Det brutala vansinnesdådet på en kommunal skola i Örebro har skakat om hela landet.
Men hur hanterar Svenska Jägareförbundet denna händelse.
– Vi har lagt mycket tid på att hantera media och sprida fakta. Jag är faktiskt lite förvånad hur mycket okunskap och fördomar det finns runt jägarexamen och vapenlicenser, säger generalsekreterare Carl-Johan Djurstedt Holm.
Fasa, avsky och tårar. I spåren efter skolskjutningen har en debatt om vapenlicenser och halvautomatiska vapen blossat upp.
– Eftersom Svenska Jägareförbundet är en organisation som arbetar faktabaserat har vi valt att inte spekulera, utan i stället försökt visa offer och anhöriga respekt genom att hålla oss till fakta. Därför har vi avvaktat, förberett oss och inte agerat så publikt säger Carl-Johan Djurstedt Holm.
Initialt var det också generalsekreteraren som varit talesperson för hela förbundet. Syftet var att få enhetliga svar.
– Direkt efter dådet började vi arbeta för att få ansvariga myndigheter att svara på frågor som de ansvarar för. Vi ska inte behöva försvara eller förklara hur myndigheterna arbetar och vilket ansvar de har. Men vi har fått många sådana frågor från journalister.
En annan viktig del har varit att förklara att jägarna också är en del av samhället. Att jägarnas känslor inför skolskjutningen inte skiljer sig från hur andra har reagerat.
– Vi vill självklart också bidra till att göra samhället säkrare. Vi tycker inte att olämpliga personer ska ha tillgång till vapen. Men vi vill inte heller ha onödiga regler som krånglar till det för laglydiga jägare.
När debatten sedan började handla om jägarexamen fick förbundet tillsammans med Naturvårdsverket förklara hur utbildningen ser ut, vad den innehåller och vem som ansvarar för vad.
Många olika aktörer håller sådana utbildningar. Naturvårdsverket sätter kraven för vad som ska klaras av och Polisen är ansvarig för provledarna. Jägarexamen är således en kurs som ska ge grundläggande kunskapar om vilt, jakt och skytte. Den visar bara att man har grundläggande kunskaper om jakt – inget annat.
– För oss har det varit viktigt att förklara Polisens ansvar. Det är denna myndighet som ska avgöra om personen är lämplig att inneha vapen. Det betyder att det är Polisen som kontrollerar om de som ansöker om vapenlicens är lämpliga att ha vapen – det ska inte de som håller i Jägarexamenkurserna göra.
– Lekmän som är duktiga på att lära ut jakt ska inte behöva ta ansvar för kontroller om lämplighet. De har inte tillgång till de uppgifter, register eller kunskap som Polisens personal har. Däremot bör naturligtvis alla i samhället som uppmärksammar att en person mår psykiskt dåligt ta initiativ så att inte vapen används på fel sätt och att personen får rätt vård.
– Jag måste säga att kunskapen om jägarexamen och vapenlicenser är låg i samhället. Jag är förvånad hur lite man känner till.
Han lyfter också fram att förbundet under lång tid varit kritiskt till hur polisen har hanterat vapenlicenserna, med bland annat långa handläggningstider. En del av kritiken kan man hitta i förbundets remissvar till vapenutredningen.
Därefter bytte debatten – ännu en gång – riktning till halvautomatiska vapen.
– Vi har en vapenpolicy som i stora drag mest konstaterar att vi inte har synpunkter på vapenmodeller och vapentyper. Vår inställning är att jägarna ska ha tillgång till vapen som är lämpliga för jakt och att det är myndigheterna som avgör vilka dessa är. Sedan slutar policyn.
Pressen har gärna velat veta om halvautomatiska vapen behövs i jakten.
– Svaret har varit tråkigt. Vi tar inte ställning i den frågan. Svenska Jägareförbundet är en medlemsorganisation som arbetar för goda förutsättningar för jakt, viltet och viltförvaltning. I den kontexten blir frågan om vilka vapenmodeller som ska tillåtas ganska oviktig, så länge vi får tillgång till lämpliga vapen för jakt. Den frågan avgörs i slutänden av Polisen.
– I ett mediedrev är det viktigt att ta det lugnt och vara tydlig. Vi har försökt vara det.
Skjutningen i Örebro begicks med legala vapen, men det är extremt ovanligt att dessa används i brottsliga sammanhang. De illegala vapnen är däremot ett stort samhällsproblem och används nästan varje vecka i mord och gängbrottslighet.
Carl-Johan Djurstedt Holm påpekar att olämpliga människor inte ska ha tillgång till vapen. Då spelar det inte någon roll om vapnen är legala eller illegala.
– Svenska Jägareförbundet hjälper gärna till för att göra landet tryggare. Men då behöver vi bjudas in till överläggningar och samtal – innan några beslut fattas. Skytterörelsen och jägarorganisationerna kan verkligen bidra i detta arbete.
Fotnot: Regeringen har via en presskonferens förklarat att skärpningar i lagstiftning runt halvautomater är att vänta, samt att reglerna runt lämplighetskontrollen hos polisen, och läkarnas ansvar att anmäla exempelvis psykisk ohälsa ska förtydligas. Läs förbundets uttalande här.