Svenska Jägareförbundet

Meny

Vilt

Smittan upptäckt i Skåne bland fasaner. Foto: Dennis Jacobsen/Mostphotos

Fågelinfluensa upptäckt i Sörmland och Skåne

Utbrott av dödlig fågelinfluensa sker med jämna mellanrum i Sverige. Smittan kommer troligen från vilda flyttfåglar.
– Som jägare ska man – i dessa områden – vara lite extra försiktig så att smittan inte sprids vidare, säger Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent.

2021-09-29

För några dagar sedan upptäcktes fågelinfluensa i Finland och i Sörmland. Detta är en sjukdom som dyker upp med jämna mellanrum i landet. Nu har smittan också upptäckts i Skåne bland fasaner.

Enligt Jordbruksverket sprids smittan via vilda fåglar. Och det verkar vara flyttfåglar som bidrar till att sjukdomen dyker upp på olika platser, eftersom utbrotten främst kommer under vår och höst.

– Det är viktigt att vi jägare som kommer i kontakt med döda fåglar är lite extra försiktiga. Från Statens Veterinärmedicinska anstalt har vi fått några handfasta och enkla regler som vi ska följa, säger Daniel Ligné.

Rekommendationerna gäller endast jägare som varit i kontakt med döda fåglar, eller varit nära smittade besättningar.

  1. Tvätta kläder i 60 grader. Därefter torktumla, eller lägg kläderna i varmt torkskåp eller i en varm bastu (beroende på vad kläderna klarar av).
  2. Rengör stövlar och skor.
  3. Noggrann hygien av händer.

– Sedan ska man naturligtvis inte röra sig mellan olika fågelbesättningar utan att ha vidtagit dessa åtgärder. Utbrott av fågelinfluensa är nog något vi får vänja oss vid, men det är viktigt att vi jägare inte bidrar till att smittan sprids, säger Daniel Ligné.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick