Svenska Jägareförbundet

Meny

En av Sveriges tio största björnar fällde Jonny Wiklund 2014. Det var i Ånge kommun i Västernorrlands län. Den mätte 62,60 poäng. Arkivfoto Svensk Jakt: Privat

Björn

Ett björnkranium kan bli en fin trofé, ett fint jaktminne. Sedan 2010 har Svenska Jägareförbundet mätt in björntroféer. I början var intresset stort men under senare år har antalet inmätningar minskat betydligt. I Svenska Jägareförbundets trofédatabas fanns 145 björntroféer fram till 1/7 2024, 110 mätte guld.

Medalj eller inte?

Gränsen för medalj för björnkranium är:
Brons: 53,00 poäng             Silver: 55,00 poäng              Guld: 57,00 poäng

Så mäts björnkranium

Som med andra troféer ska ett kranium ha torkat i en månad innan det kan mätas.

Att mäta ett kranium är ganska lätt, och du kan själv få en uppfattning om det är medalj eller inte. Det man gör är att mäta bredd och längd i centimeter, slå ihop summorna och få en poäng. Bredden mäts på kraniets bredaste ställe. Längden mäts från bakhuvudet till nosbenets yttersta punkt. I längdmåttet ska framtänderna räknas som en del av kraniet.

Här kan du mäta ditt kranium

Jägareförbundet har utbildade trofémätare runt om i landet. Här kan du hitta din närmaste trofémätare. På större mässor brukar man också kunna mäta troféer.

Kontakt >>

Här kan du mäta dina troféer >>

Vad kostar det att göra en trofébedömning?

Som medlem i Svenska Jägareförbundet betalar du alltid halva priset för en trofébedömning. Läs mer här

Svenska topptroféer

Är du nyfiken på hur din trofé står sig mot andra? Här kan du se en lista över Sveriges största björntroféer inmätta av Svenska Jägareförbundet och de största i varje län.


2024-08-15 2024-08-30