Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

Elektronik som inte har stöd för 4G, 5G eller annan modern teknik behöver nu bytas ut till nyare modeller. Foto: Robert Nyholm/Mostphotos montage

Jägare påverkas när Sverige stänger 2G och 3G

Fram till slutet av 2025 kommer 3G-näten att fasas ut i Sverige och allt som är kopplat dit slutar fungera. Stängningen av 2G-näten planeras att genomföras mellan 2025-2027.
– Det påverkar både företag och privatpersoner. Gamla mobiltelefoner, åtelkameror och äldre pejlar som är kopplade mot telefoner kan vara saker som jägarna behöver byta ut, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef Svenska Jägareförbundet.

2024-01-31

Digitaliseringen är en central del av samhällsutvecklingen som möjliggör en tillgänglig och modern välfärd och hållbar utveckling. För att dra nytta av dess möjligheter krävs moderna och säkra kommunikationsnät. Ny teknik som 4G och 5G innebär högre hastigheter och stabilare uppkoppling än 2G och 3G. För att kunna erbjuda nya tjänster över 4G och 5G behövs mer frekvensutrymme. Släckningen av 2G och 3G frigör utrymme för de nyare teknikerna, då de nya näten är upp till fem gånger mer energieffektiva än de äldre. Nedstängningen sker i hela världen och nu tar Sverige steget.

– För att inte bli överraskad när näten stängs ned kan det vara bra att undersöka alla tekniska prylar som har en uppkoppling mot internet eller telefonnätet. Kopplas dessa upp via 2G eller 3G så kommer de sluta fungera, säger Magnus Rydholm.

Stängningen av 3G-näten i Sverige kommer att genomföras i slutet av 2025. Men redan nu har utfasningen kommit långt och mer än halva 3G-nätet är släckt. Förändringen innebär att äldre larm, kortterminaler, mobiltelefoner, bredbandsmodem och annan uppkopplad elektronik som inte har stöd för 4G eller 5G eller annan modern teknik behöver bytas ut till nyare modeller. Stängningen av 2G-näten planeras att genomföras av operatörerna mellan 2025-2027.

Ta reda på hur du påverkas och vad du kan göra för att få ut det bästa av teknikskiftet, när näten stängs.

Läs mer på bytnät.nu

Tillbaka till överblick