Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakthund - Hem

Bigge gjorde ett lysande arbete under testet. Foto: Johan Andreassson

Bigge första springer med godkänt diplomtest i Agusas vildsvinshägn

I slutet av april klarade Johan Andreassons hund Bigge ett godkänt diplomtest i Agusas testhägn i Skåne. Han är den första engelska springer spaniel i Sverige som klarar testet.

2016-05-27

Allt fler tränar och testar sina hundar på vildsvin i hägn under kontrollerade former. Nu har även de lite mer udda hundraserna börjat dyka upp i hägnen, i alla fall i Agusas tränings- och testhägn i Skåne. Nu senast springer spanieln Bigge.

Enligt domarprotokollet fick Bigge jobba med vildsvinen i 25 minuter. Domaren tyckte inte att inkallningen var klockren men att söket och skallet var fint. 
- Ja, han tog upp på 150 m. En gång fick han en smäll men det brydde han sig inte om utan körde på, säger en stolt och lycklig husse, Johan Andreasson.
Bigge har inga rena jaktlinjer bakom sig, åtminstone inte när det handlar om att ställa vildsvin. Mamman är från Danmark med topplinjer för fågel och pappan är en ren sällskapshund.
- Bigge är min första jakthund. Jag bara sprang och köpte honom, berättar Johan som med facit i hand kan konstatera att impulsköpet faktiskt ändå blev ganska bra.
- Vi har tränat rätt mycket privat men Agusa är toppen! Riktigt bra grisar! Jag kommer alltid att åka dit i framtiden, säger Johan som nu också har en yngre springer på gång.

Om det är en trend att fler raser försöker sig på godkänt diplomtest återstår att se men Mikael Wilhelmsson, ansvarig för Agusa tränings- och testhägn, konstaterar ändå att fler hundförare med olika raser nu söker sig till träningshägnet för att se hur hunden beter sig och för att försöka träna den i möten med vildsvin.
- Vi har så mycket vildsvin på många marker idag att det inte alls är konstigt om hunden får närkontakt under exempelvis en fågeljakt, menar Mikael. Han tycker att det är viktigt för både hund och förare att veta hur hunden beter sig vid ett  sådant möte. Skador och olyckor kan undvikas med träning.

- Hundens sätt att möta vildsvin är inte helt rasspecifikt, det varierar från individ till individ, säger Mikael som ändå håller med om att det just när det gäller diplomtestet är lite speciellt att just en spaniel får godkänt.
- Alla är välkomna hit med vilken jakthund som helst för att träna och testa. Det är bara att ringa!

 

Madeleine Lewander

Tillbaka till överblick