En spännande och utmanande jakt på ett vilt som ökar i antal och som bjuder på många jakttillfällen. Gåsjakt är något för den som gillar att arbeta strategiskt och inte räds ett utmanande skytte.
Den 11 augusti är det jaktstart i huvuddelen av landet.
Gässen ökar i antal i Sverige och för den som inte backar för en utmaning, eller tre, är det en jakt där förberedelser belönas med roliga jakttillfällen och en fantastisk resurs som kan tillgängliggöras för fler.
Här följer en kort beskrivning på gåsjaktens tre största utmaningar – och hur du övervinner dem.
- Artbestämning
Det är viktigt att lära sig se och höra skillnad på våra vanligaste gäss. Den numera mycket vanliga grågåsen kan lätt förväxlas med bläsgås, som bara får jagas i Skåne under en kort säsong, eller sädgås som är fredad. En kort och användbar guide finns här: Kännetecken på gäss
- Skyttet
Som alltid lönar det sig att åka till skjutbanan. Gåsjägaren behöver öva på anläggningar ur både sittande och trånga lägen, eller liggömslen om man ska använda det.
Gässen är också större än man tror och lurar gärna skytten till skott på för långa avstånd. Detta leder både till onödiga skadeskjutningar och en ineffektiv jakt. Uttrycket att vänta tills man kan se gåsens öga är inte fel att utgå ifrån.
- Tänk på att skjuta på korta avstånd så att du får ett effektivt, dödande skott, säger Ted Lagrelius, nationellt skytteansvarig, Svenska Jägareförbundet.
- Förberedelserna
Rätt användande av bulvaner och att ha rekat ordentligt i förväg betalar sig i bättre jakt.
- Gåsjakten kräver att man tänker till lite i förväg. När det väl stämmer så är det väldigt kul, säger Ulf Lindroth, erfaren gåsjägare.
Fler av Ulf Lindroths och Ted Lagrelius förberedelsetips finns här: Avstånd och skytte vid gåsjakt
Vill du fördjupa dig ännu mer i gåsjakten?
- I Svenska Jägareförbundets poddavsnitt om gåsjakt delar Ulf Lindroth och Susanne Sandberg med sig av sina tips och erfarenheter: På Jakt med Svenska Jägareförbundet - Gåsjakt
- Svenska Jägareförbundet utför gåsjaktsutbildningar runt om i landet. Inbjudan skickas ut via medlemsbrev i aktuella län. Håll utkik efter information från din länsförening.
En insats för fågeljakten
Kom ihåg att skicka in vingar från fällda gäss till Projekt Vinginsamling så hjälper du till att skydda och bevara jakttiderna på fågel.
Mer information om projektet och hur du går till väga hittar du här: Projekt Vinginsamling