Vildsvinens återtåg i den svenska faunan kan inte gått någon obemärkt förbi och åsikterna om dem varierar från uppskattad resurs till nära nog skadedjur. På sina håll är vildsvinsstammen tät, men spridningen varierar stort över landet och de rör sig sakta men säkert norrut.
Jägarnas rapportering av fällda vildsvin i Viltdata.se visar att många jägare i Sverige som helhet har ganska glest med vildsvin på sina marker och att jägare på betydande areal i riket inte har några alls.
Faktum är att mer än hälften av landets jaktbara yta inte håller en stam av vildsvin. Att spridningen till nya områden går relativt långsamt syns även tydligt i jägarnas avskjutningsrapportering.
- Här har förstås klimatet stor betydelse, säger Göran Bergqvist, ansvarig för viltövervakningen på Svenska Jägareförbundet. Tjäle under vintern medför att vildsvinen inte kan böka och söka föda vilket påverkar spridningen.
Skåne och Blekinge sticker ut
Vildsvinen må inte vara spridda över hela landet, men sett till totalen sköts det jaktåret 2023–24 ändå ungefär dubbelt så många vildsvin som älgar. Jägarnas rapportering i Viltdata för jaktåret 2023–24 visar att avskjutningen av vildsvin i framförallt Skåne och Blekinge tillsammans med de kustnära länen upp till Mälardalen sticker ut ordentligt. Här fälls så mycket som runt 20 vildsvin per 1000 hektar.
Däremot fälls det färre vildsvin i de inre delarna av södra Sverige och vidare upp mot Bergslagen. Norr om Dalälven fälls i princip inga alls.
Detta kan dock komma att ändras och det finns anledning att tro att vildsvinen kommer fortsätta sprida sig norrut, framför allt längs med kusten, i takt med det mildare klimatet.
Avskjutningen av vildsvin på riket som helhet har minskat rejält de senaste åren. Jaktåret 2023–24 fälldes cirka 105 000 vildvin jämfört med jaktåret 2019–20 då drygt 163 000 sköts. En trolig anledning till att avskjutningen och stammen minskat är möjligheten att använda termiska riktmedel och rörlig belysning i vildsvinsjakten. När beslutet kom 2019 ökade avskjutningen markant.
Vi ser nu på jägarnas avskjutning att stammarna av vildsvin är på väg upp igen på många håll, säger Göran Bergqvist. Om man inte vill att stammarna ska öka allt för mycket gäller det för jägarna att hålla koll och öka avskjutningen när det behövs. För att vi ska kunna hålla koll på utvecklingen krävs att jägarna rapporterar sin avskjutning, vilket vi gärna vill uppmuntra till, fortsätter Göran.
Nystart 1 april
Den 1 april är nystart för vildsvinsjakten då jakttiden börjar igen efter att tagit en paus från 31 januari. Årsunge av vildsvin är dock lovliga året runt, medan suggor som för randiga eller bruna kultingar är fredade hela året.
Vildsvinsjakten är varierande och utmanande och bjuder på många fina jakttillfällen i princip året runt. Från sommarnätter med skyddsjakt i växande gröda, till drevjakter med hund under höst och vinter och inte att förglömma åteljakten, ger vildsvinen många spännande jaktmöjligheter i olika miljöer.
Jakten är dessutom en viktig del i att reglera stammen och undvika att problem uppstår med skador både i jordbruket och i trafiken.
Här en länk till avskjutningsrapporteringen, viltdata.se
Är du nyfiken på vildsvinsjakt men har dem inte i dina marker? På Forsmark i Uppsala län, erbjuder Svenska Jägareförbundet utbildningar i vildsvinsjakt både vår och höst. Utbildningarna är öppna för alla medlemmar i landet.
Mer om vildsvinsjaktutbildningar på Forsmark.