Att fjällgässen har börjat häcka i Vindelfjällen är ett mycket positivt tecken på att bevarandearbetet fungerar. Foto: Raf Vervoot
PROJEKT FJÄLLGÅS. Ett mycket positivt tecken på att det går allt bättre för fjällgässen har nu kunnat konstaterats. Och det är en häckning utanför det välkända häckningsområdet i Norrbotten. – Redan förra året fanns tecken på att det skett en häckning i Västerbotten, men i år har vi kunnat säkerställa detta, säger Sarah Nordlinder, projektledare på Svenska Jägareförbundet.
2025-06-27
Den senaste konstaterade häckningen av fjällgås i Västerbotten skedde i mitten på 1980-talet och det var i samma veva som Svenska Jägareförbundet (och WWF) startade Projekt fjällgås, med målet att rädda kvar arten i landet. En betydande del av projektets arbete har gått ut på att förstärka den vilda populationen genom utsättningar av fjällgäss i Norrbotten.
– Ornitologer med anknytning till projektet upptäckte förra året fjällgäss i Vindelfjällsområdet. Men ungarna var då så stora att de teoretiskt skulle kunna ha flyttat dit från det traditionella häckningsområdet. Men i år har ett fjällgåspar med sex ungar observerats när dessa var så små att de inte kunnat förflytta sig så långt från häckningsplatsen, säger Sarah Nordlinder.
Att fjällgässen har börjat häcka i Vindelfjällen är ett mycket positivt tecken på att bevarandearbetet fungerar.
– Området är en gammal häckningsplats för fjällgäss. Att gässen på eget initiativ återbesätter en häckningsplats är väldigt roligt och inspirerande. I dagarna kommer vi att genomföra nya förstärkningsutsättningar av fjällgås i Norrbotten. Självklart ger spridningen till en ny häckningsplats, energi till alla i projektet. Just nu går det bra för Sveriges mest hotade fågelart, säger Sarah Nordlinder.
Projekt Fjällgås består av: Svenska Jägareförbundet, Stiftelsen Nordens Ark och Norrbottens Ornitologiska förening. Bevarandearbetet sker i samverkan med berörda Länsstyrelser och Naturvårdsverk.