bakgrund

Svenska Jägareförbundet

JAQT-aktiviteter

Här kommer att finnas kommande men även äldre redan inträffade aktiviteter. Så håll koll !

 

____________________________________________________________________

Den 10 maj 2014 arrangerade JAQT, Västra Götaland Väst, en aktivitet på Skogaryd med möjlighet att pröva på bågskytte.

Instruktörer för aktiviteten var bågjägareföreningens ordförande Else Ammentorp och Gudrun Kile. De föreläste om bågjaktens historia, från pinne och snöre till dagens pilbåge.

Bågjakt bedrivs i 15 länder inom EU men är förbjuden i Sverige. Enligt bågjägareföreningen är bågjakten en effektiv jaktform, tyst, liten köttförstörelse, bedrivs på korta avstånd, max 25 meter.

Några av deltagarna fr v Maria Sjaavaag, Maria Robertsson, Emelia Hagberg, Camilla Andersson, Petra Jansson, Else Ammentorp och Gudrun Kile.
 Saknas på bilden görs Kristina Bodström och Lisbeth Hellner, den sistnämnda fotogra för denna och övriga bilder här.

 

Särskild teoretisk och praktisk kunskap samt godkända prov krävs för att få jaga. Alla viltarter kan jagas men hjort är en av de populäraste, över 1,1 miljon vitsvanshjortar fälls i nordamerika årligen.

Bågjakt utövas idag med olika typer av pilbågar, lång,- recurve,- och compoundbågar som vi fick pröva på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dagen bjöd på ett fint väder och det passade bra att sätta på grillen för en lunch i det fria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen var det dags för en mini-jaktstig i skogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla upplevde en mycket intressant, rolig och lärorik dag.

________________________________________________

Tjejkväll på Skållerud jaktskyttebana.

För andra året i rad ordnade Melleruds jaktvårdskrets och JAQT en tjejkväll.  På tisdagskvällen samlades 15 kvinnor. Det var kvinnor i olika åldrar och med olika jakt erfarenheter. Några hade till och med aldrig skjutit med gevär . Thomas Johansson pratade om skyttets grunder. Vid lerduvekastarna fortsatte instruktionerna av de två duktiga skyttarna Hanna Ståhl och Roger Pettersson. Alla deltagare lyckades få ner någon duva.  Patrik Pettersson var en och dem som hjälpte till vid kulskyttet och vid älgbanan gav Peter Halvarsson uppmuntrande instruktioner.

Skjutande bröts för gemensam fika med kaffe, smörgås och hembakad  ”havvrekaka”. Kretsens ordförande Thomas Johansson hälsade välkommen. JAQT ansvarig i kretsen Margareta Wårlén informerade om olika aktiviteter, som är tänkta i framtiden.  Båda var tacksamma för förslag på aktiviteter från deltagarna. Hanna Stål berättade om sitt arbete på Jägarförbundet samt om sitt EM-guld i jaktskytte. Det senare genererade en spontan och varm applåd.

Kvällen fortsatt med träning på de olika skjutstationerna. Sedan avslutades kvällen med tack till alla som kom och till alla som hjälpt till, alla var nöjda med kvällen och sina prestationer. En god stämningen  rådde hel tiden. Detta berodde på duktiga instruktörer som gav positiva konstruktiva råd samt att alla deltagare uppmuntrade varandra. Denna samling gav mersmak på liknade och andra aktiviteter i JAQT och dessutom var alla eniga om att alla behöver träna mer skytte!

_______________________________________________________________________________________________________________

 


2013-07-24 2018-11-11