Viltvatten, viltåkrar och skyddande buskage skapar goda miljöer för viltet. I bildens bakkant produceras vete. Foto: Fredrik Widemo.
VILTETS LANDSKAP
För ett riktigt framgångsrikt viltvårdsarbete måste man tänka i ett landskapsperspektiv. Saknas det någon viktig livsmiljö? Går det att binda samman värdekärnor och viltanpassade miljöer? Extra värdefullt blir det om man samarbetar över ägogränser i sin landskapsplanering.
Traditionella viltvårdsåtgärder, som stödutfodring och predatorkontroll, kan ofta hjälpa viltet. Genom att anpassa markanvändningen kan man dock ofta uppnå långt större effekter. Ett produktionsinriktat jord- och skogsbruk ger mycket potentiell föda för viltet. En varierad markanvändning ger dock en större variation i livsmiljöer för vilt och övrig mångfald. Det gynnar både artrikedomen och viltstammarnas storlek, samtidigt som man kan styra viltet till delar av landskapet för att minska skador på växande grödor och skog.
Viltet behöver en mängd olika miljöer och behoven skiljer sig dessutom under olika delar av året. I odlingslandskapet gynnas viltet av en kombination av höst- och vårsådda grödor, fleråriga vallar och trädor. Brynmarkerna mellan det öppna landskapet och skogen är mycket artrika och viktiga för viltet. Man bör se till att ha en bred brynzon, så att man får en gradvis övergång till en sluten skogsmiljö. Bärande buskar, som till exempel slån och nypon, är viktiga eftersom de erbjuder både skydd och föda i form av bär.
En bred lövdominerad brynzon gynnar viltet och mångfalden. Foto: Fredrik Widemo
En större lövandel i skogen gynnar viltet, i synnerhet om skogen är flerskiktad. Ek och bok producerar mycket föda för viltet, men även asp, sälg och rönn är viktiga för mångfalden. Sälg, gråvide och andra Salixarter uppskattas av klövviltet och behövs för bin och humlor innan andra växter börjar blomma om våren. Blir det brist på humlor blir det även brist på blåbär, hallon och äpplen. Genom att spara sälgen kan du alltså gynna exempelvis björn, rådjur och människa.
Våtmarker är artrika, produktiva och extremt viktiga för viltet. Foto: Fredrik Widemo
Gemensamt för odlingslandskapet och skogslandet är att det är brist på vatten. Sjuttiofem till nittio procent av våra våtmarker har dikats ut, vilket gör att de öppna diken, vattendrag och våtmarker som finns kvar är mycket viktiga för viltet och mångfalden. Ingen annan viltvårdsåtgärd har så stora positiva effekter, som att skapa en fin våtmark. Skogskärr och fuktstråk i skogen är mycket viktiga för allt vilt, och bör absolut inte dikas ut om man vill slå vakt om viltstammarna.
Sists men inte minst bör man se till att binda samman värdekärnor och viltanpassade miljöer. Skyddszoner i odlingslandskapet, kantzoner i skogen och sluttande, lövdominerade bryn skapar ett "viltanpassat nätverk" i landskapet, med ledlinjer som viltet gärna följer. Inom naturvården kallar man detta en "grön infrastruktur". På detta vis kan man lättare styra viltet och minska skador på växande grödor och skog.
Skyddszoner binder samman landskapselement för viltet och är stödberättigande. Foto: Fredrik Widemo.