Jakten har blivit mycket säkrare de senaste 40 åren. Men det finns fortfarande en hel del saker som kan förbättras.
– Ett tips kan vara att enbart röja skjutgator vid passet åt de håll där det går att avlossa säkra skott, säger kommunikationschef Magnus Rydholm.
Säkerheten i jakten får inte tummas på. Detta är något många jaktlag jobbar hårt med. Tack vare jägarexamen, signalfärgade kläder, ny teknik, jaktledarutbildningen och allt arbete i jaktlagen är det numera extremt ovanligt med skott som skadar eller dödar en människa.
– Tyvärr händer det någon enstaka gång. Men dödsfallen under jakt har minskat från 4–5 per år på 1970-talet, till 0,5. Men vi kan inte vara nöjda förrän siffran är noll. Det finns fortfarande saker som kan förbättras, säger Magnus Rydholm.
Vägpass används ganska frekvent runt om i Sverige. Ibland kan dessa vara olämpliga ur säkerhetssynpunkt. Just vid vägpassen finns en hel del förbättringspotential
– Det går inte att generalisera och säga att alla vägpass ska tas bort. Men pass vid vägar som används dagligen eller ofta av människor utanför jakten bör naturligtvis undvikas. Men man kan också försöka göra passen säkrare.
Han menar att det med relativt enkla åtgärder även går att förbättra säkerheten vid ett vägpass och exempelvis undvika eventuella obehagliga rikoschetter mot en hård grusväg.
– Alla pass blir säkrare om man tänker på tre saker. 1) Kulfång. 2) Skjutgator. 3) Förbjudna skjutriktningar.
Kulfång
Saknas det naturligt kulfång i form av kullar eller berg bör passen förses med ett jakttorn. Då riktas skottet ned mot marken.
– Ur ett säkerhetsperspektiv har även höjden på tornet en stor betydelse. Låga torn ger en längre bana innan kulan slår ned i backen. Beroende på hur marken ser runt tornet ut bör höjden på tornet anpassas så att det marken utgör lämpligt kulfång.
Kulfång är enbart mark (helst mjuk) i någon form.
Skjutgator
Röj enbart skjutgator åt håll där säkra skott kan avlossas. Där det är en förbjuden skjutriktning kan det till och med att vara bra om det är så tätt med buskar och träd så att det inte går att avlossa några skott i den riktningen.
– Om du har en slät mark och ett lagom högt torn kan man genom att bara röja en 50 meter lång skjutgata säkerställa att skott från tornet faktisk får ett bra kulfång. Glöm inte att det krävs markägarens tillstånd för att röja skjutgator.
– Hur långa och breda skjutgator man vill ha är ju valfritt. Men genom att begränsa möjligheten att skjuta på längre håll får vi bättre, säkrare och mer etiska skott mot vilt, säger Magnus Rydholm.
– Oavsett skjutskicklighet skjuter alla bättre på korta håll.
Man kan också flytta ett jakttorn 20 meter bort från vägen och röja skjutgator parallellt och snett ifrån vägen, vilket gör passet säkrare.
Förbjudna skjutriktningar
Oftast känner jägarna marken väl och vet åt vilka håll man kan avlossa skott. Men ibland bjuds gästjägare in och alla känner kanske inte marken så väl som man tror.
– Idag när nästan alla jägare har tillgång till pejlar och andra tekniska hjälpmedel är det lätt att ta ut förbjudna skjutriktningar. Man kan exempelvis lägga hundhalsbandet, med pejl, på ett pass och sedan går man till nästa. Då visar handenheten ganska exakt riktning till det andra passet. Då är det lätt att märka ut den förbjudna skjutriktningen.
Genom att märka förbjudna skjutriktningar på varje pass gör man det enklare för jägaren att göra rätt.
– Bäst är naturligtvis om man märker ut förbjudna skjutriktningar både i tornet och på saker i naturen. Exempelvis att man målar med orange eller blå färg på träd och stenar. I öppen terräng kan man sätta upp målade stolpar som markerar förbjuden skjutriktning.
Glöm inte att ungefär en av tio män har nedsatt röd-grönt färgseende och har då svårt att se djupröd färg mot grön bakgrund. För dessa och alla andra funkar blått perfekt som avvikande färg i skogen.
– Anser jaktlaget att det olämpligt att skjuta längs en väg, ska detta naturligtvis märkas ut. Tycker man det är okej att skjuta längs vägen bör man som minsta åtgärd sätta ut varningsskyltar att jakt pågår.
Trots att det är varje jägares ansvar att bara avlossa skott när det är säkert menar Magnus Rydholm att jaktlaget gemensamt ska ta ansvar för säkerheten.
– När det hänt en tragisk skjutning känner ofta alla i jaktlaget skuld. Varför gjorde vi inte mer, brukar de säga. Som alltid är det bättre att tänka till innan det händer en olycka. Alla bör vara med i diskussionen kring hur säkerhetsarbetet fungerar i jaktlaget? Vad finns det för risker? Vad kan vi göra, för att undvika eller minska riskerna?
– Nu under våren är det en bra tid att lägga lite tid på säkerhetsarbetet, säger Magnus Rydholm.