Svenska Jägareförbundet

Meny

Varg - samlad information

Regeringen meddelade den 16 oktober att vargens referensvärde ska sänkas från 300 individer till 170, när dessa uppgifter rapporteras till EU under 2025. Målet är att minska vargstammen. Foto: Ondrej Prosicky/Mostphotos

Förbundet välkomnar ett sänkt referensvärde

Regeringen meddelade den 16 oktober att vargens referensvärde ska sänkas från 300 individer till 170, när dessa uppgifter rapporteras till EU under 2025. Målet är att minska vargstammen.
– Ett historiskt och modigt beslut av regeringen, säger förbundsordförande Peter Eriksson.

2024-10-17

Ända sedan 2013 när riksdagen fattade beslutet om hur vargförvaltningen ska fungera har referensvärdet stått i centrum för vargdebatten, eftersom detta avgör miniminivån på stammen. I riksdagsbeslutet angavs att referensvärdet ska ligga mellan 170 och 270 djur. 

De senaste åren har nivån legat på 300 djur, eftersom Naturvårdsverket valt att lägga nivån utifrån forskarnas tolkningar och uppskattningar av referensvärdet.

– Under kort tid har vi fått två viktiga besked som tillsammans kommer att förbättra vargförvaltningen. Dels EU:s nedlistning av vargen, dels att referensvärdet ska sänkas, säger Peter Eriksson.

Han menar att regeringen nu på allvar pekar ut ett tydligt mål för vargförvaltningen som myndigheterna omgående behöver börja arbeta med, så att vargjakten 2026 kan utgå från det nya referensvärdet och de nya förutsättningarna.

– Jag tycker nivån på 170 är rätt. Det är ett modigt beslut med tanke på hur EU-domstolen har resonerat i olika mål. Men det krävs sådana här kliv framåt om vi ska få ordningen på vargförvaltningen.

En viktig detalj är att regeringen också är tydliga med att det krävs vissa åtgärder för att kunna minska vargstammen. I pressmeddelandet nämns dessa som ”särskilda förvaltningsåtgärder”, vilket med stor sannolikhet betyder flyttning av vargar för att förbättra den genetiska statusen i vargstammen.

– Det behövs en fortsatt dialog om vilka åtgärder som behövs och hur de ska genomföras. Regeringen måste överse och föreslå olika kompensationsåtgärder så att människor som påverkas inte känner sig överkörda. Innebörden av ”särskilda förvaltningsåtgärder” är ingen lätt fråga att hantera.

– Denna form av tydlighet från regeringen är verkligen uppskattad. Vi hoppas att regeringen och landsbygdsminister Peter Kullgren fortsätter på den inslagna vägen även i andra frågor, exempelvis runt fjälljakten, säger Peter Eriksson.

Tillbaka till överblick