Svenska Jägareförbundet har lanserat en uppgraderad version av viltrapporteringsportalen Viltdata.se. En av nyheterna, förutom att systemet är mer användarvänligt, är en ny nivå för kretsadministratörer.
Bra rapportering ökar chanserna för fördelaktiga jakttider.
Viltdata omfattar sedan tidigare rapportering av fällt vilt, biologiska data för samtliga klövviltsarter som vikt och ålder samt älg- och kronobs samt spillningsinventering av klövvilt. Systemet sjösattes i slutet av 00-talet och har uppdaterats några gånger genom åren. Nu lanseras en större uppdatering av Viltdata.se med en rad nyheter och förbättringar.
Göran Bergqvist är nationellt ansvarig för viltövervakningen på Svenska Jägareförbundet svarar på frågor om nya Viltdata.
Vad ser du som den största förbättringen med nya viltdata?
- Användarvänligheten är förbättrad. Det krävs färre knapptryckningar för att komma dit man ska och systemet är mer flexibelt än tidigare. Roller och behörigheter kan enklare anpassas efter användarens behov.
Den nya nivån, kallad kretsadministratör, är något som varit efterfrågat och kommer underlätta och förbättra arbetet med avskjutningsrapporteringen.
Varför är det viktigt att jägarna rapporterar sin avskjutning just i Viltdata?
- Avskjutningsrapporter ligger till grund för en rad beslut som är viktiga för jägarna, inte minst jakttider. Finns bra underlag är chanserna goda för fördelaktiga jakttider. Därför är det viktigt att jaktlagen rapporterar sin avskjutning, då blir underlagen bättre och säkrare. Viltdata är också en rapporteringsportal med mycket brett användningsområde. Till exempel kan jaktlagen rapportera sina fällda älgar och kronhjortar vilka då förs över till länsstyrelsens portal Älgdata.
Hur går jag till väga för att börja rapportera i Viltdata?
- Det finns flera sätt att börja rapportera. Det vanligaste är att man inleder med att skapa en användare som sedan kopplas till ett eller flera specifika jaktlag.
Läs mer: Logga in – nya Viltdata
Använder man samma inloggning i nya Viltdata som i den gamla versionen?
- Nej, det skiljer sig en del. I nya Viltdata används ditt personliga BankId för inloggning.
Är rapporteringen i Viltdata tänkt för ett jaktlag eller för den enskilde jägaren?
- Vem som helst kan rapportera i Viltdata efter att först ha skapat en användare. Viktigt är dock att all rapportering alltid knyts till ett jaktlag.
Lär mer: Skapa och hantera jaktlag i jaktområde
Kan vem som helst se vad som rapporterats i Viltdata?
- Ja, all statistik i form av avskjutningsrapportering samt älgobs är synlig och kan ses av alla även om man inte är inloggad i systemet.
Statistiken visar inte enskilda rapporter utan lägsta upplösning är statistik på jaktvårdskrets- respektive jaktområdesnivå som licensområden och älgskötselområden.
Vad i nya Viltdata ser ut som förut?
- De flesta funktioner för registrering fungerar och ser ut som tidigare, till exempel registrering av avskjutning eller rapportering av älgobs.
Var vänder sig man för att hitta instruktioner och lathundar?
- Nya viltdata innehåller instruktioner och lathundar för de flesta funktioner. Både pedagogiska skärmbilder och korta filmklipp finns tillgängliga för användaren om man stöter på patrull.
Läs mer här
Var vänder jag mig om man kör fast?
- Varje län har en supporttjänst dit du kan mejla eller ringa för att få hjälp och stöd.
Läs mer här
Kan jag fortfarande rapportera i den gamla versionen av Viltdata?
- Ja, än så länge kan man rapportera i den äldre versionen av Viltdata. Alla uppgifter lagras på samma ställe. Möjligheten att rapportera i både nya och gamla versionen av Viltdata kommer finnas kvar under en övergångsperiod.
Det finns ju fler rapporteringssystem såsom skogsbolagens Jaktrapport och länsstyrelsens Älgdata. Varför ska man välja just Viltdata?
- Viltdata är den rapporteringsportal som har bredast användningsområde och användningen är fri att använda för alla jaktlag i hela landet.
Kan jag rapportera i flera system samtidigt?
- Det enklaste sättet är att alltid rapportera direkt i Viltdata. Då kommer Viltdata automatiskt kommunicera med länsstyrelsens Älgdata och informationen skickas vidare mellan systemen utan problem. I länsstyrelsens portal Älgdata kan inte älgobs rapporteras men den älgobs som rapporteras i Viltdata förs sedan över till länsstyrelsens Älgdata.
- Det är viktigt att komma ihåg är att fortsätta sin rapportering i den portal man börjat rapportera i. Det går alltså inte att rapportera ena veckans jakt i Älgdata eller Jaktrapport och nästa veckas jakt i Viltdata.
Vår önskan är att man alltid börjar rapporteringen i Viltdata och fortsätter där jaktåret ut.
Länk till inloggning viltdata