogen. Sist in blev Burre, provgruppen skulle testa hundens sök på ”älgtomma” marker och vad händer?! Burre tar upp en ny älg bara ett par hundra meter ut;-) Så Burre fick tillbringa några timmar extra i skogen.

Nu var alla spända! Hur hade det gått? Vilka hundar skulle stå på pallen och framförallt, vilken hund skulle vinna Gråhundmästerskapet 2015? Spänningen blev inte mindre när det viskades om att kollegiet hade diskuterat vad som händer om flera hundar har samma poäng...

19,00 var det dags för prisutdelning, sponsorgruppen hade gjort ett fantastiskt arbete för prisbordet var fyllt till bredden. Snart förkunnades det att 5 första pris hade utdelats! Losnabakkens S-N Viisi och Novikan Burre kom på femte respektive fjärde plats med 70,5 och 77 poäng.

När tredjeplatsen ropades ut hördes applåder och hejarrop, för det var Böjeryds Beauty på hela 90,5 poäng! Men ändå var det två hundar kvar. Rapphålets Basse och Billbergets Sven-Åke fick båda två otroliga 93,5 poäng! Hundarna fick skiljas åt med hjälp av åldern så Basses 3 år mot Sven-Åkes 7 år gjorde att Rapphålets Basse fick kliva överst på pallen!

Rungande applåder till duktiga ekipage!

Prisutdelningen avslutades och man satte sig till bords i matsalen. Björkhaga Hotell och Konferens serverade en fantastiskt fin trerätters ” Jägarmiddag” middag och till det serverades det goda drycker. Stämningen var minst sagt på topp och blev än bättre då både den finska och norska deltagaren håller tal och tackar för en trevlig och väl genomförd tävling samt önskar ett nordiskt samarbete och tävling i framtiden!

Vissa hundar hade tyvärr fått fler mil i benen än ståndskallsminuter, men en kommentar som fastnade i mitt minne är när en av deltagarna, Mikael Rosenblad uttalande: ”Jag har kört 300 mil för att rasta hunden i 4,5 mil blivit biten av” älglöss” och fästingar, men det var det värt!” Sportsligt och trevligt uppförande. Erfarna hundförare vet när deras hundar har gjort ett bra arbete trots att ståndskallet uteblev!

Tävlingsledningen vill också passa på att framför stora tack till markägarna, vägvisare, domare och sponsorer som gjorde denna helg möjlig och mycket lyckad.

Nu är det ett år kvar till nästa mästerskap och vi ser redan framemot att få träffa nya och gamla bekantskaper! Bästa gråhundshälsningar Angelica Rosèn och tävlingsledningen.

Dokument

Tillbaka till överblick