bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Dalarna

Gun Eriksson och hennes Labrador Retriever ”Ludde” tränar 1-2 gånger i veckan inför regionfinalen i eftersök. (Foto Ulf Danielsson)

Gun Eriksson och hennes Labrador Retriever ”Ludde” tränar 1-2 gånger i veckan inför regionfinalen i eftersök. (Foto Ulf Danielsson)

Några ord med årets länsmästare i eftersök

Tillit och tålamod avgörande faktorer

2017-08-06

Fakta/Gun Eriksson
Ålder: 60 år
Bor: Gubbo, Smedjebacken
Aktuell som: Länsmästare i eftersök 2017

Gun Eriksson och familjens Labrador Retriever ”Ludde”, 5 år, tog hem årets länsmästerskap i eftersök. Nu siktar hon in sig på regionfinalen som arrangeras i Uppsala den 27 augusti. Det blir således ingen lång vila för henne och hunden innan det är tävlingsdags igen. Gun ser fram emot utmaningen, inte minst tack vare att hon redan tidigare blivit regionmästare. 

Gun är van vid hundar och jakt sedan barnsben. Hemma hos henne och maken Christer finns förutom den framgångsrika labradoren också två Hälleforshund, som kräver mycket motion/träning för att må bra.

- Med ”Ludde” blir det träning minst två gånger i veckan, berättar Gun.

Med sin erfarenhet vet Gun Eriksson vad som gäller för att hund/människa ska bli ett lyckat eftersöksekipage.
- Det handlar väldigt mycket om att visa hunden tillit och tålamod. Du måste kunna ”läsa” din hund för att förstå när han/hon tappat spåret och som kräver ett omtag. Numera kan jag dra slutsatser av hur ”Ludde” nosar i terrängen. Hans beteende avgör om vi är rätt eller fel, berättar Gun.

Trots sina dokumenterade kunskaper i spårning har Gun och ”Ludde” inte deltagit i något eftersök i samband med viltolyckor.

- Men är det någon som ringer så är jag inte alla främmande för att ställa upp, säger hon.

Hösten innebär jakttider. Maken Christer drar i väg till Nordnorge för att jaga älg. Gun stannar hemma. Någon jakt i trakten runt Gubbo blir det inte för hennes del. 

- Risken för vargkonfrontationer håller mig hemma, konstaterar hon.

 

Christer Gruhs

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick