Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

Rådjur fälls i störst antal i södra och mellersta Sverige men finns i viss omfattning även i landets norra delar. Foto/illustration: Mostphotos/Viltdata.se

Rapportera avskjutning - viktigt för jaktens framtid

Det är nu dags för den årliga sammanställningen av vad ni har skjutit. Det kanske enskilt viktigaste vi jägare gör för att få fortsätta jaga i framtiden.

2025-06-30

Rapporten från ditt jaktlag behövs och är viktig. Vi jägare har stor kunskap om viltet och skogen. För att upprätthålla den kunskapen och kunna följa viltstammarnas utveckling är det viktigt att vi rapporterar vår avskjutning och sammanställer den information vi har. Det är lika viktigt att lämna rapport även om ditt jaktlag inte fällt något. Läs gärna länens tidigare års avskjutningsrapporter. Länens avskjutning 2023-2024

Det är jaktlaget som ska rapportera

Rapportera ditt jaktlags totala avskjutning i Viltdata. Rapporteringen avser jaktåret 2024–2025, vilket innebär 1 juli 2024 till och med 30 juni 2025. Kom ihåg att rapportera allt vilt som skjutits.

Det är lätt att komma ihåg kronhjortar och vildsvin men kanske svårare med grävlingar och nötskrikor. Men det är viktigt att rapporteringen är fullständig så att alla jaktbara viltarter kan följas.

Viltdata - Så här gör du

Lämna din avskjutning till den i jaktlaget som ansvarar för rapporteringen. Denne sammanställer i sin tur alltihop och gör en enda rapport för hela jaktlaget.

Om du ansvarar för ditt jaktlags rapportering:

  1. Gå in på Viltdata.se
  2. Välj nya Viltdata och logga in med ditt bank-id. Om du redan tidigare är användare i Viltdata så hämtar systemet din profil så att du kopplas till rätt jaktlag. Om du inte tidigare är användare i systemet så kan du skapa ett jaktlag för din rapportering.
  3. Välj ditt jaktlag - gå vidare till att registrera fällt vilt. Om du redan är rapportör avseende älg, kontrollera att uppgifterna på sidan ”Om jaktlaget” är riktiga, börja med att bocka i rutan ”Registrerar övrigt vilt”, och eventuellt rutan ”Årssammanställning”. Glöm inte att spara. När du är klar med rapporteringen - glöm inte att slutrapportera.
  4. Är du osäker så finns det instruktioner om hur man ska göra.
Tillbaka till överblick
Bli medlem Logga in