Högst avskjutning av rådjur sker i Stockholms och Gotlands län.Foto: MOSTPHOTOS OBS! Bilden är ett montage. OBS!
Rådjuret är ett av de mest spridda och vanliga djuren i Sveriges natur. Men där det fälls flest är kanske inte där man tror. – Högst avskjutning sker i Stockholms och Gotlands län, säger Göran Bergqvist som är ansvarig för viltövervakningen på Svenska Jägareförbundet.
I norra Sverige fälls flest rådjur i kustlandskapet, men trots det skjuts det färre än ett djur per tusen hektar.
2024-12-11
I Stockholms län fälls cirka elva rådjur per 1000 hektar. På Gotland är siffran tio och i Blekinge nio. I dessa län fälls flest rådjur i landet, utifrån länets storlek och statistik från avskjutning jaktsäsongen 2023/2024.– Sedan finns det många län som ligger på åtta till sex rådjur. I fyra län fälls mellan fem och två rådjur per tusen hektar. Dessa ligger i ett mellanläge mellan de län i södra delarna av landet som fäller många och de i norr som fäller få.
Sex län har en mindre avskjutning än så. I norra Sverige fälls flest rådjur i kustlandskapet, men trots det skjuts det färre än ett djur per tusen hektar.– Vi ser framför allt två orsaker till att det fälls färre rådjur i norra Sverige. Den första orsaken är klimat och miljö. Vintrarna gör det svårt för rådjur som inte är anpassade för tufft vinterklimat, vilket leder till att stammarna blir glesare. Den andra orsaken är kultur och tradition. I norra Sverige saknas – i breda lager av jägarkåren – den tradition med rådjursjakt som finns i södra delarna av landet. I stället jagar man mer älg.
Avskjutningskartan förklarar också varför rådjursförvaltningen är extra viktig i södra Sverige.– Rådjuret är helt enkelt ett väldigt viktigt jaktvilt, som nästan alla jagar. Sedan ser markägandet lite annorlunda ut, med många små marker. Det innebär att dina jaktgrannars jakt i någon mån kommer att påverka din jakt. Troligen är det anledningarna till att finns det extra mycket känslor kring hur rådjuret förvaltas i södra Sverige, säger Göran Bergqvist.
Tack vare alla som rapporterar sin avskjutning så kan Svenska Jägareförbundet följa utvecklingen av rådjursstammen. Vill du också bidra till att öka kunskapen om olika viltarter?