Svenska Jägareförbundet har tillsammans med Jägareförbundet Dalarna, LRF Dalarna och Lokal Gastronomi sökt projektstöd från Länsstyrelsen Dalarna via europeiska jordbruksfonden för ett projekt med vildsvin. Foto: Vlasto Opatovsky/Mostphotos
Projekt Vildsvin
Svenska Jägareförbundet har tillsammans med Jägareförbundet Dalarna, LRF Dalarna och Lokal Gastronomi sökt projektstöd från Länsstyrelsen Dalarna via europeiska jordbruksfonden för ett projekt med vildsvin.
Målet med projektet är att öka intresset för vildsvinsjakt, minska skador i lantbrukares gröda samt stimulera användandet av vildsvinsköttet i det offentliga köket.
Vi har haft ett stort antal utbildningar runt om i Dalarna under projekttiden.
Dessa har haft fokus på vildsvinet med artkännedom, förvaltning, problematik i växande gröda, tillvaratagande och viltmat. Inom projektet har det också anordnats en utbildningsjakt på kursgården i Forsmark samt genomförts jakter för att minska skador på jordbruksmark. Detta har gett möjlighet för projektet att servera vildsvinskött på två skolor i södra Dalarna.
Både Jägareförbundet, LRF och Lokal Gastronomi har presenterat sina tankar och idéer om hur vi bäst samarbetar samt hur vi kan hjälpas åt så att fler kan ta del av detta fantastiska viltkött.
Vi gett jägare och lantbrukare en möjlighet till kontakt och etablering av ett bra utbyte.
Vi har under projektets gång nått ut till uppskattningsvis över 600 personer som har tagit del av föreläsningar och servering av vildsvinet som viltkött.
Fokus i projektet har varit samverkan mellan jakt och att minska skador på jordbruksgrödor.
Förhoppningen är att när fler ser potentialen i vildsvin som livsmedel kommer det bidra positivt genom ökad jakt och minskade skador som följd.
Projektet ”Vildsvin – en möjlighet” drivs av Svenska Jägareförbundet tillsammans med Jägareförbundet Dalarna och LRF Dalarna, projektet finansieras av europeiska jordbruksfonden och beviljades av Länsstyrelsen Dalarna.