Svenska Jägareförbundet

Meny

Foto: Malin Liljeholm

Goda råd till tjejer som ska börja jaga

Här ger Ewa Klingspor, en riktigt erfaren kvinnlig jägare, råd till dig som vill börja jaga. Ewa har jagat hela sitt liv och var en av de första att starta ett kvinnligt jaktlag som i 20 år arrenderade jaktmark utanför Södertälje. Ewa har även bildat JAQT – Svenska Jägareförbundets nätverk för kvinnor - och coachat många kvinnor ut i jakten.

Ewas råd till dig som vill bli jägare:
  • Ta jägarexamen på ett ställe med bra rekommendationer, t.ex. genom Studiefrämjandet. Jägarexamenskursen består av teori; kunskap om djur, natur och jakt. Därefter praktik; skytte och säker vapenhantering. Efter jägarexamen kan du skaffa licens på bössa, börja jaga och glädjas åt att själv kunna skaffa dig hållbart viltkött.
  • Gå med i JAQT på din ort. De arrangerar skytteträning, styckkurser, jakter m.m.
  • Träna skytte – det är kul. Hitta din jaktskytteklubb!
  • Skaffa dig en coach - en erfaren jägare som du kan följa med ut och fråga till råds.
  • Du behöver inte börja med att köpa värsta jaktutrustningen. Första bössan kan vara begagnad, men se till att den ligger bra mot din axel och armar/händer/öga. 
  • Fråga om råd, de flesta jägare delar gärna med sig av sin kunskap och erfarenheter.
  • Sprid ut att du har börjat jaga och gärna följer med ut på jakt. Det kan räcka med att sitta bredvid en jägare på pass eller gå i drev.
  • En del börjar sin jaktliga bana som hundförare, d.v.s. skaffar en jakthund och kommer ut på jakter den vägen. Apporterande fågelhund, drivande hund, stötande hund… det finns många olika raser för olika jaktformer.
  • Det är dyrare att jaga i södra Sverige, framför allt runt Stockholm/storstäder. Ta dig ut på landsbygden för där finns fler tillfällen att komma ut på jakt och det är billigare där att gå med i jaktlag och arrendera mark eller köpa in sig på enstaka jakter.
  • Slutligen, eftersom Ewa är skicklig på att ta hand om och tillaga vilt, ger hon ett sista tips: ”Kött från vilt är det yttersta exemplet på det naturliga kretsloppet och att få äta och bjuda på det kött man följt från skott till gryta är en fantastisk känsla, dessutom magert gott och klimatsmart.
    För jättebra råd och recept gå till viltmat.”

2018-09-03 2023-06-09