Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakttider - översyn 2026

I november 2024 startade Naturvårdsverket en översyn av jakttiderna. Processen är planerad att pågå till våren 2026. Svenska Jägareförbundet arbetar nu för att få gehör för sina önskemål. Foto: Madeleine Lewander

Jakttidsprocessen är igång

I november 2024 startade Naturvårdsverket en översyn av jakttiderna. Processen är planerad att pågå till våren 2026. Svenska Jägareförbundet arbetar nu för att få gehör för sina önskemål. Förbundet har haft en kort men intensiv förankringsprocess för att säkerställa att förslag har stöd i organisationen.
– Jakttider är en stor fråga, inte bara för oss i Svenska Jägareförbundet, säger Linda Mattisson Olsson, förbundsstyrelseledamot.

2025-02-28

– Svenska Jägareförbundet ser viltet och jakten som en resurs. Andra intressen kommer att ha synpunkter på jakttiderna kopplat till exempel viltets födosök och dess levnadsvillkor. Somliga anser att våra viltarter utgör ett problem, andra att vi jägare är problemet. Det kommer med andra ord finnas förslag som vi tycker är bra och annat som vi ogillar. Vi har ett tufft arbete framför oss, säger Linda Mattisson Olsson, förbundsstyrelseledamot.

Den översyn som nu har startat utgår ifrån befintliga jakttider vilket kan beskrivas som en mindre genomgripande översyn än den senaste översynen (2020/2021) då allt sågs över. De organisationer som ingår i Naturvårdsverkets beredningsgrupp (se nedan) har fått föreslå vilka förändringar de vill se på jakttiderna. I de fall förslag på förändring saknas förutsätts nuvarande regler kunna kvarstå.

Därefter kommer Naturvårdsverket att summera ihop inkomna förändringsförslag och undersöka vilket kunskapsunderlag som finns för varje enskild art. Skulle fakta saknas kommer verket att beställa nytt faktaunderlag.

– Som den planerade processen ser ut idag kommer Naturvårdsverket att ha ett första preliminärt förslag klart under höst/vinter 2025. Innan detta skickas ut på remiss kommer det att föras dialog inom Naturvårdsverkets beredningsgrupp, säger Linda Mattisson Olsson.

Naturvårdsverket kommer göra en avvägning mellan de olika intressenas önskemål.

– Därefter kommer Naturvårdsverket att sammanställa alla remissvar och eventuellt justera. När beredningen är klar, överlämnas resultatet av översynen till regeringen, som sedan slutgiltigt fattar beslut om jakttiderna.

Vid förra översynen skickade även regeringen ut förslaget på remiss innan beslut fattades.

– Vår representant i beredningsgruppen är Anders Nilsson som är riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet. Man ska komma ihåg att det finns många viljor och att ingen part kommer att få allt de vill. Vi ska jobba hårt för att få så bra jakttider som möjligt.

– Regeringen kommer troligen att fatta ett beslut under 2026. I så fall börjar de nya jakttiderna att gälla från jaktsäsongen 2026/2027 alternativt 2027/2028 beroende på ifall regeringen vill genomföra eget remissförfarande, säger Linda Mattisson Olsson.

 

 Naturvårdsverkets beredningsgrupp för jakttidsöversynen.

  • BirdLife Sverige
  • Jägarnas Riksförbund
  • Lantbrukarnas Riksförbund
  • Länsstyrelsen (en deltagare per förvaltningsområde)
  • Skogsindustrierna
  • Skogsstyrelsen
  • Svenska Jägareförbundet
  • Naturskyddsföreningen

 

Tillbaka till överblick