Den torra sommaren kan leda till import av hö och ensilage från områden med afrikansk svinpest, som Baltikum och Polen. Risken att detta ska sprida sjukdomen till Sverige bedöms som liten.
I sommartorkans tider har Svenska Jägareförbundet och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) fått flera frågor kring den eventuella risken att afrikansk svinpest importeras till Sverige med hö och ensilage.
Afrikansk svinpest är en virussjukdom som drabbar tamgris och vildsvin. Den är ett allvarligt hot mot tamgrisnäringen och vildsvinsstammen. Det är därför viktigt att förhindra att sjukdomen förs in i Sverige. De senaste åren har afrikansk svinpest spridits i Östeuropa och sjukdomen är etablerad i bland annat Estland, Lettland och Litauen.
Inom EU regleras inte handel med hö, halm och spannmål från områden med afrikansk svinpest. Anledningen är att man bedömer att det är mycket låg sannolikhet att väl torkat hö och halm ska kunna sprida viruset. När det gäller ensilage och inplastat stråfoder är osäkerheten större men risken bedöms fortfarande som låg.
– Vi känner stort deltagande med alla tamdjursägare som oroas över den extrema torkan och fodersituationen som gör att många måste ta till extraordinära åtgärder för klara vintern. Enskilda tamdjursägare ska inte behöva göra egna överväganden kring risken, utan måste kunna lita på experternas bedömning. Det är viktigt att myndigheter och forskare fortsätter arbetet med att ta reda på fakta kring afrikansk svinpest, så att vi kan undvika en spridning till Sverige och de allvarliga konsekvenser för djurägare som det skulle innebära, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.
Afrikansk svinpest sprids av ett virus som infekterade djur utsöndrar i spillning, urin och saliv. Viruset kan överleva en tid utanför djuret. EU bedömer att det finns en stor risk att viruset sprids via nyskördat gräs, men viruset avdödas ganska snabbt i exempelvis en torr, sur eller solbelyst miljö. I områden med afrikansk svinpest måste hö, halm och spannmål därför lagras eller behandlas innan det får användas. Risken för smittspridning via kommersiellt producerade gräs- och spannmålsprodukter anses låg, eller mycket låg, och regleras därför inte inom EU.
Andra regler gäller för köttprodukter. Viruset kan överleva flera år i kylt, rökt, saltat, torkat och fryst kött. Det är därför förbjudet att ta med köttprodukter till Sverige från länder med afrikansk svinpest. Viruset kan dessutom överleva länge i blod och blodstänk, vilket innebär att jägare som jagat i länder med afrikansk svinpest ska vara extra försiktiga och noga rengöra kläder, skor och utrustning inför hemkomsten.
Uppdatering 2025: Jordbruksverket rekommenderar att man undviker import av grovfoder, halm/strö och spannmål
Om det inte går att undvika att importera foder, strö eller spannmål från ett land med förekomst av afrikansk svinpest bör materialet lagras på en vildsvinssäkrad plats före användning eller vidareförmedling. Strö och grovfoder bör lagras i tre månader, spannmål bör lagras i en månad.
Man ska också vara extra noga med att kontrollera kvaliten. Om man hittar delar av djur som skulle kunna komma från vildsvin eller tamgris i det inköpta grovfodret/halmen/spannmålet ska du kontakta djurhälsoenheten på Jordbruksverket via e-post foderdjurprodukter@jordbruksverket.se
Importerat foder som visar sig vara av dålig kvalitet - med djurdelar i - ska aldrig ställas ut på någon plats där vildsvin kan komma åt det.
Vad gäller nu? Läs mer hos Jordbruksverket
Aktuell information på Jordbruksverkets hemsida: Handla med foder med länder utanför och inom EU