Svenska Jägareförbundet

Meny

Efter skottet

Att ta vara på viltet efter skottet är ett viktigt moment. Här försöker vi med hjälp av rörligt material guida dig i denna praktiska syssla.

Ta ur vildsvin i skogen

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Lägg djuret på höger sida, gärna i en backe eller på en kulle.

Använd en ren kniv och skyddshandskar.

Var försiktig med kniven, det går lätt hål på urinblåsa, tarmar och magar.

Ta ur de röda organen

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Ta ur älg i skogen

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

De röda organen: Lungor, strupe, hjärta, lever, njure, mjälte.

Vildsvin har inte någon vom som hjortdjuren har.

Försök att hålla slaktkroppen ren. Hygien vid urtagning och styckning är A och O för ett hållbart livsmedel.

Passning av hjort/rådjur i slakteri

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Passning av vildsvin i slakteri

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Ta hjälp av någon, att hålla i benet och i bukskinnet. Det räcker att skära ett litet hål med kniven.

Använda gärna en buköppnare.

Byt skyddshandskar.

Ett bra tips är att använda buntband vid sotningen.

Flå ett vildsvin

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video