Svenska Jägareförbundet

Meny

- Som jägare får man en stark känsla för djur och trafikeftersök handlar ju om att förkorta lidandet för djur som blivit påkörda, säger Erik Haag. Foto: Olle Nordell

Det här gör Erik Haag på nätterna

De flesta känner Erik Haag, från bland annat SVT-succén ”Historieätarna”. Men få vet vad han gör nattetid.

Erik Haag, Eftersöksjägare. Foto: Olle Nordell

När vi andra sover som bäst, det är då polisen ringer och väcker Erik. Någon bilist ute i mörkret har kört på ett rådjur eller annat vilt på vägen och ringt 112/Polisen.
Erik, som är en av landets 5 500 eftersöksjägare med specialtränad hund, ringer bilisten och kör ut till olycksplatsen.

- Allt handlar ju om att förkorta lidandet hos ett skadat djur. Det är inte i alla länder folk har någonstans att ringa och få hjälp när de kört på ett vilt djur. Att det är så i Sverige tycker jag är ett tecken på ett samhälle som fungerar och det är jag stolt över att vara en del av, säger Erik.

Erik har varit jägare i många år och att dessutom ställa upp som eftersöksjägare är ett tillfälle att göra en insats för samhället. Till sin hjälp har Erik hunden Lillebror som är specialiserad på att spåra.
- Lillebror struntar i om det är mitt i natten när det ringer. Men det är kanske lättare att ha den inställningen när man inte har en massa möten på dagarna och barn att hämta och lämna på skolan, tillägger Erik. 

- För det är mellan kl 23.00 och 02.00, som de flesta trafikolyckor med vilt sker påpekar Erik, när djuren är ute och rör på sig och sikten är dålig.

- Hur brukar bilisterna reagera på att det är du som är eftersökjägare?

- De flesta bilister som jag kommit i kontakt med har varit jättetacksamma för att någon ger sig ut för att reda upp konsekvenserna av det de varit med om. Alla är överens om att det inte ska ligga ett rådjur och lida i ett dike, säger Erik.

- Ibland händer det att någon känner igen min röst på telefon, men det brukar bara vara på plus, lite som om jag skulle besiktiga bilen och det är Banarne som hoppar fram för att kolla att bromsarna funkar, säger Erik.

2018-10-02 2018-11-29