Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

Ju mörkare fält på kartan desto fler fällda kråkor. Att jägarna går in på viltdata.se och rapporterar fällda och fångade kråkor är minst lika viktigt som att rapportera annat vilt. Foto: Mostphotos OBS! Bilden är ett montage

Kråkjakt – spännande och viktigt inslag i viltvården

Snart är kråkjakten igång igen. Jägarnas rapportering av fällt vilt är viktig för kommande jakttidsprocesser. Inte minst kråkjakten var omdiskuterad vid senaste jakttidsöversynen där första budet var att korta av jakttiden rejält. Nu blev det lyckligtvis inte så.

Kråkjakt med uvbulvan är en uppskattad jaktform av många. Foto: Rikard Lewander

2025-02-28

Att jägarna går in på viltdata.se och rapporterar fällda och fångade kråkor är med andra ord minst lika viktigt som att rapportera annat vilt.
Den skattade avskjutningen av kråka 2023–2024 var knappt 38 000 på landet som helhet. Här sticker jaktvårdskretsarna i Skåne, Öland och östra Gotland ut med särskilt flitiga kråkjägare tillika goda viltvårdare.

Kråkan och i synnerhet revirkråkor utgör ett betydande hot både mot markhäckande fåglars ägg och ungar och exempelvis nyfödda harungar. Kråkjakten kan bedrivas med fällor som fångar fåglarna levande och inte minst som uppskattad jaktformen kråkjakt för uvbulvan.
För att lyckas med kråkjakten är förberedelserna A och O.

Utan spaning – ingen aning
Under senvinter och tidig vår börjar kråkorna hävda revir och bildar par. Dessa kråkor kommer att utöva predation i sitt närområde ofta med en direkt negativ inverkan på övrigt småvilt. Att jaga kråkor lite extra just den tiden på året kan påverka både jaktbara och icke jaktbara viltstammar positivt.
Det är viktigt att i god tid reka var kråkorna håller till och har sitt sträck och var det kan förväntas finnas revirbildande par.
Välj ut en öppen men delvis skyddad plats där du några veckor innan jakten matar in kråkorna med exempelvis vanliga matrester från hushållet. Rigga även i god tid ditt gömsle så att inte kråkorna anar oråd när det är dags för jakt. En uvbulvan som klätts i naturliga fjädrar från exempelvis fasan eller tjäderhöna ger ett mer dämpat och naturligare intryck än de plastuvar som finns i handeln.

Morgonsträcket effektivast
Bulvanen ska sättas upp inom lämpligt hagelhåll och samtidigt synas på långt håll för inflygande kråkor. Komplettera gärna uven med några plastkråkor som sätts ut på lagom håll och inte minst en lockpipa för kråka. Ditt gömsle bör vara utformat så du och din apportör får plats och att inflygande kråkor inte ser dig innan de är inom hagelhåll.
Morgonsträcket är ofta det mest effektiva men det kan vara värt att testa kråkjakt även under sen eftermiddag. Väder och vind har stor betydelse för att få en lyckad kråkjakt. Generellt är milt och mulet väder med svaga vindar bra kråkväder medan hård blåst och nederbörd hellre bör ägnas åt annat än kråkjakt.

Läs gärna Madeleine Lewanders humoristiska blogginslag om kråkjakt med uvbulvan – så vet du sedan hur du ska lyckas.


När du väl avslutat kråkjakten så loggar du in på viltdata.se och rapporterar de fåglar du fällt. Din rapportering är sedan ett viktigt underlag som en del i att motivera och försvara vår jakttid på kråka.

Kråkjakttider 2025
Jakttider norra delarna av landet 16 juli- 30 april
Jakttider södra delarna från Dalarna och nedåt: 1 juli-15 april.

 

Tillbaka till överblick