Svenska Jägareförbundet

Meny

Vilt

Inventeringsperioden för lodjur sträcker sig från 1 oktober - 28 (29) februari. Det går dock bra att rapportera i Skandobs även utanför dessa datum. Foto: Mostphotos

Därför ska du rapportera i Skandobs

Den 1 oktober börjar den fasta inventeringsperioden för rovdjur. Jonathan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet svarar här på några frågor om varför vi ska rapportera i appen Skandobs och hur det fungerar. För du har väl laddat ned appen Skandobs?

2024-09-27

När ska man rapportera?

– Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo eller 1 oktober till 31 mars för varg som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonathan Lilja.

Vad är anledningen till att vi ska ladda ned Skandobs och rapportera rovdjur?

– Inventeringsresultaten man får fram via Skandobs har en mycket stor betydelse för att myndigheterna ska kunna fatta beslut om licensjakt. Rapportering i Skandobs från första oktober till sista februari/mars är alltså en grundsten i förvaltningen av stora rovdjur i Sverige och vi jägare gör skillnad.

Varför anses resultaten av jägarnas rapportingar i Skandobs vara ovärderliga?

– Först och främst för att inventeringen är grunden till att vi över huvud taget ska få jaga rovdjur. Underlaget ifrån bland annat Skandobs är den enskilt viktigaste orsaken till beslut om licensjakt. Men rapporteringarna leder även till att vi stärker vår kunskap om de här djuren.

Vilka observationer räknas?

– För länsstyrelsernas inventering av varg och lo räknas bara familjegrupper och föryngring. För varg är det alltså bara observationer av flera djur som räknas till inventeringen och för lo bara observationer av hona med unge. Det är anledningen till att länsstyrelsen inte alltid hör av sig, trots att man rapporterat en observation i Skandobs.

Betyder det att det bara är värt att rapportera när man sett flera djur?

– Absolut inte! Observationer av ensamma djur hjälper oss att få en överblick av de stora rovdjuren och var de rör sig i naturen. Det är en väldigt viktig del i att bygga kunskap om rovdjuren i landet och jägarnas bidrag spelar stor roll.

Hur är det med viltkameror?

– Sedan lagändringen för några år sedan är det lättare för allmänheten att använda viltkameror. Dessa har blivit en viktig del i att spåra och observera rovdjur, särskilt när det inte är någon snö. För att kunna använda bilder som underlag i rovdjursinventeringen behövs det här:

  • Kamerans inställningar för tid och datum måste vara rätt och kunna kontrolleras
  • Bilder och filmer ska finnas kvar på ett SD-kort så att de kan granskas
  • Övriga lagar och regler om placering, utmärkning och informationsskylt gäller givetvis

Mer information om reglerna runt viltkameror finns hos Naturvårdsverket

Men hur gör man då?

– Börja med att ladda ned appen Skandobs till din mobiltelefon. Du hittar den på Google Play för Android och på App Store för Apple. En guide till hur du rapporterar rovdjursobservationer i Skandobs finns här >>

Självklart är du alltid välkommen att kontakta din lokala jaktvårdskonsulent för råd och tips.

Tillbaka till överblick