Årets seminarium anordnat av Sveriges Vildnad har gått av stapeln med över 400 deltagare både fysiskt på Öster Malma och digitalt för en fördjupning i vår föränderliga fauna och utmaningarna den står inför.
Titeln för årets seminarium var "Den nya faunan att bevara, bruka, begränsa eller bekämpa" och tog deltagarna med på en överblick över vår natur och samtal om förvaltningen av både nya och nygamla arter.
Historiskt har människan både infört och utrotat arter, ibland avsiktligt och ibland oavsiktligt. Dagens seminarium rörde vid nationell och internationell lagstiftning, vid skillnaderna på inhemska, naturaliserade och invasiva arter, hur det ser ut för de olika arterna idag och vissa spaningar inför framtiden.
De snabba förändringarna som vår fauna genomgår engagerar både forskare, naturorganisationer och myndigheter och exempel användes både från fågelvärlden och däggdjuren. Det faktum att så många arter minskar i antal oroar.
Diskussioner runt inhemska, återinförda, främmande och invasiva arter och deras effekter på den biologiska mångfalden belyste på olika sätt problematiken som vår fauna står inför. Under dagen lyftes både fågel, klövvilt och rovdjur på olika sätt som exempel på hur vårt ekosystem påverkas av en förändrad fauna.
- Grundfrågan för dagens seminarium är ”När ska vi bevara, bruka, begränsa eller bekämpa?”, säger Bodil Elmhagen, forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet och moderator för Sveriges Vildnads seminarium.
Det finns såklart inget facit, men diskussionerna som frågan framkallar belyser några av utmaningarna vi står inför, där även etiska aspekter lyftes flera gånger av både föreläsare och deltagare.
Sveriges Vildnads seminarium arrangeras med stöd från Kungliga Patriotiska Sällskapet.
Läs mer på Sveriges Vildnads hemsida