Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

Jägarna behöver visa upp en bra bild av jakten och att vi håller en hög etik. Om en jägare missköter sig så kommer det bli argument mot hela jaktformen. Foto: Erik Mandre/Mostphotos

Goda råd för en säkrare björnjakt

Snart beger sig många jägare ut för att jaga björn. Men för att jakten ska bli rolig och bra är det viktigt att den blir säker och välplanerad.
– Det finns aktörer som vill begränsa och inskränka björnjakten. Hur vi sköter oss i skogen kommer att användas som argument i debatten, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Rovdjursrådet.

2024-08-14

En av de saker som gör jakt spännande och rolig är att man inte kan planera för alla saker som kan hända.
– Exempelvis kan hunden ta upp i fel såt eller att det kommer folk och går i skogen. Just därför behöver man en bra planering. Då har man bättre förutsättningar att hantera de situationer som inte går att planera för. Detta är viktigt när man jagar björn, säger Mikael Samuelsson.

Björnjakt kan också innehålla risksituationer som inte förekommer i andra jaktformer, exempelvis att skadade björnar kan attackera jägarna.
– När man skjutit ett skott som inte är direkt dödande kommer ett stresspåslag och vilja att avsluta jakten snabbt. Detta kan ibland göra att jägare tar onödiga risker. Hjälp varandra att fatta kloka beslut, så vi undviker farliga situationer.

Samtidigt finns det debattörer som vill inskränka eller förbjuda jakten. De använder olika händelser och jägarnas agerande och som argument för sin sak.
– Vi behöver visa upp en bra bild av jakten och att vi håller en hög etik. Om en jägare missköter sig så kommer det bli argument mot hela jaktformen. Det enklaste och bästa sättet att försvara björnjakten är att inte chansa eller ta risker.

Mikael Samuelsson menar att i princip alla björnjägare sköter sig bra, men att samtliga kan bli tydligare att säga ifrån ifall någon slarvar med jaktetiken.
– Det kan vara svårt att säga till sina jaktkamrater. Men om vi på allvar ska stå upp för en hög jaktetik är det allas skyldighet att säga ifrån.

Han passar också på att ge några tips för en bra björnjakt.

  1. Träna skytte – även på nära håll och rörliga mål.
  2. Prata ihop er i jaktlaget om säkerhet och gränsdragningar kring etik innan jakten börjar. Då är det lättare att hålla en hög etik, med säkra skott.
  3. Bestäm både längsta och kortaste skjutavstånd (för första skottet mot björn).
  4. Första skottet ska alltid vara ett rent sidoskott.
  5. Skjut bara ifall du är säker på att fälla björnen med ett skott. Det första skottet ska vara en bra träff, även om det ibland kan behövas fler.
  6. Ståndskall. Ingen bör gå in på ett ståndskall själv, utan alltid vara minst två personer. Personerna ska prata ihop sig – om hur de ska göra detta på ett säkert sätt, samt hur de håller kontakt – innan de går in. Vid ståndskall gäller andra förutsättningar och risker än vid vanlig björnjakt. Då ska exempelvis första skottet vara direkt dödande, för att undvika en anfallande björn.

– Björnjakten har blivit en stor och uppskattad jaktform. Låt oss hjälpas åt så att vi får behålla den och att inga jägare blir skadade, säger Mikael Samuelsson.

Tillbaka till överblick